slider Ροδόπη Τελευταία Νέα

Ξαφνικό λουκέτο στο Δημοτικό Σφαγείο Σαπών… Δεν πληρεί τις προδιαγραφές

Ενώ είχε δοθεί παράταση λειτουργίας μέχρι τον Απρίλιο 2018 – Δεν πληρεί τις προδιαγραφές, λέγει η Δ/νση Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ – Κερδοφόρα τα Σφαγεία, λέγει ο Δήμαρχος Σαπών – Υπό αίρεση το Λουκέτο.

Προ μίας δυσάρεστης έκπληξης βρέθηκε η δημοτική αρχή των Σαπών –και κατ’ επέκταση οι κτηνοτρόφοι της περιοχής- αφού ενημερώθηκε ότι μπαίνει λουκέτο στο σφαγείο της μικρής πόλης.

Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν είχε πρότερη ενημέρωση για το επικείμενο κλείσιμο του σφαγείου, ενώ απεναντίας η δημοτική αρχή με παρεμβάσεις της είχε καταφέρει να πάρει παράταση λειτουργίας έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους: «Η απόφαση ήτανε έκπληξη για εμάς γιατί υπήρχε μια παράταση από την Διεύθυνση ως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου για να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν και έχουν ξεκινήσει να γίνονται. Εμείς ενημερωθήκαμε ότι το υπουργείο πήρε αυτή την απόφαση, από την μια ήταν έκπληξη για εμάς και από την άλλη μας κάνει πιο δυνατούς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπατζίδης από την πλευρά του, ως ο αρμόδιος για την εκτέλεση της απόφασης που εξέδωσε το υπουργείο είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, ότι το λουκέτο ήταν επιβεβλημένο αφού το σφαγείο δεν πληροί πλέον τις προδιαγραφές λειτουργίας που ορίζονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, σημειώνοντας μάλιστα πως έχουν γίνει αρκετές συστάσεις συμμόρφωσης στη διοίκηση, οι οποίες όμως δεν βρήκαν ανταπόκριση: «Είναι κάποια πράγματα που ζητάμε καιρό τώρα να διορθωθούν στο σφαγείο.

Eπειδή πέρασε σημαντικό χρονικό διάστημα δεν είναι δυνατή η ανανέωση της άδειας περιβαλλοντικών όρων, εφόσον δεν συντρέχει η τήρηση κάποιων κριτηρίων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Για το λόγο αυτό έγινε ανάκληση του κωδικού της έγκρισης του σφαγείου. Είναι ένα ζήτημα που αρκετά χρόνια τώρα προσπαθούμε να επιδιορθώσουμε.

Το παρήγορο στην υπόθεση είναι πως το λουκέτο δεν είναι οριστικό υπό την αίρεση όμως ότι ο δήμος Μαρώνειας – Σαπών που φέρει την ευθύνη της λειτουργίας του, θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε αυτό να πληροί τις οριζόμενες από το νόμο προϋποθέσεις, λέει ο κος Σαχπατζίδης: «Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα εξαρτάται από τη διαδικασία και τη δυνατότητα του δήμου. Αν ο δήμος επιλύσει αυτά τα σημαντικά ζητήματα που μπαίνουν, μετά θα επισκεφτούμε ξανά την εγκατάσταση και αν πληροί τους όρους που βάζει η κοινοτική και εθνική νομοθεσία στέλνουμε ξανά εμείς μια εισήγηση θετική και επαναχορηγείται ο κωδικός».

Ο δήμαρχος Σαπών δηλώνει ρητά ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι το σφαγείο να παραμείνει ανοιχτό και ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μάλιστα, θα υπάρξει και σχετική εισήγηση: «Ήδη γίνανε κινήσεις και νομίζω θα έχουμε αποτέλεσμα σε κοντινό χρονικό διάστημα.

Τα σφαγεία είναι μια πονεμένη ιστορία και εγώ όταν ξεκίνησα την θητεία μου τα βρήκα κλειστά.

Κάναμε αγώνα τότε και τα ανοίξαμε με αρκετά μεγάλη δαπάνη, αλλά δεν βάζω το κεφάλαιο της δαπάνης όσο δίνω σημασία στο να είναι ανοιχτά τα σφαγεία.

Δεν είναι μια επιχείρηση που μπαίνει μέσα. Τα σφαγεία είναι μια επιχείρηση που βγάζει κέρδη. Έχουμε αυξήσει τα κέρδη, είναι μια βιώσιμη επιχείρηση που βγάζει τα έξοδά της και αφήνει ένα έσοδο στην κοινωφελή επιχείρηση» λέει χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν πάντως οι κτηνοτρόφοι της περιοχής θα εξυπηρετούνται από το σφαγείο της Κομοτηνής, το οποίο όπως λέει ο κος Σαχπατζίδης «έχει κάποια μικροπροβλήματα, όπως όλα τα σφαγεία της χώρας», αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανά να προκαλέσουν αναστολή της λειτουργίας του.

Σχετικά Άρθρα