slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Μοναδική Αναστάσιμη ακολουθία υπό το φως των κεριών στο εγκαταλελειμμένο Κρωμνικό

Μια μοναδική αναστάσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί φέτος στο εγκαταλελειμμένο χωριό Κρωμνικό της Ξάνθης που είναι πάνω από την Γαλάνη και τους Τοξότες. Το Κρωμνικό εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίους του κατοίκους το 1965 και σιγά- σιγά μετατράπηκε σε σωρό ερειπίων.

Μοναδική εξαίρεση ο Ναός του Αγίου Παντελεήμονα που από το 1995 έχει επισκευασθεί με τις φιλότιμες προσπάθειες των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρωμνικού, πολύ προσωπική δουλειά και οικονομικές ενισχύσεις φίλων και παραγόντων της περιοχής και έχει εξοπλισθεί με τα απολύτως απαραίτητα ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει.

Σε αυτό το ορεινό εγκαταλελειμμένο χωριό λοιπόν φέτος το Μεγάλο Σάββατο 7 Απριλίου 2018 στις 20:00 θα χτυπήσει η καμπάνα και υπό το φως των κεριών (το χωριό δεν έχει ρεύμα ) θα τελεστεί κατανυκτικά η ακολουθία της Ανάστασης.

Ο ιστορικός Θανάσης Μουσόπουλος γράφει για τον εκκλησιασμό: Ανάσταση, στο παλιό Κρωμνικό, στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Ένα κομβόι προσκυνητών, όπως την εποχή του Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, του Βάρναλη και του Παπαχριστοδούλου του Πολύδωρου στη Θράκη. Η ελληνική φύση συμμέτοχος στο μυστήριο της Ανάστασης, της Αναγέννησης, της Αναζωογόνησης. «Η άνοιξη είχε μπει. Η Θράκη ήταν ντυμένη τις ανοιξιάτικές της ομορφιές. Οι κάμποι της θαυμαστοί και καταπράσινοι. (Πολ. Παπαχριστοδούλου). Βλέπαμε από ψηλά τους μαιανδρισμούς του Νέστου, και μαζί με του αγέρα το φύσημα ακούγαμε τις ατόφιες ψαλμωδίες ενώ στο βάθος κάτω ακουγόταν και το Νέστου το πέρασμα.

Η ξεχωριστή αυτή Ανάσταση τελείται τα τελευταία 3-4 χρόνια από τα μέλη του τοπικού συλλόγου τα οποία στην συνέχεια μετά την αναστάσιμη λειτουργία μοιράζουν αυγά και τσουρέκια στους παρευρισκόμενους.

Είναι λοιπόν αυτή μια πολύ καλή ευκαιρία για όσους ψάχνουν κάτι ξεχωριστό την ημέρα του Μ. Σαββάτου 7 Απριλίου 2018 το βράδυ να επισκεφτούν το χωριό Κρωμνικό στις 20:00 και να συμμετέχουν στην αναστάσιμη λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα.

[mappress mapid=”20″]

Σχετικά Άρθρα