«Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η νέα κοινή αγροτική πολιτική της Ε.Ε» ήταν το θέμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς επίσης και συνεταιριστικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα.
Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και την πρόσκληση που του απηύθυναν, εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του συνεταιριστικού κινήματος με «οργανώσεις και ομάδες παραγωγών αποτελεσματικές, οργανώσεις που θα προσφέρουν υπηρεσίες στα μέλη τους και όχι χρέη και κακοδιαχείριση» και υπογράμμισε πως ο αγροτικός χώρος «έχει γίνει πλέον αποδεκτό από όλους ότι είναι ο υπ’ αριθμόν ένα χώρος, το εργαλείο αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξελίξεις που αφορούν στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των ενισχύσεων ο κ. Αποστόλου υποστήριξε πως «αυτό που φαίνεται να υιοθετεί το Συμβούλιο Υπουργών είναι ότι συμφωνεί με την αναγκαιότητα, τουλάχιστον σταθερότητας της ΚΑΠ στα σημερινά επίπεδα», προσθέτοντας ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο Συμβούλιο Κορυφής στις 2 Μαϊου.
Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός αναφέρθηκε στους στόχους του ΣΑΣΟΕΕ, στην ανάγκη στήριξης και ενδυνάμωσης του συνεταιριστικού κινήματος και στα βασικά θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και απαιτούν άμεσης αντιμετώπισης.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. συγκροτήθηκε για να καλύψει το κενό της κεντρικής εκπροσώπησης των αγροτών και των Οργανώσεών τους, για να υποστηρίξει τις συλλογικές δράσεις των παραγωγών και να διατυπώσει ενιαία θέση για τα μείζονα θέματα που αφορούν στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και για τα οποία «λαμβάνονται αποφάσεις καθοριστικές για το μέλλον τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του Συνδέσμου υπογράμμισε πως «στηρίζεται καθαρά σε εισφορές των μελών του και δεν έχει καμία μα καμία κρατική επιχορήγηση. Αποτελεί απαρέγκλιτη αρχή και μάλιστα με ποινή αποβολής, ότι οι κομματικές ταυτότητες που όλοι έχουμε και είναι φυσιολογικό όλοι να έχουμε, μένουν έξω από το Σύνδεσμό μας» καθώς επίσης και ότι «προκειμένου να γίνει μέλος μια οργάνωση στο Σύνδεσμο, πρέπει να έχει τζίρο, κύκλο εργασιών που να υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο πλαφόν. Με τον τρόπο αυτό αποκλείσαμε τους Συνεταιρισμούς που δεν έχουν δραστηριότητα, Συνεταιρισμούς όπως τους έλεγαν «μαϊμούδες» οι οποίες στο παρελθόν ήταν σε μεγάλο ποσοστό οι εκφραστές του συνεταιριστικού χώρου».
Επίσης, επισήμανε ότι μέλη του Συνδέσμου είναι περισσότερες από 100 υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως τον Έβρο, οι οποίες πραγματοποιούν τζίρο που υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ότι αφορά στα βασικότερα θέματα που απασχολούν στον αγροτικό τομέα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών που πλήττουν τους αγρότες και έχουν ως αποτέλεσμα «σημαντικό μέρος της αγροτικής παραγωγής να διακινείται χωρίς παραστατικά, με άμεση συνέπεια στα δημόσια έσοδα, στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, στις εξαγωγές αλλά και μεγάλο αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών των δικών μας επιχειρήσεων, των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και επιχειρήσεων οι οποίες ακόμα και το τελευταίο κιλό αγροτικού προϊόντος που διακινούν, το κάνουν με απόλυτα νόμιμο και ξεκάθαρο τρόπο».
Επίσης, αναφέρθηκε στις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων τονίζοντας πως «είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθούν οι έλεγχοι, να γίνουν ισοζύγια από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε όλο το κύκλωμα διακίνησης των προϊόντων της κτηνοτροφίας, στο γάλα και στη φέτα, προκειμένου να προστατευθούν τα ελληνικά προϊόντα και το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των Ελλήνων αγροτών και να γίνει μια περαιτέρω, πιο δυναμική προσπάθεια προώθησής τους στην αγορά».
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, πρέπει επίσης να επιταχυνθεί η προκήρυξη και η υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις «να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό πυρήνα Αγροτικής Ανάπτυξης».
Στο συνέδριο του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα. Φωτεινή Αραμπατζή, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Τζελέπης, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης και το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της GAIA Επιχειρείν κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης.
