Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Πριν ακόμα καλά καλά ανέβει στο βήμα του 11ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα διαδικτυακά μέσα, με θετικές αναφορές.
Η δημόσια δήλωση του Κώστα Καραμανλή, πρώτη μετά από την περίοδο του δημοψηφίσματος αλλά και η σαφής τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά αποτέλεσαν την καλύτερη εισαγωγή για το καλωσόρισμα του κ.Μητσοτάκη στους 3000 συνέδρους και τους καλεσμένους της ΝΔ.
Τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς έκαναν την πάσα που κάθε “νυν” θα ήθελε από τον “πρώην”. Πάσα ακριβείας , χωρίς δυνατότητα παρερμηνειών .
“Η παράταξη μας προχωρά στο Συνέδριο της που έχει ξεχωριστή σημασία γιατί σε αυτό το Συνέδριο η ΝΔ θα αναδείξει το σχέδιο της για την ανάταξη της χώρας μας. Με προτεραιότητες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με την συνταγματική αναθεώρηση, τις επενδύσεις, τις νέες θέσεις εργασίας, την κοινωνική συνοχή και την στήριξη εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Οπως πολλές φορές στην ιστορία της η παράταξη μας θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα του αύριο γιαυτό και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και αυτό είναι στο χέρι όλων μας” τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, στη δήλωσή του, με την οποία “έσπασε” μία μακρά περίοδο σιωπής.
Η επιλογή αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν αφού όπως είχε ήδη επισημάνει το liberal.gr ,ο πρώην πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό σε συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα πρέπει γρήγορα να εγκαταλείψει την εξουσία και η ΝΔ να είναι η επόμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Καραμανλής “έδειξε” το δρόμο της αυτοδυναμίας αλλά και εκείνον της ενότητας ειδικά με την τελευταία φράση στη τηλεοπτική του δήλωση.
Σύντομος αλλά εξαιρετικά “καθαρός” ως προς την στόχευση του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έβαλε στον πυρήνα της δημόσιας δήλωσης του την ενότητα της ΝΔ.
“Είμαστε σήμερα εδώ, ενωμένοι μπροστά στις ευθύνες μας και μπροστά στην νίκη που έρχεται” τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ.Σαμαράς δεν κρύβει σε συζητήσεις του με στελέχη της ΝΔ πως ο κ.Τσίπρας θα πρέπει να “φύγει” από την εξουσία όσον το δυνατόν πιο γρήγορα, θεωρώντας μάλιστα ότι η δικαίωση των πεπραγμένων της κυβέρνησης του έχει ήδη έρθει, όπως καθημερινά αποδεικνύεται.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το καλό κλίμα που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες συνεχίστηκε και όταν αυτές έκλεισαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς είχε σύντομη συνομιλία με τον Κώστα Καραμανλή , ενώ ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει και ο διάλογος του με την Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός ενδιαφέρθηκε για την πορεία της υγείας του αδελφού του Αλέξανδρου ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.
Από το “συνεδριακό” κλίμα ευφορίας δε θα μπορούσε να λείψει και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης. “Είμαι στρατιώτης της παράταξης” απαντούσε ο πρώην πρόεδρος σε όλους όσοι τους ρωτούσαν για το ρόλο του εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε τη μορφή “καλοσωρίσματος” των συνέδρων και των καλεσμένων του κόμματος , μια και η πολιτική του ομιλία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κινήθηκε σε τρία επίπεδα:
α) Τόνωση της ενότητας μέσα από την προσωπική αναφορά στον κάθε έναν από τους πρώην πρωθυπουργούς του κόμματος Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά αλλά και στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μειμαράκη.
β)Κατά μέτωπο επίθεση στον κ.Τσίπρα , χαρακτηρίζοντάς την κυβέρνηση ως την χειρότερη της μεταπολίτευσης και αποκαλώντας την καθεστώς. “Αξίζουμε ένα καλύτερο μέλλον, γιατί η πολιτική αλλαγή έρχεται. Ολοι καταλαβαίνουμε ότι σήμερα στη χώρα ο κ.Τσίπρας δεν αξίζει άλλη ευκαιρία. Του δόθηκαν δύο, αλλά απέτυχε. Τον λογαριασμό της ανικανότητας του τον πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες. Ο αγώνας μέχρι τις εκλογές θα είναι δύσκολες. Εχουμε απέναντι μας ένα καθεστώς. Δε μας φοβίζει η λάσπη.
Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα με συνεκτικό σχέδιο και με τους κατάλληλους ανθρώπους. Κάνουμε την ανανέωση και την αξιοκρατία πράξη κάθε μέρα. Κάνουμε την οικονομική μας εξυγίανση πράξη κάθε μέρα. Από την Κυριακή το βράδυ το ρολόι για τις εκλογές μετρά αντίστροφα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
γ)–”Ανοιγμα” τόσο προς το κίνημα Αλλαγής όσο και προς τον Σταύρο Θεοδωράκη. Μία συνειδητή πολιτική επιλογή , αφού ο κ.Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει σε ανύποπτο χρόνο πως είτε λάβει είτε όχι την αυτοδυναμία θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις. Το “άνοιγμα” αυτό μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ το έκανε απευθυνόμενος προσωπικά τόσο στην επικεφαλής του κινήματος αλλαγής όσο και στον πρόεδρος της ΚΟ του Ποταμιού. “ Εξακολουθούμε να έχουμε σημαντικές διαφορές. Όμως πιστεύω και ελπίζω ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλλει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του” επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης.
Ενδιαφέρον είχε όμως και η απάντηση της κυρίας Γεννηματά, η οποία όχι μόνο δεν έκλεισε την πόρτα μιας πιθανής συνεργασίας αλλά έδειξε να την κρατάει “διακριτικά” ανοιχτή.
“Λέμε όχι σε όσους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, επιδιώκοντας «πολιτικά μέτωπα» κάθε μορφής που διχάζουν. Γιατί εμείς , ανοιχτά «μέτωπα» έχουμε με το λαϊκισμό και τη συντήρηση. Είναι ώρα να ενώσουμε και όχι να διχάζουμε τον λαό μας” είπε με νόημα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Σ
Σε πιο προσωπικό τόνο μίλησε ο κ.Μητσοτάκης στον Σταύρο Θεοδωράκη.
“Οι διαφορές μας με το χώρο που εσύ εκπροσωπείς είναι –κατά την δική μου κρίση– συχνά δυσδιάκριτες. Είναι αλήθεια ότι το Ποτάμι αποτέλεσε και αποτελεί έναν πολιτικό χώρο μεταρρυθμιστικό, συνεπή και υπεύθυνο” τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Το 11ο συνέδριο κινήθηκε σαφώς σε διαφορετικά πλαίσια, από όσα γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Χωρίς επικοινωνιακές κορώνες και “τεχνητά” χειροκροτήματα οι διοργανωτές έδωσαν περισσότερο έμφαση στην κατάθεση προτάσεων και λιγότερο στην άσκηση κριτικής εναντίον της κυβέρνησης. Ξεχωριστή στιγμή η τοποθέτηση του Στέλιου Ράμφου, ο οποίος κέρδισε το χειροκρότημα των συνέδρων. Τα μέλη του συνεδρίου άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στην οποία τόνισε πως η αναβλητικότητα , τα ημίμετρα και η μη εφαρμογή αποφάσεων είναι στοιχεία που δεν βοηθούν την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. “Οι αυξήσεις στη φορολογία σε καιρούς ύφεσης φέρνουν πάντα τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η οδός του λαικισμού και των συνθημάτων δεν μπορεί να προσφέρει διέξοδο. Οι πολιτικοί έχουμε υποχρέωση να αποδείξουμε ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας” τόνισε ο κ.Γεωργιάδης.
Από την πρώτη μέρα του συνεδρίου δεν έλειψαν και οι στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης.
Η Ντόρα Μπακογιάννη , εμφανώς συγκινημένη, στην τοποθετησή της τόνισε ότι κατανοεί και σέβεται το σκεπτικό της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη περί αποκλεισμού των μελών της οικογενειάς του από το μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ.
“ Εχω τιμηθεί από την παράταξη και το λαό. Αισθάνομαι περήφανη. Εχω αποδείξει στη διαδρομή μου ότι ποτέ δε φοβήθηκα να πολεμήσω για τα πιστεύω μου. Ακόμα και όταν κάποτε έλεγαν ότι είχα μείνει μόνη. Δεν ήμουν. Είμαι κόρη του μεγαλύτερου Ελληνα κοινοβουλευτικού. Μεγάλωσα με την αντίληψη ότι η υψηλότερη τιμή είναι αυτή του βουλευτή. Σας υπόσχομαι ένα πράγμα. Θα δώσω όλες τις δυνάμεις μου για να κερδίσουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της πανστρατιάς. Θα κάνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό της Ελλάδας” σημείωσε συγκινημένη η κυρία Μπακογιάννη, κάνοντας τους συνέδρους να χειροκροτήσουν όρθιοι.