slider Τελευταία Νέα Τεχνολογία

Υγρασία: Τρόποι για να απαλλαγείτε οριστικά;

Αν θες να τελειώνεις μια και καλή με ταβάνια που στάζουν, τοίχους που μαυρίζουν, φουσκώνουν και εμφανίζουν μούχλα, τζάμια που γεμίζουν υδρατμούς διάβασε τις παρακάτω συμβουλές.

Πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η μούχλα απαιτεί μεν χρόνο αλλά μπορεί να «φάει» εντελώς τοίχους, γυψοσανίδες, πλακάκια οροφής, ξύλινες σκάλες και ό,τι πορώδες αντικείμενο αγγίξει. Επίσης, αφού η μούχλα είναι σύμπτωμα υγρασίας, οι διαρροές νερού ή η εισροή νερού από ρωγμές στην ταράτσα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε ένα σπίτι.

Πιθανοί παράγοντες της αποθήκευσης υγρασίας σε διάφορους χώρους, είναι οι υδρατμοί από το μαγείρεμα, από το μπάνιο, από τα διάφορα μηχανήματα που λειτουργούν στο σπίτι, από το άπλωμα των ρούχων στο εσωτερικό της οικίας, καθώς και από την «κακή» μόνωση των τοίχων.

Να επισημάνουμε ότι, με το πρώτο σημάδι εμφάνισης του φαινομένου από διαρροή σωλήνων, αναπόφευκτα καλείται ο υδραυλικός, ώστε να σταματήσει η διαρροή. Πιθανή καθυστέρηση ή αμέλειά σας, θα οδηγήσει σε φουσκωμένα πατώματα, τοίχους έτοιμους να πετάξουν το χρώμα με το οποίο είναι βαμμένοι, ή ακόμη και τα πλακάκια που είναι τοποθετημένα σε αυτούς.

Τι κάνουμε όταν αντιληφθούμε την υγρασία

Όταν σας μυρίζει μούχλα ή όταν εμφανίζεται σε έναν τοίχο του σπιτιού, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί και σε άλλους χώρους. Καλό είναι, λοιπόν, να ελέγξετε ένα-ένα τα δωμάτια. Αν πρόκειται για μικρές κηλίδες, τότε με τρίψιμο και ενδεχομένως ένα καθαριστικό με χλώριο να την αφαιρέσετε.

Ωστόσο τις περισσότερες φορές το πρόβλημα ενδέχεται να είναι πιο βαθύ. Αν τα σημεία της μούχλας είναι περισσότερα από ένα, πρέπει να αναλάβουν οι ειδικοί. Σε περιπτώσεις που η μούχλα φαίνεται και μυρίζει, είναι αναγκαίος ένας καθαρισμός από επαγγελματίες !

Η σωστή μόνωση, το βάψιμο των τοίχων και η επιλογή του αφυγραντήρα μπορούν να δώσουν τέλος σε μούχλα & υγρασία.

  1. Ανοίξτε τα κλιματιστικά. Αν και αυτή είναι ίσως η πιο δαπανηρή επιλογή, η αλήθεια είναι ότι τα κλιματιστικά βοηθούν στη μείωση της υγρασίας, «ξεραίνοντας» στην ουσία τον θερμό αέρα.
  2. Εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα – εξαεριστήρα στο υπόγειο, την κουζίνα και το μπάνιο. Δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρό και σε βάθος χρόνου θα σας γλιτώσει από ταλαιπωρία, κόπο και χρήματα, που θα χρειαστούν στην περίπτωση που δεν απαλλαγείτε έγκαιρα από την υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού σας.
  3. Αφήστε ανοιχτό το παράθυρο του μπάνιου. Να θυμάστε να αφήνετε πάντα ανοιχτό το παράθυρο του μπάνιου, προκειμένου να μην εγκλωβίζετε την υγρασία μέσα.
  4. Μια άλλη επιλογή για τη μείωση της εσωτερικής υγρασίας είναι να επενδύσετε σε ένα αφυγραντήρα, ειδικά αν τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας ξεπερνούν το 50 -60%.
  5. Μονώστε καλά το σπίτι! Σε περίπτωση υγρασίας που προέρχεται από την ταράτσα η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η σωστή υγρο-μόνωση.

Υπάρχουν εξαιρετικά υλικά πλέον στην αγορά που, εφόσον εφαρμοστούν σωστά, διασφαλίζουν την προστασία από την υγρασία για πάνω από 20 χρόνια.

Στις περιπτώσεις που η υγρασία εμφανίζεται στην ταράτσα του μπαλκονιού μας, μία από τις πιθανότερες αιτίες δημιουργίας της είναι κάποιο πρόβλημα στο μπαλκόνι του πάνω ορόφου- συνήθως έχει να κάνει με τους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια. Εδώ χρειάζεται να έρθει κάποιος ειδικός που θα αξιολογήσει πως ακριβώς έχει η κατάσταση και αφού εντοπίσει επακριβώς τα σημεία απ όπου περνάει το νερό, θα προβεί στις αναγκαίες επισκευές των αρμών με τα κατάλληλα υλικά.

Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από τα πλαϊνά τοιχώματα του σπιτιού η λύση είναι η επάλειψή τους με κάποιο από τα ειδικά στεγανωτικά υλικά που μπορείτε να βρείτε στο Κέντρο Δόμησης. Κι εδώ, η εφαρμογή είναι καλό να γίνεται από κάποιον ειδικό τεχνίτη καθώς χρειάζεται, εκτός των άλλων, και μία σχετική προεργασία στην επιφάνεια πριν την επάλειψη του υλικού.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την μούχλα αλλά και την αντιμετώπισή της θα βρείτε πατώντας εδώ:https://www.kentrodomisis.eu/mouhla-se-ktiria/

Διαβάστε ακόμη σχετικά:

https://xanthinews.gr/%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%8C%CE%BD-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%B5/

https://xanthinews.gr/%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%BB%CE%B1-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AF/

https://xanthinews.gr/%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5/

https://xanthinews.gr/%CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9/

https://xanthinews.gr/%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF/

Σχετικά Άρθρα