Από την Παρασκευή 27 έως και την Δευτέρα 30 Απριλίου 2018 [18.00] στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης & οι παραγωγοί των ταινιών μας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα μεγάλο μέρος του. Για όσους από εμάς ήταν δύσκολο να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη, σ’ αυτή την γιορτή των ντοκιμαντέρ, η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει 18 ταινίες δίνοντας μας τη δυνατότητα να δούμε όσες περισσότερες μπορεί ο καθένας και ζώντας μέρος αυτής της γιορτής.
το πρόγραμμα των προβολών
Παρασκευή 27 Απριλίου 2018
ΖΩΝΗ Α 18.00 – 20.45
ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ (ΝΙΚΟΣ ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ)
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Πάνος Παππάς /Δέσποινα Χαραλάμπους
Παραγωγός: Γιώργος Σιούλας
Έτος παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 61 λεπτά
Σύνοψη
Ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός, με αφορμή την ομώνυμη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, μας μιλάει για την Ειρήνη του Αριστοφάνη και τη δύναμη της μουσικής, καθώς και για όλα αυτά που καθιστούν ένα ποιητικό έργο του 421 π.Χ. μια διαχρονική κωμωδία.
ΤΟ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ
Σενάριο – Μοντάζ – Σκηνοθεσία: Μάνος Παπαδάκης
Έτος παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 35 λεπτά
Σύνοψη
ΤΟ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον σεξισμό και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία. Εστιάζοντας στον θύτη και τον αρρωστημένο μισογυνισμό που οδηγεί στην καταπίεση και τη δολοφονία γυναικών, αναζητά απαντήσεις για τον ρόλο που έχουν παίξει η θρησκεία, η οικογένεια ή ακόμη και το σχολείο στη διαμόρφωσή του.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Μοντάζ: Δημήτρης Πεπονής
Έτος παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 63 λεπτά
Σύνοψη
Μπορεί το θέατρο να γίνει τρόπος εκπαίδευσης και επανένταξης για τους ανήλικους φυλακισμένους που δεν έχουν καμιά ελπίδα να ξεφύγουν από την παραβατικότητα; Σε μια φυλακή ανηλίκων οι κρατούμενοι ανεβάζουν τη ζωή τους στη σκηνή και γίνονται πρωταγωνιστές μιας ταινίας που για τέσσερα χρόνια προσπαθεί να ακυρώσει τους περιορισμούς και τα εμπόδια ενός «σωφρονιστικού» ιδρύματος.
ΖΩΝΗ Β 21.00 –
ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ (ΛΟΓΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ)
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου
Μοντάζ: Αγγελική Ξυπολιά
Παραγωγή: Γιώργος Σιούλας
Έτος παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 63 λεπτά
Σύνοψη
Ο Νίκος Μαμαγκάκης εξομολογείται για τελευταία φορά. Οικείος και άγνωστος, διεθνής και εντόπιος, ελιτιστής και λαϊκός, υπηρέτησε πολλά μουσικά είδη και άφησε κομμάτια εμβληματικά. Σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό από κάποια μοναδικά διασωθέντα αποσπάσματα από την τελευταία συναυλία και τις πρόβες του πλαισιώνουν 84 χρόνια μουσικού βίου: μια παρακαταθήκη πάθους για τον άνθρωπο, την τέχνη, τη ζωή.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σέργιος Βαφειάδης
Μοντάζ: Δημοσθένης Μαντζάκης
Παραγωγός: Βασίλης Πάλλας
Έτος παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 98 λεπτά
Σύνοψη
Ποια είναι η ιστορία και, κυρίως, ποιο είναι το μέλλον της τέχνης και των αντισυμβατικών φωνών της σε μια χώρα που βυθίζεται στην παρακμή; Οι Κωνσταντίνος Βήτα, Παύλος Παυλίδης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Δημήτρης Πουλικάκος, Θάνος Ανεστόπουλος και πολλοί άλλοι αφηγούνται τις περιπέτειες της εναλλακτικής καλλιτεχνικής σκηνής στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών, περνώντας τα πράγματα μέσα από ένα έντονο κοινωνικο-πολιτικό φίλτρο.
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 Απριλίου 2018
ΖΩΝΗ Α 18.00 – 20.45
ΠΑΡΝΗΘΑ: 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Γιαννακόπουλος/Ιάσονας Κάντας
Έτος παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 21 λεπτά
Σύνοψη
Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, το ντοκιμαντέρ επαναφέρει στην επιφάνεια όλα όσα συνέβησαν, αλλά κυρίως την άγνωστη και διαρκή μάχη για την αναγέννηση της Πάρνηθας. Αναμνήσεις από την πυρκαγιά του 2007, αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο, άνθρωποι που πεισματικά επιμένουν να προστατεύουν το βουνό. Όλα συνθέτουν την «άγνωστη» Πάρνηθα του σήμερα.
ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αγραφιώτης
Παραγωγή: Παρασκευή Σιδερίδου
Έτος παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 30 λεπτά
Σύνοψη
Μετά την εγκατάσταση των προσφύγων, η προσφυγική κρίση μεταφέρθηκε στην ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Τη σχολική χρονιά 2016-17, το 1o Δημοτικό Σχολείο του Ωραιοκάστρου μετατράπηκε σε ένα παράλογο πεδίο μάχης από ρατσιστές που αντιδρούσαν στη φοίτηση εφτά παιδιών στις απογευματινές τάξεις.
ΟΙ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Σενάριο – Μοντάζ – Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός – Γιάννης Ξύδας
Έτος παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 72 λεπτά
Σύνοψη
Ένα ντοκιμαντέρ για την εαμική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (’41-’44). Δεκατέσσερις αφηγήσεις. Δεκατέσσερις ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη.
ΖΩΝΗ Β 21.00 –
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΙΟΤΣΟΣ (ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΥ)
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα
Μοντάζ: Μιχάλης Καλλιγέρης, Μαρία Ντούζα
Παραγωγός: Μιχάλης Σαραντινός
Έτος παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 64 λεπτά
Σύνοψη
Κλειστός και εσωστρεφής, ζώντας μακριά απ’ το φως της δημοσιότητας ο Παντελής Καλιότσος (1925-2016), πέρα από τα παιδικά του βιβλία, έγραψε μερικά από τα πιο σύνθετα και στοχαστικά έργα της σύγχρονης πεζογραφίας μας. Σε αυτή τη σπάνια συνέντευξή μιλά για το έργο του και την ηθική της δημιουργίας.
ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΙΣΚΙΟΣ ΜΟΥ: ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
Σενάριο – Μοντάζ – Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αριστείδου/Ιωάννης Γρηγορόπουλος
Έτος παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 100 λεπτά
Σύνοψη
Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάνε στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ένα ταξίδι σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη, με τη μουσική να έχει τον πρώτο λόγο.
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 Απριλίου 2018
ΖΩΝΗ Α 18.00 – 20.45
SCIENCE REACTORS: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΛΛΙΩΣ
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γαρυφαλλιά (Λίλα) Μώκου
Μοντάζ: Σοφία (Σόνια) Νικολοθανάση
Παραγωγός: Μιχάλης Δημητρακάκος
Έτος παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 73 λεπτά
Σύνοψη
Μπορεί η επιστήμη να γίνει απλή και κατανοητή για το ευρύ κοινό; Μπορούμε να απενοχοποιήσουμε τη «σοβαρότητα» της επιστήμης; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά η ομάδα των Science Reactors, που απαρτίζεται από επιστήμονες από διαφορετικά πεδία – φυσική, αστροφυσική, χημεία, βιολογία, μαθηματικά. Όλα τα μέλη μοιράζονται εκτός από την αγάπη για την επιστήμη τους και το πάθος να «ανοίξουν» το έργο τους στο κοινό με τρόπο απλό, κατανοητό και ταυτοχρόνως διασκεδαστικό.
ΠΟΝΤΟΣ “ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ”
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Δεμίρ
Μοντάζ: Γιώργος Δεμίρ, Οντερ Καρά
Παραγωγοί: Στέλιος Γιανσακίδης, Κώστας Πουσκιούλογλου
Έτος παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 92 λεπτά
Σύνοψη
Σε σύγκριση με τη γενοκτονία των Αρμενίων, το Ποντιακό Ζήτημα δεν απασχόλησε τόσο πολύ τη διεθνή κοινότητα. Ακολουθώντας τα ίχνη ενός λαού που εκδιώχτηκε από τους γενέθλιους τόπους του, το ντοκιμαντέρ Πόντος στοχεύει να συνεισφέρει στην προσπάθεια της Τουρκίας να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν. Υπό την καθοδήγηση δύο ακαδημαϊκών από την Τουρκία και την Ελλάδα ξεκινά ένα ταξίδι στο παρελθόν, όπου διασταυρώνονται επιστημονικές μελέτες με προσωπικές μαρτυρίες και το αντικειμενικό βλέμμα με τεκμήρια από επίσημα αρχεία. Καίρια ερωτήματα γύρω από τα γεγονότα στον Πόντο θα οδηγήσουν έναν νεαρό από την Σμύρνη προς την αναζήτηση του παρελθόντος του και τη συνειδητοποίηση μια νέας ταυτότητας.
