slider Τελευταία Νέα

Δείτε 2 video και φωτογραφίες από τον χορό των Εβριτών Ξάνθης

Video φωτογραφίες Μαίρη Δαληκριάδου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018,  στις 2 το μεσημέρι ο  ετήσιος χορός του συλλόγου Εβριτών Ξάνθης στο κέντρο διασκέδασης Διογένης. Τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου παραβρέθηκαν στο γεγονός και απόλαυσαν τραγούδια και χορούς από όλη την Ελλάδα, με αφετηρία την Θράκη, που επιμελήθηκαν οι μουσικοί Νίκος Ζαπάρτας, Κώστας Δεδούσης, Βαγγέλης Κατσουλίδης, Θάνος Καρακατσάνης και Γιώργος Παγκοζίδης.

Οι καλεσμένοι απόλαυσαν το καλό φαγητό και τα ποτά του κέντρου και χόρεψαν αρκετές ώρες με τραγούδια και χορούς από όλη την Ελλάδα. Στην διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα.

Συγχαρητήρια για την οργάνωση του χορού στον πρόεδρο, σε όλο του Δ.Σ. και τους εθελοντές.

Δείτε στο παρακάτω video τον πρόεδρο του συλλόγου Εβριτών Ξάνθης Απόστολο Πολυμένη να μιλά στην εκδήλωση:

Τα παιδιά του συλλόγου χόρεψαν. Δείτε το το video:

Φωτογραφίες:

  

 

Λίγα λόγια για τον σύλλογο:

Ο «Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης – Φορέας μελέτης και ανάδειξης Θρακικού Πολιτισμού», μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, ιδρύθηκε το 1996 στην πόλη μας από μια ομάδα Ξανθιωτών, με κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς και με Εβρίτικη καταγωγή.

Σκοπός του Συλλόγου  είναι η δημιουργία συνείδησης για την διατήρηση, την διαφύλαξη και την διάδοση των παραδόσεων του τόπου μας, καθώς και η ανάδειξη των πνευματικών, πολιτιστικών και λαογραφικών δυνατοτήτων του Έβρου και της Θράκης γενικότερα.

Από την ίδρυση επέδειξε ένα ουσιαστικό και πολύπλευρο έργο: Οργανώνει τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πολιτιστικές παρεμβάσεις, διεξάγει προσεγμένες έρευνες, καταγραφές, τεκμηριώσεις, μελέτες και προβολές πάνω στα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία των Θρακών.

Για την προώθηση της πολιτιστικής συνείδησης στα παιδιά, κάθε χρόνο και στις αρχές Νοεμβρίου, οργανώνει το Πανελλήνιο Φεστιβάλ παιδικών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων. Λειτουργούν τα τμήματα: παραδοσιακού χορού, τμήμα έρευνας – καταγραφής – αναβίωσης λαϊκών δρώμενων του Έβρου, τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων και το τμήμα παραδοσιακής χορωδίας με τα οποία εκπροσωπεί την Θράκη σε εκδηλώσεις φορέων σε όλο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο και σε πολλά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Διαθέτει ιματιοθήκη με 130 παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης (αυθεντικές και ακριβή αντίγραφα), συλλογή με όλα τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Θράκης και βιβλιοθήκη όπου κυριαρχούν έντυπα που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την ιστορία της Θράκης.

Εν κατακλείδι το εντευκτήριο τους αποτελεί ένα συστηματικό εργαστήριο παραγωγής πολιτισμού, όπου ενώνει τα κομμάτια της ζωντανής  ιστορίας, θεωρώντας χρέος  να κρατήσει με τη μνήμη μας ακέρια και άσβεστη

Σχετικά Άρθρα