slider Ιστορικά Τελευταία Νέα

Πριν χρόνια παραμονές φώτων στην Χρύσα υπήρχε το έθιμο «Σαγιά» (μεγάλη φωτιά)

Παραμονή φώτων σήμερα και πριν χρόνια θυμάμαι ότι είχαμε και στην περιοχή μας στην Χρύσα το έθιμο με την μεγάλη φωτιά την «Σαγια». Σύμφωνα με το έθιμο δημιουργούνταν μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την περιοχή και γύρω από τη φωτιά στηνόταν κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός από τους κατοίκους του χωριού.

Το έθιμο του Σαγιά γινόταν παραμονή των φώτων όταν τα παιδιά του χωριού συγκέντρωναν ξύλα και πουρνάρια από το δασάκι της Χρύσας και τα τοποθετούσαν σε σχήμα κώνου σε δύο σημεία του χωριού, ένα στην παιδική χαρά και ένα άλλο στα καινούρια σπίτια κοντά στα στρατόπεδα.

Κάποια στιγμή αφού βράδιαζε ο «μπροστάρης» άναβε την πυρά και μια τεράστια φλόγα φωτίζει όλη την γειτονιά. Μάλιστα υπήρχε και ανταγωνισμός του πάνω μαχαλά και τον κάτω για το ποιος θα έφτιαχνε την μεγαλύτερη εστία φωτιάς. (Αφού έπεφτε η φλόγα τα παιδιά πηδούσαν πάνω από τα κάρβουνα για το καλό του χρόνου, ενώ οι γυναίκες έπαιρναν κάρβουνα από την «Σάγια» για να ανάψουν τις σόμπες και να διώξουν τους καλικάντζαρους από τα σπίτια).

Σταύρος Καρυπίδης

Σχετικά Άρθρα