slider Τελευταία Νέα

Οικουμενικός Πατριάρχης: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο φυλάσσει ως κόρην οφθαλμού την ιερά παρακαταθήκη της αποστολικής και πατερικής ορθοδόξου πίστεως

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε απόψε, Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, στο Φανάρι, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Υπομιμνήσκοντος στον Καθηγητή Συμεών Πασχαλίδη, Πρόεδρο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. και Διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη.

«Από της σήμερον, Εντιμολογιώτατε Άρχων, συγκαταλέγεσθε μεταξύ των οφφικιαλίων του Οικουμενικού Θρόνου, οι οποίοι, καθ᾿ όλην την ιστορίαν της Μητρός Εκκλησίας, είχον ανεκτίμητον προσφοράν, την οποίαν συνεχίζουν, ευόρκως και αποτελεσματικώς, οι σύγχρονοι Άρχοντες, οι συγκροτούντες την ιδρυθείσαν υπό της ημετέρας Μετριότητος, άμα τη αναρρήσει ημών εις την καθέδραν Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, Αδελφότητα «Παναγία η Παμμακάριστος», μέλη της οποίας είναι οι ανά την οικουμένην οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πλην των εν Ηνωμέναις Πολιτείαις Αμερικής, οι οποίοι ανήκουν εις το «Τάγμα του Αγίου Ανδρέου». Οι Άρχοντες είναι πολύτιμοι συνεργάται ημών εις τα έργα διακονίας του ανθρώπου και του κόσμου, και υπερασπισταί των Δικαίων της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Είμεθα βέβαιοι, ότι και υμείς, Εντιμολογιώτατε, ο καθηγητής της Πατρολογίας και της Αγιολογίας εν τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αξιόλογον ερευνητικόν, συγγραφικόν, εκδοτικόν και διοικητικόν έργον και με διεθνή παρουσίαν, συνεργάτης Ιερών Μητροπόλεων και Μονών, κεκοσμημένος πλέον με το υψηλόν οφφίκιον του Άρχοντος Υπομιμνήσκοντος, θα αναδειχθήτε άξιος της κλήσεως της Μητρός Εκκλησίας και της εμπιστοσύνης του Προκαθημένου της, και θα συνεχίσητε «καλών έργων προίστασθαι», και δη από την πολυεύθυνον θέσιν του Διευθυντού του Πατριαρχικού ημών Ιδρύματος Πατερικών Μελετών», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον τιμώμενο Καθηγητή Συμεών Πασχαλίδη.

 

«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον είναι ο ύπατος θεσμός της Ορθοδοξίας. Φυλάσσει ως κόρην οφθαλμού την ιεράν παρακαταθήκην της αποστολικής και πατερικής ορθοδόξου πίστεως, ανεκτιμήτους παραδόσεις φιλοθείας και φιλανθρωπίας, επιτελεί θεοστηρίκτως και αποτελεσματικώς την διορθόδοξον και διαχριστιανικήν διακονίαν του, προωθεί τον διάλογον των θρησκειών, την ειρήνην και την αλληλεγγύην, δίδει ευθαρσώς την καλήν μαρτυρίαν έναντι των σημείων των καιρών, έναντι όλων των προκλήσεων και εξελίξεων, αι οποίαι απειλούν την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου και την ακεραιότητα της καλής λίαν δημιουργίας του Θεού. Αυτήν την Εκκλησίαν καλείσθε και υμείς να διακονήσητε», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και σημείωσε ότι με την απονομή της ιδιαίτερα τιμητικής διακρίσεως αναγνωρίζεται η προσφορά του τιμωμένου Πανεπιστημιακού Καθηγητή ενώ, συνάμα, αποτελεί και «πρόσκλησις, προτροπή και ενίσχυσις προς συνέχισιν και αύξησιν της θεαρέστου καρποφορίας και της ενθέου διακονίας της Εκκλησίας και του Γένους».

Στην αντιφώνησή του, ο Καθηγητής Συμεών Πασχαλίδης, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη δεύτερη μεγάλη τιμή που του επιφύλαξε, ύστερα και από τον διορισμό του ως Διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

«Εν εξομολογήσει Σας καταθέτω, Παναγιώτατε, τούτη την ιερή όσο και ύψιστη για την ελαχιστότητά μου στιγμή, ότι κάθε φορά που εισέρχομαι στον περίβολο του ιερού Φαναρίου, αφήνοντας δεξιά μου τη σφαλισμένη Πόρτα του μαρτυρικού Πατριάρχη, και συναντώ τους εργάτες του ιερού αμπελώνος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, και πρωτίστως Εσάς, Παναγιώτατε, που με σπάνια, ακαταπόνητη αίσθηση της ευθύνης Σας έναντι της Εκκλησίας και του σύγχρονου κόσμου διακονείτε καθημέραν το γεγονός της σωτηρίας του ανθρώπου και του κόσμου, αναφωνώ το του Πέτρου· «Καλόν εστίν ημάς ώδε είναι»! Εδώ όπου βιώνεται το Μαρτύριο της συνειδήσεως και η μαρτυρία του Ονόματος του Χριστού από μία Εκκλησία «που η ιστορία την συνέτριψε, αλλά η οποία, για όποιον βλέπει με την καρδιά, ξέρει να δίνει στην Ανάσταση απεριόριστη σπουδαιότητα», για να δανειστώ τους λόγους του μεγάλου Γάλλου Ορθόδοξου θεολόγου του εικοστού αιώνος Olivier Clement στο βιβλίο, Η αλήθεια ελευθερώσει υμάς, Παναγιώτατε», είπε ο νέος Άρχων, Καθ.Συμεών Πασχαλίδης και συνέχισε: «Και αισθάνομαι ιδιαίτερη την ευλογία που επιλέξατε το γεγονός της χειροθεσίας μου να τελεσθεί, Παναγιώτατε, στο Κέντρο της κατά την Οικουμένην Ορθοδοξίας, τον Ιερό Πατριαρχικό Ναό, κατά την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας.[…] Παναγιώτατε, θα επαναλάβω ενώπιόν Σας ότι η ανάθεση της διευθύνσεως του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, μετά από πενήντα χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας και ποικίλης επιστημονικής και εκκλησιαστικής προσφοράς, συνιστά για την ελαχιστότητά μου όλως ιδιαίτερη τιμή αλλά και πολυεύθυνη αποστολή, την οποία αποδέχθηκα και στην οποία θα ανταποκριθώ, συν Θεώ, με όλες μου τις δυνάμεις, σε αγαστή συνεργασία με τον Θεοφιλέστατο Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων και Πρόεδρο του Ιδρύματος, Επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρο, και με ακλόνητη αφοσίωση και πίστη προς την Μητέρα Εκκλησίαν και τους σκοπούς του Πατριαρχικού Ιδρύματος.».