ΖΩΝΗ Β 21.00 –
ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Σκηνοθεσία: Τάνια Χατζηγεωργίου
Μοντάζ: Γιάννης Ουρουτζόγλου
Σενάριο : Ηλιάνα Σκουλή, Αλέξανδρος Τριανταφύλλου
Έτος παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 59 λεπτά
Σύνοψη
Ένα αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη, τον σπουδαίο συγγραφέα και στοχαστή. Ερευνητές, καθηγητές που ασχολήθηκαν με τον μεγάλο Κρητικό και παγκόσμιο δημιουργό, αλλά και απλοί καθημερινοί άνθρωποι αφηγούνται ιστορίες που έζησαν και άκουσαν, σκιαγραφώντας τη ζωή και το έργο του. Η σχέση του με τον Θεό, το ταξίδι, τον έρωτα, τη φιλοσοφία, τη φιλία, την αγάπη, τη μουσική και το όνειρο καταγράφεται σε γυρίσματα που έγιναν στην Κρήτη, την Αίγινα τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Το αφιέρωμα είναι η αλήθεια της προσωπικής του πορείας, μιας πορείας που ταυτίζεται με τη ζωή και το έργο του.
Η ΘΗΛΙΑ
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Θωμάς Σίδερης
Μοντάζ: Βαγγέλης Πυρπύλης
Παραγωγός: Αναστάσιος Κατσάρης
Έτος παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 104 λεπτά
Σύνοψη
Ένα ντοκιμαντέρ για την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, πριν και μετά το πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Μπορεί μια χώρα που ακροβατεί ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση να ανεχτεί πολίτες με διαφορετική εθνική, πολιτική ή σεξουαλική ταυτότητα, να σεβαστεί στην ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Δευτέρα 30 Απριλίου 2018
ΖΩΝΗ Α 18.00 – 20.45
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ
Σκηνοθεσία – Μοντάζ: Θεόφιλος Δαδής
Σενάριο – Παραγωγοί: Ντίνα Σύρπου, Κώστας Κουκουμάκας
Έτος παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 62 λεπτά
Σύνοψη
Μια προσφυγοπούλα από τη Συρία στον λασπότοπο της Ειδομένης. Ένας Έλληνας πρόσφυγας, επιζών της Μικρασιατικής Καταστροφής. Κούρδοι της Συρίας που βρήκαν καταφύγιο στα Γρεβενά. Τούρκοι που επιστρέφουν στην Ελλάδα, στο χωριό των παππούδων τους, έναν αιώνα μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών. Παράλληλες ιστορίες προσφυγικού δράματος, με κοινή πυξίδα τη μουσική, ως κοινή γλώσσα των ανθρώπων.
IN SITU
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρύσα Τζελέπη/Άκης Κερσανίδης
Μοντάζ: Άντα Λιάκου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δράκος Πολυχρονιάδης
Έτος παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 104 λεπτά
Σύνοψη
Ένα ταξίδι στον κόσμο της σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής μουσικής. Σημείο εκκίνησης, η Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’80, όταν η πόλη ήταν ένα διεθνές σταυροδρόμι συνάντησης μουσικών που κινούνταν στον χώρο του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Ταξιδεύουμε σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία ακολουθώντας τις διαδρομές τους, ανακαλύπτουμε τις διαφορετικές οπτικές τους στον αυτοσχεδιασμό, στον ήχο και στη σιωπή, και παρακολουθούμε τις στιγμές γένεσης της μουσικής «επί τόπου».
ΖΩΝΗ Β 21.00 –
ΡΩΓΜΕΣ
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Δήμητρα Κόφτη
Μοντάζ: Armando Duccio Ventriglia
Παραγωγή: Δήμητρα Κόφτη
Έτος παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 56 λεπτά
Σύνοψη
Λαμπερά σούπερ μάρκετ βρίσκονται δίπλα σε ερείπια εργοστασίων στο Πέρνικ της Βουλγαρίας, όπου κάποτε βρισκόταν ένα από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά κέντρα των Βαλκανίων. Το φιλμ αφηγείται έντονους ιστορικούς μετασχηματισμούς και ιστορίες οικονομικών κρίσεων, μέσα από τις εμπειρίες ανθρώπων που έχουν βιώσει περιόδους βιομηχανικής ανάπτυξης και παρακμής.
ΜΙΑ ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης
Μοντάζ: Αποστολία Παπαϊωάννου
Παραγωγή: Αποστολία Παπαϊωάννου
Έτος παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 71 λεπτά
Σύνοψη
Το 2016 συμπληρώθηκαν 400 χρόνια από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Στην Αθήνα, το περίφημο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, άνοιξε τις πόρτες του για μια εντελώς πρωτότυπη ολονυχτία. Σπουδαίοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τραγουδοποιοί και κριτικοί, από τις εννιά το βράδυ και μέχρι το ξημέρωμα παρουσίασαν ένα μοναδικό φεστιβάλ κατάδυσης στο σαιξπηρικό σύμπαν, μέσα από μονολόγους, αποσπάσματα σκηνών, αυτοσχεδιασμούς και σονέτα. Η ταινία κατέγραψε όσα συνέβησαν εντός του θεάτρου και τα συνέθεσε με εικόνες εκείνης της μακράς νύχτας από τους δρόμους της Αθήνας, σε μια προσπάθεια να συλλάβουμε κάτι από το πνεύμα του Σαίξπηρ.