fbpx
sliderΤελευταία Νέα

Μνημείο σχετικό με την γενοκτονία των Θρακών ανέγειρε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Ένα σημαντικό νέο προέκυψε κατά την σημερινή επίσκεψή μας στο γραφείο του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα. Ο Μητροπολίτης πρόσφατα ανέγειρε και εγκαινίασε μνημείο αφιερωμένο στην γενοκτονία των Θρακών. Το μνημείο στεγάζεται έξω από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στην Κομοτηνή και εγκαινιάσθηκε την τέταρτη Κυριακή των νηστειών, την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018.

Ο Μητροπολίτης δήλωσε ότι οι διαδικασίες για να χτιστεί το μνημείο άρχισαν μέσα στο 2017 και το μνημείο αυτό είναι αφιερωμένο στον διωγμό, στην γενοκτονία, από την Ανατολική Ρωμυλία κι από όλη την Θράκη των πατέρων και αδερφών μας από τους Βουλγάρους και τους Νεότουρκους

Το μνημείο εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στην κοινωνία της Θράκης στις 18 Μαρτίου του 2018, δηλαδή την τέταρτη Κυριακή των νηστειών. Και κάθε χρόνο, εκείνη την Κυριακή, η Μητρόπολη θα τελεί μνημόσυνα, για να μην ξεχνάμε την ιστορία μας, πολύ δε περισσότερο να μην την παραχαράζουμε. Ο μητροπολίτης, επίσης, διευκρινίζει ότι “τους γείτονές μας τους αγαπάμε, τους δίνουμε χέρι συνεργασίας, αλλά η ιστορία μας είναι πάνω από όλα και πρέπει να την σεβόμαστε”.

Έκδοση βιβλίου

Με αφορμή τα εγκαίνια του μνημείου για την γενοκτονία των Θρακών η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής εξέδωσε και ένα βιβλίο σχετικό με την «Εγκατάλειψη της Ανατολικής Θράκης τον Οκτώβριου του 1922» το οποίο και μοίρασε κατά την διάρκεια της τελετής.

Περί ιστορίας και μνήμης

“Η εξόντωση των χριστιανών της Τουρκίας ήταν μια οργανωμένη σφαγή, η οποία έγινε σε μεγάλη κλίμακα και διαπράχθηκε πολύ πριν από την αποβίβαση ελληνικών στρατευμάτων στην Σμύρνη. Την είχαμε δει να διενεργείται την εποχή του (σουλτάνου) Αβδούλ Χαμίτ, του «σφαγέα», την έχουμε παρακολουθήσει καλύτερα οργανωμένη και πλέον ανεπτυγμένη από τους (νεότουρκους) Ταλάατ και Εμβέρ, τους πολιτικούς του «Συντάγματος» (το οποίο καθιέρωσαν οι νεότουρκοι επαναστάτες, οι οποίοι ανέτρεψαν τον σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ). Θα την ξανασυναντήσουμε συντελούμενη μέχρι την φρικτή της ολοκλήρωση από τον Μουσταφά Κεμάλ”, αναφέρει για τη γενοκτονία Γεώργιος Χόρτον, στο κεφάλαιο ΙΧ, του βιβλίου «Η Μάστιγα της Ασίας» 1926.

H 6η Aπριλίου του 1914 ήταν η ημέρα που οι Nεότουρκοι επέλεξαν για να εκδιώξουν τους Έλληνες πολλών χωριών της επαρχίας Aρκαδιουπόλεως και της Bιζύης, αλλά και άλλων θρακικών περιοχών. Ήταν Kυριακή του Πάσχα, αυτού που στη μνήμη των Θρακιωτών έμεινε ως «το Mαύρο Πάσχα». H 6η Aπριλίου σηματοδότησε την απαρχή των συστηματικών διώξεων σε βάρος του Θρακικού Eλληνισμού από τους Tούρκους.

Η απόφαση για την καθιέρωση σε πανελλήνια κλίμακα της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού εγκρίθηκε με σχετικό ψήφισμα στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών (Διδυμότειχο- Ιούνιος 2006) και με πρόσφατη σύσταση προς τους Συλλόγους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Θ.Σ.) κατά τις εργασίες του ετήσιου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Π.Ο.Θ.Σ. (Χρυσούπολη Καβάλας – 25 Νοεμβρίου 2007).

Το έγκλημα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής (Πόντου, Μ. Ασίας, Θράκης) αποκαλύπτουν και ομολογούν ακόμη και σύγχρονοι Τούρκοι ιστορικοί συγγραφείς, όπως ο Φονάτ Ντουντάρ, που μελετά, με πάθος και καθάριο βλέμμα, τα πρόσφατα αποχαρακτηρισθέντα Τουρκικά Αρχεία της εποχής εκείνης.

Σχετικά Άρθρα