slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Παιδική παχυσαρκία…

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά απέχουν πλέον από αυτό που θα λέγαμε υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, αφού τα περισσότερα πλέον ακολουθούν μία όχι ενδεδειγμένη διατροφή και απέχουν από τη σωματική άσκηση. Οι στατιστικές δείχνουν πως στην Ελλάδα η παιδική παχυσαρκία βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Υπαίτιοι για αυτό , τροφές όπως γαριδάκια, πατατάκια, τυρόπιτες αλλά και η αδιαφορία των γονιών οι οποίοι κάτω από την πίεση της καθημερινότητας, αδυνατούν πολλές φορές να παρακολουθήσουν σωστά το πρόγραμμα διατροφής των παιδιών τους. Η προσκόλληση των παιδιών μπροστά στον υπολογιστή και την τηλεόραση, επιβαρύνει πολλές φορές το πρόβλημα.

Μόνο το 8% της παιδικής παχυσαρκίας οφείλεται σε κάποιο ορμονικό πρόβλημα. Αυτό μας δείχνει ότι είναι αποτέλεσμα της κακής διατροφής και της αποξένωσης του παιδιού από τη σωματική άσκηση. Η παχυσαρκία είναι ένας σιωπηλός εχθρός για το παιδί, αφού μπορεί εύκολα να του δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία του στην ενήλικη πια ζωή του. Προβλήματα υγείας όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή πίεση συνδέονται με την παχυσαρκία.

Πώς όμως ένας γονιός οφείλει να προστατεύσει το παιδί του από τους κινδύνους που επιφέρει στη ζωή του η παιδική παχυσαρκία;

  • Με το να δώσει περισσότερη σημασία στη διατροφή του; μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Με το να δίνει ο ίδιος πολλές φορές σνακ και σάντουιτς δικά του στο παιδί, ώστε το ίδιο να μην ενδίδει συχνά στον πειρασμό της καντίνας.
  • Με το να μην απομακρύνει εντελώς το παιδί από τα γλυκά ή τις υπόλοιπες λιχουδιές. Άφηνε το παιδί σου να ενδίδει μερικές φορές σε μία σοκολάτα ή ένα χάμπουργκερ.
  • Μπορεί να ντύνει τα φαγητά που συνήθως δεν αρέσουν στα παιδιά, όπως τα όσπρια, με νόστιμα λαχανικά όπως σέλινο, καρότο, φρέσκια ντομάτα.
  • Σέρβιρε το φαγητό στο παιδί με πολλή αγάπη, ώστε να του δείξεις με αυτό τον τρόπο πως είναι σημαντικό η οικογένεια να είναι μαζί στο τραπέζι.
  • Ενθάρρυνε το παιδί σου να ασχολείται με τον αθλητισμό.
  • Και επειδή καμία συμβουλή δεν είναι ανώτερη από το παράδειγμα, δείξε στο παιδί σου πως και εσύ ακολουθείς υγιεινή διατροφή.

Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να προληφθεί και να καταπολεμηθεί. Δώσε βάση στη σωστή διατροφή του παιδιού, γιατί αυτή θα ‘’χτίσει’’ την υγεία στην ενήλικη ζωή του.

Σχετικά Άρθρα