Ακόμη, στο Συνέδριο παρέστησαν πρώην υπουργοί και γενικοί γραμματείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπρόσωποι φορέων του υπουργείου, ακαδημαϊκοί, καθώς και εκπρόσωποι τραπεζών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Η ομιλία του προέδρου της ΣΑΣΟΕΕ Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΕ Α.Ε και πρ. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυκης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού
ΣΤΟ 1ο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:
«Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.»
ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Σας καλωσορίζω στο 1ο Συνέδριο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας.
Του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
Του κύριου εκφραστή των συλλογικών δράσεων του αγροτικού τομέα της χώρας μας, του πιο ισχυρού εκπροσώπου των συνεταιρισμένων αγροτών.
Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. γεννήθηκε σε συνθήκες πίεσης για τον αγροτικό τομέα.
Από τη μία οι δύσκολες γενικότερες οικονομικές συνθήκες και οι άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στους αγρότες και στις οργανώσεις τους και από την άλλη η απουσία κεντρικής εκπροσώπησής τους, είχαν ως αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος της χώρας να μη μπορεί να διαμορφώσει και να διατυπώσει ενιαία θέση για τα μείζονα θέματα που τον αφορούν και για τα οποία λαμβάνονται αποφάσεις καθοριστικές για το μέλλον του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως ακούσαμε στο βίντεο που προβλήθηκε στην έναρξη του Συνεδρίου μας, με τον Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. «ενώσαμε τις δυνάμεις και τα όνειρά μας», όλοι εμείς, που πιστεύουμε στη δύναμη των συλλογικών δράσεων στον αγροτικό τομέα, που αναγνωρίζουμε την σημασία τους για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Στην Ελλάδα όλοι γνωρίζουμε ότι διαθέτουμε ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες για προϊόντα ξεχωριστά, με ποιότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, οι συνήθως μικρές και μεσαίου μεγέθους αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας είναι δύσκολο από μόνες τους να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στην έντονα ανταγωνιστική αγορά μέσα στην οποία λειτουργούν.
Χρειάζονται συνέργειες, απαιτείται επιχειρηματικό πνεύμα, είναι απαραίτητες οι συλλογικές δράσεις των αγροτών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος για την επίτευξη βιώσιμων και ανταγωνιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Άλλωστε αυτό γίνεται με μεγάλη επιτυχία σ’ όλο τον κόσμο και σε αρκετές περιπτώσεις με εξαιρετική επιτυχία και στη χώρα μας.
Με σκοπό, λοιπόν, να συντονίσουμε τις κινήσεις μας και να ενδυναμώσουμε τις συλλογικές δράσεις στην χώρα, να προβάλλουμε τα επιτυχή παραδείγματα του συνεταιριστικού εγχειρήματος στον αγροτικό τομέα και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, άνθρωποι που πιστεύουμε στην συνεταιριστική ιδέα, που έχουμε αναλώσει την επαγγελματική μας ζωή υπηρετώντας τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του συνεργατισμού, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο και σημαντικό βήμα.
Να δημιουργήσουμε τον Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. , μια συμμαχία, μια «ομπρέλα» κάτω από την οποία να στρατευθούν οι συλλογικές δράσεις των αγροτών και οι οργανώσεις που τις εκπροσωπούν, να συντονίσουμε τον βηματισμό τους, να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στις δραστηριότητές τους.
Φυσικά, έπρεπε πάση θυσία να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, αυτά που απαξίωσαν το παλιό σύστημα εκπροσώπησης του συνεταιριστικού χώρου και απομάκρυναν τους αγρότες από την σημαία του συνεργατισμού.
Η προσπάθεια ήταν επίπονη διότι έπρεπε να συγκεραστούν διαφορετικές ιδέες, νοοτροπίες, και συμπεριφορές και να μπουν όλα σε μία νέα ενιαία κατεύθυνση, σ’ ένα νέο στόχο.
Το καταστατικό της οργάνωσής μας το συντάξαμε λέξη – λέξη και σειρά – σειρά και τολμώ να πω ότι είναι μία βάση πάνω στην οποία χτίζεται με σταθερά θεμέλια ένα σύγχρονο και ελπιδοφόρο συνεταιριστικό κίνημα.
Δε θα σας κουράσω με λεπτομέρειες, αλλά θα μου επιτρέψετε να επισημάνω κάποια σημεία, που δίνουν το στίγμα της νέας σελίδας που άνοιξε ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
-Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στηρίζεται καθαρά σε εισφορές των μελών του και δεν έχει καμία κρατική επιχορήγηση.
-Αποτελεί απαρέγκλιτη αρχή – και μάλιστα με ποινή αποβολής – ότι οι κομματικές ταυτότητες μένουν έξω από τον Σύνδεσμό μας.
