slider Μειονότητα Τελευταία Νέα

Παράπονα του πολιτευτή της Ξάνθης Ι. Χατζηγκενέ για την πυροσβεστική υπηρεσία

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΞΑΝΘΗΣ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ.

Ξάνθη, 03/01/2017

Μετά από το τραγικό γεγονός στα Μελίβοια Ξάνθης, κοιτάμε αποσβολωμένοι και ανήμποροι μπροστά στις καταστροφές. Στις 23 Δεκεμβρίου 2017 -ημέρα Σαββάτου- ξέσπασε φωτιά σε καμινάδα μιας οικίας, η οποία στη συνέχεια εξαπλώθηκε και κατέστρεψε ολοσχερώς άλλες δυο γειτονικές οικίες. Αντιλαμβανόμαστε μετά λύπης, πως η πολιτεία δεν μαθαίνει από τα λάθη της αλλά αντιθέτως πράττει τα ίδια και χειρότερα.

Επανειλημμένως έχω αιτηθεί με επιστολές μου το 2008 προς τον τότε Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη αλλά και το 2016 προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του πολίτη, κ. Νικόλαο Τόσκα, τους βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ξάνθης, κ. Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, κ. Γιαννακίδη Ευστάθιο, κ. Στογιαννίδη Γρηγόριο, τον Αντιπεριφεριάρχη Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνο Ζαγναφέρη, τον Δήμαρχο Δήμου Μύκης κ. Καπζά Τζεμήλ και τον Διοικητή Πυροσβεστικού Σώματος Ξάνθης κ. Αντώνιο Σπανό, τη δημιουργία πυροσβεστικών κλιμακίων στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης.

Είχα λάβει απάντηση από τον κ. Ιωάννη Καρατζιά Αντιστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος εκ μέρους του κ. Τόσκα, πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία τη δεδομένη χρονική περίοδο αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στο αίτημα αυτό.

Τότε, όπως και τώρα είχαν σημειωθεί παρόμοιες καταστροφές σε οικίες αλλά και στο περιβάλλον. Πότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι η έλλειψη  πυροσβεστικού κλιμακίου στις ορεινές περιοχές της Ξάνθης, τις καθιστά ανοχύρωτες θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες τους;

Γνωρίζουμε ότι οι  ανάγκες της περιοχής καλύπτονται συνήθως από τους πυροσβεστικούς σταθμούς της  Ξάνθης και της Σταυρούπολης. Όμως, λόγω της μεγάλης απόστασης, απαιτείται πολύτιμος χρόνος, για να φθάσει το όχημα της Πυροσβεστικής από τα σημεία αυτά στους οικισμούς. Αυτό θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί και από το δελτίο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης αλλά δυστυχώς παρέλειψε να αναφέρει την ώρα άφιξής της στην περιοχή, αναφέροντας μόνο της ώρα που κλήθηκε από τους πολίτες.

Η φωτιά κύριοι δεν αναμένει! Αναμμένη κόβει το νήμα σε ζωές, που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν είχατε λάβει τα απαραίτητα μέτρα! Κάθε φορά που ξεσπά πυρκαγιά οι κάτοικοι να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην μεταξύ τους αλληλοβοήθεια, με κίνδυνο της ζωής τους. Αυτό δεν είναι λύση.

Υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει επιτακτική ανάγκη δημιουργίας κάποιου πυροσβεστικού κλιμακίου, πυροσβεστικών κρουνών και ενός απαραίτητου μηχανικού εξοπλισμού αντλιών νερού για κατάσβεση φωτιάς σε όλες τις ορεινές περιοχές!

Δεν θα κουραστώ ποτέ να ρωτάω τον κ. Νικόλαο Τόσκα, τον κ. Χρήστο Μέτιο, τον κ. Κωνσταντίνο Ζαγναφέρη, τον κ. Χουσεΐν Ζεϊμπεκ, τον κ. Καπζά Τζεμήλ αλλά και τον κ. Σπανό ποιες είναι οι δράσεις τους όλα αυτά τα χρόνια.

Αν καιγόταν το σπίτι σας κύριοι , δεν θα μεριμνούσατε για να μην ξανασυμβεί αυτό σε εσάς και στους οικείους σας;

Έπειτα από την ολοσχερή καταστροφή των οικημάτων στα Μελίβοια Ξάνθης, αιτούμαστε η Περιφέρεια, η Αντιπεριφέρεια ή το αρμόδιο Υπουργείο να αποκαταστήσουν πλήρως τις ζημιές το συντομότερο δυνατό. Αφού η πολιτεία αδυνατεί να παρέχει την πλήρη κάλυψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς, τουλάχιστον να αναλάβει αυτή την ευθύνη.

Είναι εξοργιστικό επί σειρά ετών να αιτούμαστε τα αυτονόητα και η πολιτεία να κωφεύει, γυρνώντας την πλάτη στην τοπική κοινωνία.

ΧΑΤΖΗΓΚΕΝΕ ΙΡΦΑΝ

ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Σχετικά Άρθρα