slider Επιχειρήσεις Τελευταία Νέα

Π.Ε.Ι.ΡΑ.Σ.: Διορθώσεις σε ΣΗΛΥΑ και Τιμολόγια της ΕΕΑΕ στους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Από τα μέσα Νοεμβρίου έως και το Δεκέμβριο το σύνολο των ραδιοφωνικών σταθμών έλαβε τιμολόγια από την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που αφορούσαν το τέλος 220 € για μετρήσεις ακτινοβολίας του έτους 2016. Η ΠΕΙΡΑΣ έλαβε πολλές γραπτές και τηλεφωνικές παρατηρήσεις από τα μέλη της, σχετικά με λάθη που έγιναν στην τιμολόγηση. Ακολούθησε επικοινωνία με την ΕΕΑΕ και μία πρώτη συνάντηση στην ΕΕΤΤ, με τον αντιπρόεδρο και στελέχη της υπηρεσίας. Στη συνέχεια μετά από αίτημα μας οργανώθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΕΑΕ τριμερής συνάντηση στο Δημόκριτο, μεταξύ ΕΕΑΕ, ΕΕΤΤ και ΠΕΙΡΑΣ με αντικείμενο την διερεύνηση λαθών που έχουν γίνει κατά την τιμολόγηση και τον τρόπο θεραπείας τους.

Ακολουθούν οι απαντήσεις που λάβαμε στα ερωτήματα σας και υποδείξεις για διόρθωση λαθών στις δηλώσεις του ΣΗΛΥΑ απ’ όπου και προέρχεται ο πίνακας με τους υπόχρεους για καταβολή του τέλους μέτρησης.

Παρακαλούμε σημειώστε οτι οποιεσδήποτε ενέργειες σας όπως υποδεικνύονται παρακάτω, θα πρέπει να γίνουν μέχρι της 31/12/2017 ώστε να μην εκδοθούν τα ίδια τιμολόγια με αυτά που λάβατε για το 2016 και για το έτος 2017.

