slider Αθλητικά Τελευταία Νέα

Η ΑΕΚ γιορτάζει την πρώτη κατάκτηση πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από το 1994

Το 1924, δύο χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν η χρονιά που κάποιοι Κωνσταντινοπολίτες αποφάσισαν να ιδρύσουν το αθλητικό σωματείο που θα αποτελούσε κοινό τόπο για τους πρόσφυγες αθλητές οι οποίοι, πριν τον ξεριζωμό, ήταν ενεργά μέλη διαφόρων αθλητικών σωματείων της Κωνσταντινούπολης. Το σωματείο αυτό θα ήταν η προσπάθειά τους να συνεχίσουν το έργο τους και να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση. Το όνομα αυτού, “Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης”, το έμβλημά του ο Δικέφαλος Αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τα χρώματά του, το κίτρινο και το μαύρο.

Στα 93 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, η ΑΕΚ έχει αναδειχθεί σε μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της Ελλάδας και χαίρει διεθνούς αναγνώρισης. Στην έως τώρα πορεία της, έχει κατακτήσει έντεκα Πρωταθλήματα Ελλάδας, δεκαπέντε Κύπελλα Ελλάδας, ένα Λιγκ Καπ, δύο Σούπερ Καπ και κατάφερε να προκριθεί στους ημιτελικούς του Κυπέλλου UEFA το 1977. Μάλιστα, είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει συμμετάσχει στους προημιτελικούς και των τριών διοργανώσεων της UEFA.

Ωστόσο, η τελευταία δεκαπενταετία ήταν δύσκολη για την ομάδα της ΑΕΚ. Το 2003 είδε το γήπεδό της στη Ν. Φιλαδέλφεια να γκρεμίζεται, ενώ το 2013 υποβιβάστηκε στην Γ’ κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της. Όμως, στα δύο χρόνια που ακολούθησαν, η Ένωση κατάφερε να βρει τα πατήματά της και να επιστρέψει στην κορυφαία κατηγορία, αποδεικνύοντας πόσο μεγάλη ομάδα είναι.

Η σεζόν 2017-2018 ήταν μια από τις καλύτερες της ΑΕΚ. Συμμετείχε στο Europa League και μέχρι τον αποκλεισμό της από τη διοργάνωση, είχε καταφέρει να σημειώσει δύο νίκες και οκτώ ισοπαλίες σε δέκα αγώνες, αποχωρώντας αήττητη.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου τα πράγματα ήταν ακόμα καλύτερα. Η Ένωση στον δεύτερο γύρο, κατάφερε να περάσει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και πλέον ο στόχος της για την κατάκτηση του τίτλου είχε “κλειδώσει”.

Έτσι, η τελευταία αγωνιστική την έφερε αντιμέτωπη με τον Απόλλωνα Σμύρνης και η νίκη της την έστεψε και επίσημα πρωταθλήτρια Ελλάδος έπειτα από 24 χρόνια. Ωστόσο, οι πανηγυρισμοί για τους φίλους της ΑΕΚ δεν έληξαν εκεί, αφού η ομάδα μπάσκετ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος και το Τσάμπιονς Λιγκ. Μέσα σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, άρπαξε τη νίκη μέσα από τα χέρια της Μονακό κι έγινε  βασίλισσα της Ευρώπης για τρίτη φορά.

Τελευταίος στόχος της ΑΕΚ για φέτος; Τι άλλο από το Κύπελλο Ελλάδας, αφού μαζί με τον ΠΑΟΚ είναι οι φιναλίστ της 12ης Μαίου και όλα δείχνουν ότι η Ένωση πάει ολοταχώς για το νταμπλ.

Σχετικά Άρθρα