-Προκειμένου να γίνει μέλος μία οργάνωση στο Σύνδεσμο πρέπει να έχει τζίρο που υπερβαίνει συγκεκριμένο πλαφόν.
-Με τον τρόπο αυτό αποκλείσαμε τους συνεταιρισμούς που δεν έχουν δραστηριότητα, συνεταιρισμούς «μαϊμούδες» όπως αποκαλούνται, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν σε μεγάλο ποσοστό οι εκφραστές του συνεταιριστικού χώρου.
– Θέσαμε όριο στη θητεία του Προέδρου τις δύο θητείες και ξεκαθαρίστηκε ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να έχει παράλληλα το αξίωμα του Βουλευτή και του Ευρωβουλευτή.
Τα Διοικητικά μας Συμβούλια γίνονται στην Ελληνική Περιφέρεια, στην «άλλη» Ελλάδα έτσι ώστε να είμαστε δίπλα στα προβλήματα των συνεταιρισμένων αγροτών και των συλλογικών τους δράσεων και να παλεύουμε για την επίλυσή τους.
Έτσι επισκεφτήκαμε και συζητήσαμε με τους ανθρώπους μας, τους αγρότες στην Θράκη, την Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Πελοπόννησο και έπονται επισκέψεις σε όλες τις άλλες περιοχές της Πατρίδας μας.
Σήμερα ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. έχει μέλη πάνω από 100 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως τον Έβρο, ο τζίρος που πραγματοποιούν τα μέλη μας αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που διακινούν έχουν σαν προορισμό τις αγορές του εξωτερικού.
Κυρίες και Κύριοι,
Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. έχει σαν κύριο σκοπό την υποστήριξη των μελών του, σε όλους του τομείς των εμπορικών τους δραστηριοτήτων, των επαφών τους με το Τραπεζικό Σύστημα, την προώθηση των θεμάτων που έχουν σχέση με τον Κρατικό μηχανισμό, κυρίως όμως την εμπέδωση της φιλοσοφίας ότι το συνεταιριστικό κίνημα αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία και οφείλει να λειτουργεί με κανόνες που επικρατούν στον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Επίσης, έχει στόχο να αποτελέσει αξιόπιστο και καλόπιστο σύμβουλο της εκάστοτε Κυβέρνησης και των κομμάτων σε θέματα αγροτικής και συνεταιριστικής πολιτικής .
Έχουμε σαφή και ξεκάθαρη θέση για το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών, για την κτηνοτροφία, για τον ΕΛΓΑ, για τους δασικούς χάρτες, για την αξιοποίηση των προγραμμάτων για την αγροτική ανάπτυξη, για την εξωστρέφεια της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, για τις ετήσιες αλλά και τις δενδρώδεις καλλιέργειες, για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της Χώρας, για την ποιοτική γεωργία.
Σήμερα, θα συζητήσουμε το μείζον θέμα της νέας ΚΑΠ και τις προκλήσεις και προοπτικές για τον αγροτικό τομέα μετά το 2020.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τους σκοπούς του Συνδέσμου μας και τα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών, συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το σημερινό Συνέδριο και τον ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη που μας παρέχει.
Όπως ευχαριστούμε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που επίσης παρείχε την αιγίδα του στο σημερινό Συνέδριο και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, ο οποίος παρευρίσκεται στο Συνέδριό μας.
Συναντηθήκαμε, επίσης, με σχεδόν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και τους ενημερώσαμε για την δημιουργία του Συνδέσμου μας, τον ρόλο που επιτελούμε και τις θέσεις μας για την στήριξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Και σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθούμε σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, να καταθέσουμε τις θέσεις μας για σημαντικά ζητήματα του αγροτικού τομέα και παράλληλα να ακούσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της Πολιτείας, των κομμάτων, της αγοράς.
Πριν κλείσω θα μου επιτρέψετε συνοπτικά να αναφέρω ορισμένα ζητήματα που ως Σύνδεσμος θεωρούμε μείζονα για το μέλλον του αγροτικού τομέα.
Αναμφίβολα σε αυτή τη συγκυρία το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το υψηλό επίπεδο της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που πλήττουν το μεν πρώτο τους μεσαίους και μεγάλους αγρότες, το δεύτερο κυρίως τους μικρούς αγρότες αλλά και όλους τους άλλους.