1. Ο νόμος που προβλέπει την καταβολή τέλους υπάρχει από το 2000, είναι ο 2801 και αναφέρει οτι τέλος πληρώνουν οι κατασκευές κεραιών για τις οποίες απαιτείται άδεια εγκατάστασης. Η πρώτη εφαρμογή του έγινε το 2012 και τροποποιήθηκε το 2015. Για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς η πρώτη εφαρμογή έγινε με βάση τους πίνακες που παρέδωσε η ΕΕΤΤ στην ΕΕΑΕ και αφορούσαν τις εγκαταστάσεις που έχουν δηλωθεί στο ΣΗΛΥΑ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
2. Ο βασικός κανόνας είναι ότι εκδίδεται ένα τιμολόγιο για κάθε μία εγκατάσταση και ότι το τιμολόγιο εκδίδεται προς τον ιδιοκτήτη της, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείται copmbiner η αν έχουν διαφορετικές κεραίες ο καθένας απο τους τυχόν φιλοξενούμενους σε αυτήν. Σε περίπτωση συνεγκατάστασης λοιπόν, και ανεξάρτητα απο το αν οι σταθμοί που εκπέμπουν ανήκουν στον ίδιο ή σε άλλους ιδιοκτήτες, εάν έχει εκδοθεί τιμολόγιο για κάθε έναν σταθμό ξεχωριστά που βρίσκεται στον ίδιο ιστό, αυτό έγινε διότι στο ΣΗΛΥΑ δηλώθηκαν όλοι οι Ρ/Σ ως ιδιοκτήτες της εγκατάστασης. Θα πρέπει να γίνει διόρθωση και να φαίνεται ένας ως ιδιοκτήτης και υπόλοιποι ως φιλοξενούμενοι. (Σημειώνεται οτι υπεύθυνος προς την ΕΕΤΤ για ότι συμβαίνει στην εγκατάσταση είναι αυτός που δηλώνεται ως ιδιοκτήτης της). Στη συνέχεια πρέπει να σταλεί σχετική επιστολή προς την ΕΕΑΕ για διόρθωση των τιμολογίων. Το ποσόν των 220 € θα καταβληθεί από τον ιδιοκτήτη και θα το μοιραστούν μεταξύ τους όλοι οι συγκάτοικοι. Η διαδικασία αυτή ισχύει και για περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης του ιστού δεν είναι Ραδιοφωνικός σταθμός αλλά Δήμος, Εκκλησία κλπ.
3. Κεραίες που βρίσκονται πάνω σε πυλώνες άλλων υπηρεσιών (πχ κινητές τηλεφωνίες) είναι παράνομες. Ήδη η ΕΕΤΤ έχει επιβάλλει πρόστιμα σε κινητές που εντοπίζει να έχουν επάνω τους ραδιόφωνα. Φροντίστε για την απομάκρυνση σας γιατί κανείς δεν γνωρίζει πως θα αντιδράσει η κινητή όταν φαέι 300.000€ πρόστιμο.
4. Δεν παίζει ρόλο η ισχύς του πομπού. Για το ραδιόφωνο δεν προβλέπεται εκπομπή χαμηλής όχλησης. Επομένως και ένας πομπός 10 watt θα πληρώσει το αντίστοιχο τέλος.
5. Εάν για τον ίδιο σταθμό στην ίδια κατάσταση έχουν εκδοθεί περισσότερο από ένα τιμολόγια αυτό ενδεχομένως να οφείλεται σε πολλαπλούς αριθμούς πρωτοκόλλου του ΣΗΛΥΑ για τον ίδιο ιστό (πχ απο διορθώσεις της αρχικής δήλωσης). Θα πρέπει να μπείτε στο ΣΗΛΥΑ να αφαιρέσετε τις λάθος καταχωρήσεις και να ενημερώσετε με επιστολή σας την ΕΕΑΕ.
6. Εάν σας ήρθε τιμολόγιο για σταθμό που έχει μεταβιβαστεί, ή για εγκατάσταση που έχει καταργηθεί μέσα στο 2016, θα πρέπει να ενημερώσετε την ΕΕΑΕ με επιστολή επισυνάπτοντας τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς σας. Τα αιτήματα θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα και κατα περίπτωση, και εφόσον γίνουν δεκτά θα εκδοθούν τα αντίστοιχα πιστωτικά.
7. Εάν σας έχει έρθει τιμολόγιο για εφεδρικό ιστό, αυτό σημαίνει ότι έχετε κάνει ξεχωριστή δήλωση για αυτόν στο ΣΗΛΥΑ. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να κάνετε διόρθωση στην δήλωση του κυρίου ιστού σας και να συμπεριλάβετε μέσα στην ίδια δήλωση και τον εφεδρικό. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ο εφεδρικός βρίσκεται στο ίδιο κέντρο εκπομπής και όχι στο απέναντι βουνό.
8. Σας ήρθε τιμολόγιο για εγκατάσταση που δηλώσατε στο ΣΗΛΥΑ, αλλά ακόμα δεν την έχετε φτιάξει. Αυτό είναι λάθος από μέρους σας. Ο νόμος 4155/2013 όπως τροποποιήθηκε από τον 4313/2014 προβλέπει ότι στο ΣΗΛΥΑ δηλώνονται ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ενώ για μεταγενέστερες θα πρέπει πρώτα να έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη βεβαίωση από το ΥΜΕ πριν λειτουργήσουν. Άρα ενδέχεται να έχετε υπογράψει ψεύδη υπεύθυνη δήλωση με ότι ποινικές συνέπειες μπορεί να σημαίνει αυτό. Όπως ενημερωθήκαμε η ΕΕΤΤ διαθέτει φωτογραφίες και αεροφωτογραφίες των κέντρων εκπομπής για να μπορεί να πιστοποιήσει την ύπαρξη εγκαταστάσεων και μετά απο έλεγχο να επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Καλό είναι εγκαταστάσεις οι οποίες δεν υπάρχουν, να ανακληθεί η δήλωσή τους από το ΣΗΛΥΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, εκτός από τα παραπάνω, θα περιλαμβάνονται και στο νέο τιμολόγιο που θα εκδοθεί στις 31/1/2018 απο την ΕΕΑΕ και θα αφορά τις μετρήσεις του 2017.

Σχετικά Άρθρα