Πιο εργοδοτικός δεν γίνεται !!!!
Για την ετήσια Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης
Στο προχθεσινό (21/02/2018) ετήσιο τακτικό απολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η ύπαρξη των δύο γραμμών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Από τη μία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που παρουσίασαν μία πλούσια δράση όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις, τις απεργίες, την ενημέρωση, στις οποίες πρωτοστάτησαν σε χώρους δουλειάς που επικρατεί η απληρωσιά, η τρομοκρατία, οι απολύσεις.
Πιο συγκεκριμένα:
Κατήγγειλε κι έκανε παρεμβάσεις σε μια σειρά χώρους, όπως στην BIG TEM, στον ΔΡΑΚΟ ΑΕ, στην ΒΙΟΚΟΤ, στην LEON GAS, στα ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΘΡΑΚΗΣ.
Συμμετείχε στα πανελλαδικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, τον Ιούνη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Θεσ/νικη και τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Συμβάλλαμε στην επιτυχία των γενικών απεργιών τον Μάη και Δεκέμβρη του 2017 περιφρουρώντας του χώρους της SUNLIGHT και της E-VALUE, που δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων.
Μπροστά στον εορτασμό της 1η Μάη διοργάνωσε αντιπολεμικό 2ήμερο με την συμμετοχή, συναδέλφων συνδικαλιστών, από την Τουρκία, από τον κλάδο του μετάλλου. Συγκέντρωση-πορεία 11η Φλεβάρη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κινητοποίηση από κοινού με την ΕΕΔΥΕ, κι εργατικά σωματεία της περιοχής Αν. Μακ. – Θράκης, ενάντια στην ΝΑΤΟική βάση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Κατήγγειλε την στοχοποίηση δασκάλας από την Χρυσή Αυγή σε σχολείο της Γενισέας, επειδή «τόλμησε να μιλήσει» στα παιδιά της τάξης της για την Πρωτομαγιά, καταγγελία που δεν συμφώνησε η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΞ.
Από την άλλη, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΞ επιβεβαίωσαν το ρόλο τους. Αφ’ ενός η συμμετοχή τους στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και στην φιέστα που διοργάνωσαν τον Νοέμβρη, αλλά και την υποδοχή κυβερνητικού κλιμακίου στον όμιλο ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ, όπου αφού διέλυσαν κάθε εργασιακό – ασφαλιστικό δικαίωμα, αφού κατοχύρωσαν το αίσχος των 586 και 511 ευρώ και τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις έρχονται να “επιθεωρήσουν” πώς πάνε τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια ώρα που οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. στην Ξάνθη πραγματοποιούσε διαμαρτυρία έξω από τον χώρο των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ και συμμετείχε στην κινητοποίηση των εργατικών σωματείων και φορέων της περιοχής Αν. Μακεδ. – Θράκης στην Κομοτηνή, ενάντια στην κυβερνητική φιέστα.
Δεν προβλημάτισε καθόλου την πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΞ και επιχειρήθηκε να μεταφερθεί και στο σώμα η αδιαφορία για όλη την αντεργατική λαίλαπα των μέτρων που πέρασαν το προηγούμενο διάστημα, η κατάσταση υποχώρησης που βρίσκεται το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για τον απεργοκτόνο νόμο, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι ευθύνες της κυβέρνησης για όλη αυτήν την επίθεση, όταν μάλιστα οι κύριοι της πλειοψηφίας απέρριψαν πρόταση των εκλεγμένων του Π.Α.ΜΕ. σε ΔΣ του ΕΚΞ για την προκήρυξη απεργίας, ενάντια στο πολυνοσχέδιο και στο χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, με την αιτιολογία ότι η απεργία είναι ξεπερασμένη, οι εργαζόμενοι δεν ακολουθούν, ότι πρέπει να βρούμε άλλες μορφές κ.α.
Δεν απασχόλησε την πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΞ, το τί πρέπει να κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα για την ανάκτηση των απωλειών μας, τι σχέδιο δράσης πρέπει να έχει αυτή τη χρονιά και σε ποια κατεύθυνση. Δεν είχαν καν την τόλμη να βάλουν προς ψήφιση στο σώμα, το σχέδιο δράσης που πρότεινε το Π.Α.ΜΕ. στην ΓΣ, αλλά και το ψήφισμα ενάντια στην δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αντίθετα εγκαλούσαν τους συνδικαλιστές του Π.Α.ΜΕ. για τις παρεμβάσεις τους στους εργασιακούς χώρους, αλλά και το ότι καταγγέλλουμε «καλούς» εργοδότες. Πως αλλιώς να καλύψουν την απεργοσπασία τους, την εργοδοτική τους στάση, την συμφωνία τους στην πράξη με το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα.
Το πόσο εργοδοτικοί είναι δεν μπορούν να το κρύψουν πλέον, παρόλο που προσπαθούν πίσω από μία γενική και αόριστη επίκληση στην ενότητα. Όταν αυτοί μιλούν για ενότητα εννοούν αυτήν ανάμεσα σε εργάτες και εργοδότες, εννοούν οι εργάτες να σκύβουν το κεφάλι και να κάνουν ότι τους λέω το αφεντικό τους. Αυτή την ταξική συνεργασία επιδιώκουν και αυτήν αντιπαλεύει το ΠΑΜΕ καθημερινά. Για αυτό υπάρχουν αντικειμενικά δύο γραμμές στο κίνημα.
Μπροστά σε αυτήν την απροκάλυπτη σαπίλα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανέδειξαν την ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι να αντιπαλέψουν αυτή την κατάσταση, να μην το βάλουν κάτω, να κάνουν στην μπάντα τα εμπόδια που βρίσκουν μπροστά τους, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.
Καλούμε τους εργαζόμενους του Νομού Ξάνθης να βγάλουν τα συμπεράσματα τους, να αποφασίσουν τι κίνημα και τι σωματεία θέλουμε, για να βάλουν φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία, για ανάκτηση των απωλειών μας και υπογραφή συμβάσεων που θα επαναφέρουν τους μισθούς και τα δικαιώματα μας στα προ κρίσης επίπεδα.
Το επόμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης μέσα στους τόπους δουλειάς, μέσα στα σωματεία κόντρα στα νέα μέτρα που πέρασαν κι αυτά που ετοιμάζουν μεγαλοεργοδοσία, κυβέρνηση και ΕΕ, αλλά και στο δυνάμωμα της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ και την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ Ν. ΞΑΝΘΗΣ