slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

«Εξοικονομώ κατ οίκον»: Πως θα «πιάσουν τόπο» τα χρήματά σας – Πάρτε ΔΩΡΕΑΝ μελέτη και αποφύγετε λάθη ενεργειακών παρεμβάσεων, που κοστίζουν ακριβά!

Λίγο πριν την έναρξη του νέου προγράμματος «εξοικονομώ κατ΄οίκον», σε θέμα πρώτης προτεραιότητας αναδεικνύονται οι βέλτιστες ενεργειακές παρεμβάσεις  που θα πρέπει στο πλαίσιο το νέου προγράμματος «εξοικονομώ κατ οίκον»,  με την επιλογή έμπειρων και αξιόπιστων  τεχνικών συμβούλων και  την καλή συνεργασία μεταξύ τεχνικών συμβούλων και ιδιοκτητών, να μελετηθούν,  να επιλεγούν και να γίνουν σωστά.

Στην τελική ευθεία

Μπαίνουμε   στην τελική ευθεία  προς την  28η  Φεβρουαρίου 2018, ημερομηνία, που σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις  θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄οίκον».

Οι πληροφορίες του xanthinews.gr  από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι « χτενίζονται» τα τελικά κείμενα των θεσμικών κανόνων, όπως είναι  τα αναγκαία παραρτήματα του Οδηγού του προγράμματος και  «τσεκάρονται» οι αναγκαίες  ηλεκτρονικές υποδομές  και διασυνδέσεις , λίγο πριν  το νέο πρόγραμμα τεθεί σε εφαρμογή.

Ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, σε άρθρο του  για τις ενεργειακές εξελίξεις την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, με την χαρακτηριστική φράση «το νέο, καινοτόμο «Εξοικονομώ II», που ξεκινά τώρα, έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ αφορούν πόρους του ΕΣΠΑ 2014-20» επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την άμεση έναρξη του προγράμματος. Ταυτοχρόνως:

Το ΥΠΕΝ δίνει το μήνυμα στους χιλιάδες ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και μαζί τους στον τεχνικό κόσμο και στην κατασκευαστική βιομηχανία, να πάρουν θέση στην αφετηρία, για τον «αγώνα δρόμου»,  που αρχίζει στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης στον κτιριακό τομέα.

Πως θα «πιάσουν τόπο» τα χρήματά σας

Λίγο πριν την έναρξη του νέου προγράμματος, σε θέμα πρώτης προτεραιότητας αναδεικνύονται λοιπόν οι βέλτιστες ενεργειακές παρεμβάσεις, που θα πρέπει,  με την επιλογή έμπειρων και αξιόπιστων  τεχνικών συμβούλων και  την καλή συνεργασία μεταξύ τεχνικών συμβούλων και ιδιοκτητών, να μελετηθούν,  να επιλεγούν και να γίνουν σωστά , κατά περίπτωση στο κάθε ακίνητο,  στο πλαίσιο το νέου προγράμματος «εξοικονομώ κατ οίκον».

Το πρόγραμμα είναι της μορφής first come first served, δηλαδή λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού μόλις αυτός εξαντληθεί ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας, κάτι που καθιστά σημαντική την ολοκλήρωση του φακέλου πριν την έναρξη του προγράμματος.

Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε είδους και κατηγορίας επιλέξιμου από το πρόγραμμα ακινήτου , θα πρέπει να αποσκοπούν στη μέγιστη αξιοποίηση των χρημάτων που θα διατεθούν τόσο από το πρόγραμμα όσο κυρίως από τον «κουμπαρά» του κάθε νοικοκυριού.

Μπορεί η επιδότηση να είναι γενναιόδωρη, αλλά ένα μέρος του κόστους θα το αναλάβει ο ιδιοκτήτης, είτε με ίδια χρηματοδότηση είτε με άτοκο τραπεζικό δανεισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, στην οποία  θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, η σωστή μελέτη παρεμβάσεων, αποκτά εξαιρετική σπουδαιότητα.