Αποτέλεσμα αυτών είναι η απομάκρυνση μέρους των αγροτών από την παραγωγή και η συρρίκνωσή της, αλλά κυρίως η διάθεση μεγάλου μέρους της αγροτικής παραγωγής χωρίς παραστατικά με άμεση αρνητική συνέπεια στα δημόσια έσοδα, στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και στις εξαγωγές, αλλά και μεγάλο αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων, οι οποίες ακόμα και το τελευταίο κιλό προϊόντος που διακινούν το κάνουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο.
Έχουμε σαν Σύνδεσμος θέση την οποία θα παρουσιάσουμε στο Συνέδριο μας, θεωρώντας ότι η περιστολή της φοροδιαφυγής στη διακίνηση των προϊόντων μπορεί να δώσει σημαντικά ισοδύναμα για την μείωση της φορολογίας των αγροτών, ενώ η μη μείωση του συνολικού επίσημα καταγεγραμμένου ακαθάριστου εισοδήματος των αγροτών, μπορεί να αποτρέψει περιπέτειες κατά τις διαπραγματεύσεις των νέων κονδυλίων της ΚΑΠ.
Επίσης, οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και κυρίως προϊόντων της κτηνοτροφίας πλήττουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα αλλά και τον Έλληνα καταναλωτή.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι έλεγχοι, να γίνουν ισοζύγια από τον ΕΛΟΓ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε όλο το κύκλωμα διακίνησης προϊόντων κτηνοτροφίας, στο γάλα και στην φέτα προκειμένου να προστατευθούν τα ελληνικά προϊόντα και το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των Ελλήνων αγροτών και να γίνει μία περαιτέρω προσπάθεια προώθησής τους στην αγορά.
Πέραν αυτών, η επιτάχυνση στην προκήρυξη και στην υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να δώσουν ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη και παράλληλα ουσιαστική ενίσχυση της προσπάθειας της χώρας για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων πόρων από το επόμενο πρόγραμμα.
Ο ΕΛΓΑ να τρέχει πιο γρήγορα την καταβολή των αποζημιώσεων και στο Διοικητικό του Συμβούλιο να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι των αγροτών και να εφαρμοσθεί ο Νόμος, σύμφωνα με τον οποίο τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας του να καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι από τις εισφορές των αγροτών.
Οι συνεταιριστικές οργανώσεις να αποτελέσουν αποτελεσματικό πυρήνα αγροτικής ανάπτυξης, να έχουν με αυξημένα κίνητρα ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο και στις δράσεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και να συμμετέχουν στις συζητήσεις που γίνονται είτε σε επίπεδο Ελληνικής Κυβέρνησης είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αγροτικό τομέα.
Σε γενικές γραμμές είναι απαραίτητο να οργανώσουμε μία γεωργία και κτηνοτροφία που να βασίζεται σε νέους ανθρώπους, εξωστρεφή και ανταγωνιστική, με κύρια κατεύθυνση την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που να παράγονται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και να διασφαλίζουν την αειφορία στην αγροτική παραγωγή και βέβαια να διακινούνται μέσα από ισχυρές ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών.
Κυρίες και Κύριοι,
Ως αδιόρθωτος και επίμονος μαχητής του συνεταιριστικού κινήματος και της Ελληνικής Περιφέρειας θα μπορούσα να σας μιλάω για πολύ ώρα ακόμη για τις οργανώσεις που διακονούμε, για τους πραγματικά παραγωγικούς ανθρώπους της Ελληνικής υπαίθρου που υπηρετούμε.
Ήμουν ένας από τους πολιτικούς που από το βήμα της Βουλής είτε ως Βουλευτής είτε ως Υπουργός ανέφερε επανειλημμένως ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα το ότι είμαι συνεταιριστής.
Με σειρά παρεμβάσεων μου θέσπισα μέτρα υπέρ των συνεταιρισμών, θεωρώντας ότι έπρεπε να αφήσουμε στην άκρη τα όποια λάθη του παρελθόντος και να ξαναχτίσουμε σε υγιής βάσεις το συνεταιριστικό οικοδόμημα.
Πίστευα πάντα και πιστεύω ότι πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους που με ανιδιοτέλεια, όραμα, πολύ δουλειά και πίστη στις αρχές του συνεργατισμού μπορούν να σηκώσουν την ευθύνη της συγκρότησης δυναμικών και με προοπτική οργανώσεων.
Με αυτούς και άλλους νεότερους μάχιμους συνοδοιπόρους ιδρύσαμε τον Σύνδεσμό μας, τον Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., και επιδιώκουμε μία φυγή προς τα εμπρός του χώρου μας, που πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει το ουσιαστικό εφαλτήριο της αγροτικής ανάπτυξης.
Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τη σημερινή παρουσία σας στο 1ο Συνέδριο του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.