fbpx
sliderΈβροςΠήγαμε ΕίδαμεΤελευταία Νέα

Απίστευτος “Θησαυρός” που λίγοι θρακιώτικες γνωρίζουν | φωτογραφίες

 

Έρευνα – κείμενο Μαίρη Δαληκριάδου

Πρόσφατα έμαθα ότι  υπάρχει απολιθωμένο δάσος στον… Έβρο, εκεί κοντά στη Λευκίμμη και το Τυχερό, 20 χιλιόμετρα από το γνωστό για την παραγωγή μεταξιού Σουφλί.

Εκεί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία απλώνεται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα απολιθωμένα δάση στην Ευρώπη. Είναι το παλαιότερο της Ελλάδας, με ηλικία περίπου 40 εκατομμυρίων ετών.

Τα απολιθώματα στην περιοχή του Δήμου Τυχερού, αλλά και σε ολόκληρο τον νομό είναι πάμπολλα. Η ηλικία της πετρωμένης βελανιδιάς που βρέθηκε στο χωριό Φυλακτό είναι τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων χρόνια, το ύψος της ήταν 25 μέτρα και ο κορμός της είχε διάμετρο 3 μέτρα την οποία είδα και φωτογράφισα, επ ευκαιρίας στην επίσκεψης μου στο hotel Θράσα.

Σύμφωνα με αναγνωρισμένα στοιχεία, αποτελεί την αρχαιότερη (προγονική) μορφή δρυός στον Ευρωπαϊκό χώρο και είναι η πρώτη φορά που καταγράφηκε τόσο το απολιθωμένο ξύλο, όσο και το φύλλο του ίδιου δέντρου. Ένα μακρόστενο στέγαστρο στην άκρη του χωριού Τυχερού φυλάσσει τον θηριώδη κορμό, ενώ περισσότερα απολιθώματα θα δείτε στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου.

Οι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι για να υπάρξουν απολιθωμένοι κορμοί, πρέπει να υπάρχει κάπου κοντά ηφαίστειο, η λάβα του οποίου κατά την έκρηξη, σκεπάζει τους κορμούς και προκύπτει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οι γνώμες των ειδικών ως προς την ύπαρξη ηφαιστείου στην περιοχή διίστανται: άλλοι λένε ότι το ηφαίστειο βρισκόταν στο διπλανό χωριό Λυκόφη και άλλοι ότι όταν η Σαμοθράκη ήταν ενωμένη με τη Θράκη, η έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Σάος του νησιού, είχε σαν αντίκτυπο τη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους της Λευκίμμης.

  

 

 

 

Σχετικά Άρθρα