Χρειάζεται προσοχή και η κατάλληλη έρευνα και μελέτη,  ώστε ο ιδιοκτήτης να μην παρασυρθεί σε λάθος επιλογές αλλά  να μπορέσει να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα της ενεργειακής αναβάθμισης, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβάρυνσης.

Είναι  λοιπόν επιλογές που πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθούν.

Τέτοιες χτυπητές και χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι:

  1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης εσωτερικά στο διαμέρισμα. Η μέθοδος αυτή είναι καλό να αποφεύγεται μιας και δεν μας δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε την θερμοχωρητικότητα του τοίχου ή της πλάκας.
  2. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης σε λάθος προσανατολισμό. Η επέμβαση αυτή ουσιαστικά αφορά την τοποθέτηση τεντών σε βορεινά μπαλκόνια η οποία δεν έχει πρακτική αξία μιας και ο ηλιασμός τους είναι εξαιρετικά περιορισμένος κατά τη διάρκεια του έτους.
  3. Τοποθέτηση ηλιακού συλλέκτη σε λάθος σημείο. Οι ηλιακοί συλλέκτες πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται τη μέγιστη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχουν σωστό προσανατολισμό και θέση τέτοια, ώστε μα μην σκιάζονται από εμπόδια.
  4. Εγκατάσταση αμόνωτων δικτύων εξωτερικά. Τα δίκτυα τόσο για τη θέρμανση όσο και για το Ζεστό Νερό Χρήσης, θα πρέπει να μονώνονται κατάλληλα στις εξωτερικές τους οδεύσεις.
  5. Υπερδιαστασιολόγηση ή Υποδιαστασιολόγηση μονάδας λέβητα. Ο ατομικός λέβητας που θα επιλεχθεί, θα πρέπει να έχει διαστασιολογηθεί από αρμόδιο Μηχανολόγο Μηχανικό και όχι από τον εγκαταστάτη, ο οποίος θα λάβει υπόψη του όλες τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν ώστε το αποτέλεσμα να είναι το βέλτιστο.
  6. Λάθος συνδυασμός παρεμβάσεων. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται δεν επιτυγχάνουν τη μέγιστη οικονομική εκμετάλλευση της επιδότησης και επιβαρύνουν οικονομικά υπέρμετρα τον ιδιοκτήτη, σε σχέση με το ενεργειακό τους αποτέλεσμα. Στην ιδανική περίπτωση της επιδότησης σε ποσοστό 100% και χωρίς όριο προϋπολογισμό, είναι προφανές πως οποιαδήποτε παρέμβαση θα ήταν οικονομικά βιώσιμη. Επειδή όμως αυτό δεν συμβαίνει, είναι απαραίτητη η παραμετρική εξέταση πολλών συνδυασμών ενεργειακών παρεμβάσεων, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, η σωστή απεικόνιση της υφιστάμενης ενεργειακής κατάστασης του ακινήτου μέσω ενός ορθού Πιστοποιητικού Ενεργητικής Απόδοσης, καθώς και η σωστή μελέτη παρεμβάσεων, είναι απαραίτητη.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτησή τους έως ότου καλυφθούν τα προβλεπόμενα κεφάλαια του Προγράμματος ανά Περιφέρεια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής θα κλείνει αμέσως μόλις εξαντληθούν τα κεφάλαια.

Αν είστε στην Ξάνθη και σας ενδιαφέρει να εντάξετε στο νέο πρόγραμμα αναβάθμισης «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» την κατοικίας σας, και να επιδοτηθείτε με πάνω από 75% στην ανακαίνισή της, επικοινωνήστε μαζί μας για να αναλάβουμε την σύνταξη του φακέλου σας και την υποβολή του για έγκριση. Σταύρος Καρυπίδης – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Τηλ. 6947267737 και 2541600699

Σχετικά Άρθρα