fbpx
sliderΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Συντονισμένες Δράσεις προώθησης της συμπερίληψης από το 2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης στο πρόγραμμα ERASMUS+

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 15/12/2017 η διάρκειας 6 ημερών πρώτη συνάντηση εκπαιδευτικών από 5 Ευρωπαϊκά σχολεία (Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τουρκία) στο σχολείο μας, 2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης στα πλαίσια του έργου “We all stand together” του προγράμματος Erasmus+ . Κύριοι άξονες του έργου στο οποίο το σχολείο μας έχει συντονιστικό ρόλο, είναι η προώθηση της συμπερίληψης και η καταπολέμηση του φαινομένου της μαθητικής διαρροής μέσα από την χρήση καινοτόμων μεθόδων.

Η πρώτη αυτή συνάντηση είχε επιμορφωτικό χαρακτήρα αφού οργανώθηκε τριήμερο εργαστήριο ερευνητικής μεθοδολογίας υπό την καθοδήγηση της Επίκουρης καθηγήτριας του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, κας Σεβαστής Χατζηφωτίου.

 

Πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις με συναδέλφους εκπαιδευτικούς και φορείς της πόλης με σκοπό την ανάπτυξη διαλόγου πάνω στην έννοια της συμπερίληψης και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Αυτές οι συναντήσεις περιελάμβαναν επίσκεψη στο 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης στο οποίο οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με τις ιδιαιτερότητες του σχολείου και να ανταλλάξουν απόψεις με τους Έλληνες εκπαιδευτικούς. Εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το έργο των εκπαιδευτικών του σχολείου ενώ διατύπωσαν την αντίθεσή τους σε πρακτικές γκετοποίησης σχολικών μονάδων.

 

 

Την ίδια ημέρα, οι αντιπροσωπείες έγιναν δεκτές συνοδεία του διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ κου Βασίλη Τζελέπη και του υπεύθυνου υλοποίησης του έργου κου Αθανάσιου Σταυριανού, από την αντιδήμαρχο παιδείας και δια βίου μάθησης του Δήμου Ξάνθης, κα Γιαννώτα Θεοδώρα. Στην συνάντηση, η αντιδήμαρχος καλωσόρισε θερμά τους εκπαιδευτικούς στην πόλη και τους κάλεσε να γίνουν πρεσβευτές της Ξάνθης στις χώρες τους. Οι εκπαιδευτικοί δηλώσαν εντυπωσιασμένοι από την πόλη και τον πολιτισμό της ενώ τονίστηκε η σπουδαιότητα της ενίσχυσης των σχολείων από τους τοπικούς φορείς ως την κύρια κοινωνική δομή υποστήριξης μαθητών προερχόμενων από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

 

Οι επαφές συνεχίστηκαν με επίσκεψη στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης ύστερα από πρόσκληση του Διευθυντή κου Γιώργου Παπαθανασίου. Οι αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της διεύθυνσης και να ενημερώσουν τον διευθυντή και τα στελέχη της Διεύθυνσης για τους σκοπού και παραδοτέα του έργου. Μέσα από έναν ιδιαίτερα γόνιμο διάλογο αναδείχθηκαν τα κοινά προβλήματα των χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης και διατυπώθηκαν προτάσεις για την προώθηση της ιδέας της συμπερίληψης και της καταπολέμησης του φαινομένου της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου από τους μαθητές.

Το έργο έχει διάρκεια 2 έτη κατά την διάρκεια των οποίων θα γίνουν επισκέψεις ανταλλαγής μαθητών στις οποίες μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας θα συνεργαστούν με τους υπόλοιπους εταίρους για την υλοποίηση των παραδοτέων, τα σημαντικότερα των οποίων είναι η πραγματοποίηση επιστημονικής έρευνας για την συμπερίληψη, η δημιουργία ντοκυμαντέρ, ο σχεδιασμός καινοτόμων εκπαιδευτικών σεναρίων, η πραγματοποίηση τριήμερου διεθνούς φόρουμ μαθητών με θέμα την ενσωμάτωση και οι δράσεις παρέμβασης στο σχολικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες με σκοπό την κατάρριψη των διακρίσεων.

Σχετικά Άρθρα