fbpx
sliderΡοδόπηΤελευταία Νέα

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο ΔΠΘ για το λαϊκο μυθιστόρημα

Το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης οργανώνει στην Κομοτηνή από τις 25 έως τις 27 Μαΐου 2018, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος, διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Το ελληνικό ¨λαϊκό¨ μυθιστόρημα του 19ου αιώνα: Θεωρητικά ζητήματα». Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στον νεοελληνιστή – ομότιμο καθηγητή στη Σορβόννη κ. Henri Tonnet, ο οποίος έχει συμβάλει καθοριστικά με τις εργασίες του στη μελέτη του ελληνικού «λαϊκού» μυθιστορήματος του 19ου αιώνα.

Κεντρικός στόχος του συνεδρίου είναι η έναρξη ενός επιστημονικού διαλόγου, ώστε σταδιακά να διαμορφωθεί μια «θεωρία» για την πεζογραφία του 19ου αιώνα, που συνδέεται με το είδος του «λαϊκού» μυθιστορήματος. Συμμετέχουν 24 πανεπιστημιακοί, διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 5 χώρες. Συγκεκριμένα ομιλητές είναι οι: Μ. Γ. Βαρβούνης, Λάμπρος Βαρελάς, Γεωργία Γκότση, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Φίλιππος Κατσάνος, Θανάσης Β. Κούγκουλος,  Δημήτρης Κουντουράκης, Γεωργία Λαδογιάννη, Loïc Marcou, Νικόλαος Μαυρέλος, Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Μόσχος Μορφακίδης-Φυλακτός, Ιωάννης Μπακιρτζής, Damla Demirözü, Σοφία Ντενίση, Tudor Dinu, Αλέξης Πολίτης, Henri Tonnet, Πηνελόπη Στράτη, Πολυξένη Συμεωνίδου, Αναστασία Τσαπανίδου, Νίκος Φιλιππαίος, Στέλλα Χελιδώνη, Λουίζα Χριστοδουλίδου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου και του μαθήματος του κ. Θ. Β. Κούγκουλου «Λογοτεχνία της γενιάς του 1880 και Λαογραφία», ο καθηγητής HenriTonnet θα δώσει διάλεξη-μάθημα με θέμα: «Μυθιστόρημα και διήγημα στην περίοδο 1880-1900. Γύρω από τις θέσεις του Απόστολου Σαχίνη», την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 στις 18.00-21.00 και στην Αίθουσα Α’ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας. Η διάλεξη -μάθημα του κ. Henri Tonnet  είναι ανοιχτή σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Την Κυριακή 27 Μαΐου 2018, αμέσως μετά την λήξη των εργασιών του συνεδρίου για το λαϊκό μυθιστόρημα, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας θα αναγορεύσει τον καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου κ. Tudor Dinu σε Επίτιμο Διδάκτορά του στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή και ώρα 12.00.

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Σορβόννης Henri Tonnet γεννήθηκε το 1942 στο Μπροντό της Γαλλίας, όπου σπούδασε φιλολογία. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχαία και στη νεοελληνική φιλολογία. Δίδαξε λατινικά στο Πανεπιστήμιο του Μπροντό και αρχαία ελληνικά στο Πανεπιστήμιο Paris X. Το 1980 έγινε τακτικός Καθηγητής νέων ελληνικών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών στο Παρίσι (INALCO). Από το 2003 υπήρξε Kαθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Paris IV. Επίσης διατέλεσε Διευθυντής του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης και Διευθυντής επιστημονικών περιοδικών σχετικών με τις νεοελληνικές και βαλκανικές σπουδές. Ασχολήθηκε ερευνητικά κυρίως με τη νεοελληνική πεζογραφία του 19ου και του 20ου αιώνα και με τη νεοελληνική γλώσσα. Παράλληλα, μετέφρασε στα γαλλικά Νεοέλληνες συγγραφείς. Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Tudor Dinu γεννήθηκε το 1978 και διδάσκει νέα ελληνική λογοτεχνία, ιστορία και πολιτισμό. Έδωσε διαλέξεις στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Κύπρου, Βερολίνου, Αμβούργου, Κιέβου και Μπρνο, και σε διάφορες επιστημονικές εταιρείες στην Ελλάδα. Έχει λάβει μέρος στα σημαντικότερα διεθνή συνέδρια νεοελληνικών σπουδών. Το 2014 εξελέγη γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών. Τα συγγράμματά του, αφιερωμένα σε ζητήματα βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας, ιστορίας και πολιτισμού, είδαν το φως της δημοσιότητας στη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Τσεχία, τη Λετονία, την Ουκρανία και τη Γεωργία. Ταυτόχρονα, ο Tudor Dinu έχει μεταφράσει έργα τόσο αρχαίων (Αριστοφάνης, Πλούταρχος, Ιάμβλιχος, Σενέκας, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος) όσο και νεότερων (Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Εγγονόπουλος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Χρήστος Γιανναράς κτλ.) συγγραφέων στα ρουμανικά. Είναι ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του πρώτου ρουμανικού ακαδημαϊκού περιοδικού νεοελληνικών σπουδών Neograeca Bucurestiensia.

 

Σχετικά Άρθρα