Κατά τον Μ.Εσπερινό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Απόστολος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Προύσης Ελπιδοφόρος, Κυδωνιών Αθηναγόρας, ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Θρόνου, η σύζυγος και τα παιδιά του νέου Άρχοντος, καθώς και πλήθος πιστών.
Πατριαρχική Χοροστασία στον Ι.Ν.Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας
Σήμερα το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, για την εορτή του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας.

Καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη στην ιστορική αυτή Κοινότητα της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, Επόπτης της Περιφέρειας Υψωμαθείων, αναφέρθηκε στον προστάτη της Κοινότητας, Άγιο Μάρτυρα Θεόδωρο τον Τύρωνα, ο οποίος «δεν εγκαταλείπει την υπό την σκέπη του ευρισκομένη αυτή Κοινότητα, όπως ακριβώς δεν την εγκατέλειψε και τα δύσκολα χρόνια της ολοκληρωτικής καταστροφής του Ναού του. Και ιδού η απόδειξις, το θαύμα. Ο Ναός στέκεται και υπάρχει σήμερα. Όχι βέβαια στην παλαιά του αίγλη, αλλά στέκεται. Και από το εδώ σκήνωμα του, ο Άγιος, μας ευλογεί και κοινωνεί μαζί μας σε κάθε λατρευτική σύναξη, και κυρίως στη θεία λειτουργία, όπου κοινωνούμε με όλους τους Αγίους». Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας, αναφέρθηκε στο μαρτύριο και τη θυσία του Αγίου Θεοδώρου αλλά και όλων των Αγίων. «Οι Άγιοι αγαπούν τον Θεό, τον Άνθρωπο και ολόκληρη την Κτίση. Να δοξολογούμε τον άγιο Θεό διότι έχουμε την αγαπητική προστασία των Αγίων μας. Να έχουμε, όπως οι Άγιοι, αληθινή πίστη και εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού. Και έτσι, είμεθα βέβαιοι ότι είναι μεγάλα τα της Πίστεως κατορθώματα. Κατόρθωμα Πίστεως και εμπιστοσύνης στην αγάπη του Θεού δεν είναι η συνεχής, αδιάκοπη και ευλογημένη ύπαρξις του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου; Όποιος πιστεύει στον αναστάντα Θεό, πιστεύει στη λύτρωση από τα φθοροποιά στοιχεία, που δημιούργησε η αμαρτία», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της Κοινότητας Βλάγκας, «η οποία πορεύεται με πίστη και εμπιστοσύνη στην πρόνοια και αγάπη του αγίου Θεού».

Στην αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε το έργο που πραγματοποιείται στην Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας, με την καθοδήγηση του Μητροπολίτου Σηλυβρίας και την συμβολή του Ιερού Κλήρου και των Κοινοτικών παραγόντων. «Θαυμάζω τον αγώνα σας διότι γίνεται ένα ανακαινιστικόν έργον το οποίον οφείλεται εις την πίστιν, εις τον ζήλον και εις την προσπάθειαν όλων των παραγόντων και των φορέων αυτής εδώ και των πέριξ Κοινοτήτων υπό την κατεύθυνση του Επόπτου», είπε επιδοκιμαστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης και αναφέρθηκε στη σημασία του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας. «Θα εορτάσουμε όλοι μαζί την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, την κατίσχυσιν της Ορθοδοξίας επί της εικονομαχίας, επί των αιρέσεων ευρύτερα. Και θα δοξάσουμε τον Θεό διότι μας αξιώνει να έχουμε γεννηθεί, να έχουμε βαπτιστεί, να ζούμε μέσα εις τους ευλογημένους κόλπους της Ορθοδοξίας. Είναι μεγάλο προνόμιον και μεγάλη ευλογία, ασχέτως αν δεν το συνειδητοποιούμε πάντοτε και δεν ευχαριστούμε τον Θεό γι’ αυτήν την ξεχωριστή ευλογίαν».

Ακολούθως, στην Κοινοτική Αίθουσα, παρακολούθησε θεατρική παράσταση μικρών μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της Βλάγκας και του Ζαππείου.

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

Σχετικά Άρθρα