slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Ζωντάνεψε για ακόμη μια φορά ο Αι Γιώργης στις Σάτρες | 100 άτομα «άνοιξαν» τον ναό

Τελέστηκε στις 29 Απρ.2018 ,μεθεόρτιος εορτασμός μετ’ αρτοκλασίας, στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στις ΣΑΤΡΕΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος :‘’Εκκλησιασμοί σε Ι.Ν. που υπάρχουν στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης 2018 ’’. Ο εκκλησιασμός διοργανώθηκε με πρωτοβουλία και φροντίδα του ‘’αναδόχου’’ Συλλόγου Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου Ξάνθης (Σ.Σ.Π.Δ.Υ), ο οποίος μίσθωσε και λεωφορείο για τη δωρεάν μεταφορά μελών, όπως και άλλων επιθυμούντων. Ιερούργησε ο αιδεσιμώτατος Πατήρ Γεώργιος Αρβανιτίδης.

Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και προσήλθαν γύρω στα 80-100 άτομα, με ένα (1) λεωφορείο και 3-4 ΙΧΕ οχήματα από την Ξάνθη και ένα (1) λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη, μέλη του Συλλόγου ‘’ΦΩΣ ΧΡΗΣΤΟΥ’’. Στο εκκλησίασμα παρόντες ήταν όλο το ΔΣ και αρκετά μέλη του ΣΣΠΔΥ, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μαρινος Σδρέβανος, ο Πρόεδρος και μέλη του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ο Ταμίας και μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, Στρατιωτικό προσωπικό από τις Μονάδες της περιοχής, καθώς και προσωπικό του Αστ. Τμήματος ΕΧΙΝΟΥ.

Ή ατμόσφαιρα στη Θεία Λειτουργία ήταν κατανυκτική, το φυσικό τοπίο υποβλητικό, ενώ ακούστηκαν και πάλι οι ψαλμωδίες του Ιερέα και των Ψαλτών, που συνοδεύονταν από τους μελωδικούς ήχους της καμπάνας, όπως και από το κελάρυσμα των νερών του ποταμιού που ‘’τρέχει’’ δίπλα στην εκκλησία. Ο Ιερέας στο τέλος μας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία μας, ενώ θεώρησε ως ευλογία  και χαρά για τον ίδιο να ιερουργήσει στο εκκλησάκι, που βρίσκεται μέσα σ’ αυτό το σπάνιας ομορφιάς τοπίο.

Μετά τον εκκλησιασμό, στην επιστροφή ο ‘’ανάδοχος’’ Σύλλογος, παρέθεσε δωρεάν καφέ και άλλα εδέσματα, στο ξενοδοχείο ’’ ΑΓΡΙΑΝΝΗ’’ της Ξάνθης, για όλο το εκκλησίασμα.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους/ όσες προσήλθαν, στην Πρόεδρο κ. Άννα Μπαλτζοπούλου όπως και σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΣΠΔΥ, που επιμελήθηκαν, καλλώπισαν και στόλισαν με ολοκαίνουργες σημαίες, λάβαρα, αλλά και λουλούδια το Ιερό Παρεκκλήσι, στην Πρόεδρο αλλά και τα μέλη του Συλλόγου ‘’Φως Χριστού’’ που προσήλθαν για 3η χρονιά από τη Θεσσαλονίκη, για να εκκλησιαστούν μαζί μας καθώς και στο Στρατηγό Διοικητή του Δ’ Σ. Στρατού, κ Γεώργιο Καμπά, για την διάθεση της φορητής μεγαφωνικής συσκευής.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες και από εμάς, στο Δήμαρχο Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά, ο οποίος επιλήφθηκε και προσήλθε χωματουργικό μηχάνημα και απομάκρυνε αμέσως, βράχο που είχε αποκολληθεί λόγω διαβρώσεων και έθετε το εξωκλήσι και σε κίνδυνο καταπλάκωσης και άμεσου κινδύνου το εκκλησίασμα.

Το εκκλησάκι που κτίστηκε ισόγειο το 1965 και ανακαινίσθηκε πλήρως το 2014, δυστυχώς συνεχίζει να είναι ημιυπόγειο, ενώ ταυτόχρονα στερείται ηλεκτρικού ρεύματος και σύνδεσης με τη ΔΕΗ. Ευελπιστούμε ότι ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, θα προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες με την αρμόδια ΔΤΥ, για την επίλυση ενός χρονίζοντος και πλήρως τεκμηριωμένου αιτήματος μας, για την αποκατάσταση του προαυλίου (να ξαναγίνει ισόγειος ο ναός) και την αντιπλημμυρική προστασία του ναού.(πρόταση εκκρεμεί από την ΔΤΥ/ ΠΕ Ξάνθης και παλινδρομεί από το 2015).

O επόμενος εκκλησιασμός στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, είναι στις 6 Μαϊ (ΚΥΡΙΑΚΗ) στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στη ΓΛΑΥΚΗ (μέσα στο Στρατόπεδο), όπου και θα τελεστεί με φροντίδα του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης ‘’Αλησμόνητες Πατρίδες’’.

Επίκαιρη πληροφόρηση, με χρόνους αναχώρησης λεωφορείου και τηλέφωνα για δηλώσεις συμμετοχής, θα υπάρξει με ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ στα ΜΜΕ , όπως και από την ιστοσελίδα www.eaasxanthis.gr .

Γράφει ο :Υπτγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης

Πρόεδρος ΤΣ/ΕΑΑΣ Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα