Κλιμάκιο υπό τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς αποτελούμενο από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας πραγματοποίησε αυτοψία σε περιοχές κατά μήκος του ποταμού Έβρου που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση υδάτων.
Το κλιμάκιο κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα Λάβαρα, στο Πύθιο και στο Διδυμότειχο και είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς για την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να προστατευθεί το γεωργικό κεφάλαιο της περιοχής.
Τις τελευταίες ημέρες, οι έντονες βροχοπτώσεις και η υπερχείλιση των φραγμάτων του ποταμού Άρδα στη Βουλγαρία είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των υδάτων του ποταμού Έβρου πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών.
Για την τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου έχουν ήδη ανοίξει θυροφράγματα στην περιοχή του Πυθίου και της Κορνοφωλιάς, όπου πλημμύρισαν αντίστοιχα 7.500 και 3.000 στρέμματα.
Την ίδια ώρα, θραύση αναχωμάτων σημειώθηκε το πρωί της 28ης Μαρτίου στην περιοχή των Ψαθάδων, όπου πλημμύρισαν 2.000 στρέμματα, και τα ξημερώματα της 29ης Μαρτίου στο Πραγγί όπου πλημμύρισαν 10.000 στρέμματα.
Εξάλλου, με σχετικά έγγραφά τους, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης ζητούν την κήρυξη περιοχών των Δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Με τα δεδομένα έως τώρα, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά κρίσιμη, και η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των υδάτων που θα δεχθεί ο ποταμός Έβρος το επόμενο διάστημα. Η μεγαλύτερη πίεση έχει μεταφερθεί προς το νότιο τμήμα του ποταμού.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.