Το πρόγραμμα Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια Ξάνθης 2018 - Νέα, Ειδήσεις, Εκδηλώσεις στην Ξάνθη
slider Τελευταία Νέα

Το πρόγραμμα Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια Ξάνθης 2018

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ(ΕΑΑΣ)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ(ΝΠΔΔ)

Βενιζέλου 60, ΞΑΝΘΗ,67132.Τηλέφωνο/FAX:25410/25425.

e-mail: [email protected]

«Εκκλησιασμοί σε Ι.Ν. στα Πομακοχώρια, Ν. Ξάνθης»

Προγραμματισμός 2018

Κάθε ΜΗΝΑ (2ο Σάββατο) στον Αγ. Γεώργιο μέσα στο Στρατόπεδο ΓΛΑΥΚΗ).

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

10 Φεβ.. (ΣΑΒΒΑΤΟ): Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Γεώργιος (ΓΛΑYΚΗ)

ΜΑΡΤΙΟΣ

9 Μαρ. :Γ’ Χαιρετισμοί Ι.Ν. Αγ. Γεώργιος. (χ.ΓΛΑΥΚΗ).

16 Μαρ.:Δ’ Χαιρετισμοί  Ι.Ν. Αγ. Γεώργιος. (χ.ΕΧΙΝΟΣ).

25 Μαρ. (ΚΥΡΙΑΚΗ). Ευαγγελισμός Θεοτόκου- Εθνική Εορτή (χ.ΕΧΙΝΟΣ)

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

6 Απρ. (Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ). Ακολουθία – Περιφορά Επιταφίου. (χ.ΕΧΙΝΟΣ)

7 Απρ. (Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ). Ανάσταση. (χ.ΕΧΙΝΟΣ).

15 Απρ. (ΚΥΡΙΑΚΗ). Επέτειος Μάχης Οχυρών 41.(χ.ΕΧΙΝΟΣ)

29 Απρ.( ΚΥΡΙΑΚΗ). Μεθεόρτιος Εορτασμός Αγ. Γεωργίου (χ.ΣΑΤΡΕΣ).

ΜΑΙΟΣ

6 Μαϊ. (ΚΥΡΙΑΚΗ ) :Ι.Ν.. Αγ. Γεώργιος (χ. ΓΛΑΥΚΗ).

13 Μαϊ. (ΚΥΡΙΑΚΗ) : Θεία Λειτουργία στον .Ι.Ν. Αγ. Ιωάννης Θεολόγος.

ΙΟΥΝΙΟΣ

3 Ιουν. (ΚΥΡΙΑΚΗ): Θεία Λειτουργία Αγ. Γεώργιος. (χ.ΜΕΔΟΥΣΑ).

17 Ιουν.( ΚΥΡΙΑΚΗ): Θεία Λειτουργία Ι.Ν. Ιωακείμ και Άννης. (χ.ΘΕΡΜΕΣ).

24 Ιουν. (ΚΥΡΙΑΚΗ) :Θεία Λειτουργία στον .Ι.Ν. Αγ. Στυλιανός. (χ.ΩΡΑΙΟ).

ΙΟΥΛΙΟΣ

6 & 7 Ιουλ.( ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ& ΣΑΒΒΑΤΟ): Εορτή Αγ. Κυριακής. (χ.ΜΥΚΗ).

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

23 & 24 Αυγ. (ΠΕΜΠΤΗ/ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ): Εορτή Αγ. Κοσμά Αιτωλού. (χ.ΜΥΚΗ).

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

9 Σεπ. (ΚΥΡΙΑΚΗ): Εορτασμός Αγίων Ιωακείμ & Άννης. (.ΘΕΡΜΕΣ/ Λουτρά).

16 Σεπ. (ΚΥΡΙΑΚΗ). Θεία Λειτουργία στο Αγ. Γεωργίου. (χ.ΜΕΔΟΥΣΑ).

23 Σεπ. (ΚΥΡΙΑΚΗ): Εσπερινός στον Αγ. Ιωάννη Θεολόγο. (χ.Άνω ΘΕΡΜΕΣ).

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

13 Οκτ.18.( ΣΑΒΒΑΤΟ): Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Γεώργιος (χ.ΓΛΑΥΚΗ).

21 Οκτ. (ΚΥΡΙΑΚΗ) :Προεόρτιος Εορτασμός Αγ. Δημητρίου. (χ.ΣΑΤΡΕΣ).

28 Οκτ. (ΚΥΡΙΑΚΗ). Εκκλησιασμός & Δοξολογία για Επέτειο του ΟΧΙ( χ.ΕΧΙΝΟΣ).

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

4 Νοε. (ΚΥΡΙΑΚΗ): Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Στυλιανού (χ.ΩΡΑΙΟ).

26 Νοε. (ΔΕΥΤΕΡΑ): Πανηγυρικός Εορτασμός Αγ. Στυλιανού. (χ.ΩΡΑΙΟ).

 

Το Παράρτημα της ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, μαζί με τους άλλους έντεκα (11) ‘’αναδόχους’’ Συλλόγους, των Ιερών Παρεκκλησίων της παραμεθόριας περιοχής, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, σας αποστέλλουν τη αφίσα με όλους τους εκκλησιασμούς που θα τελεστούν το 2018, στους οκτώ (8) Ιερούς Ναούς και Παρεκκλήσια, στα Πομακοχώρια της Ξάνθης.

Σκοπός μας είναι να πληροφορήσουμε όχι μόνο την Τοπική Κοινωνία, αλλά και  το Πανελλήνιο για αυτή τη δραστηριότητα, που πραγματοποιείται στην ακριτική-παραμεθόριο περιοχή μας, σε Ιερούς Ναούς και Παρεκκλήσια που υπάρχουν στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, όπου διαβιούν οι συμπατριώτες μας, Έλληνες Πομάκοι, Μουσουλμάνοι στο Θρήσκευμα, οι οποίοι χαίρονται για την παρουσία και την συναναστροφή μαζί μας, μετά τους εκκλησιασμούς, που είναι πάντοτε εγκάρδια και ενωτική, αφού το μόνο που διαφέρουμε είναι η Θρησκεία, δεδομένο στο οποίο ενυπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, εκτίμηση και αγάπη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε και στην τοπική μικροοικονομία τους.

Τα Ιερά Παρεκκλήσια, συνολικά οκτώ (8), είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν (1932-1970), είναι διάσπαρτα στην Παραμεθόρια περιοχή που βρίσκονται τα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, για τις ανάγκες κυρίως του Στρ. Προσωπικού, αλλά και άλλων Δημοσίων Υπαλλήλων, που τότε διέμεναν μόνιμα στην παραμεθόριο περιοχή, με τις οικογένειές τους. Στη διάρκεια της τελευταίας 40-ετίας, όμως, αρκετά Στρ. Φυλάκια, όπως και άλλοι Φορείς του Δημοσίου, σταδιακά αποσύρθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, αφήνοντας στην ουσία τα οκτώ (8) εκκλησάκια, εκτεθειμένα στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς φροντίδα και τακτικό ποίμνιο, στην ανελέητη φθορά του χρόνου.

Οι ‘’ανάδοχοι’’ των παρεκκλησίων, τα λογότυπα των οποίων κοσμούν την αφίσα, επικεντρώθηκαν, σταδιακά από το έτος 2011, στην επισκευή, συντήρηση των συγκεκριμένων ναών, αρχικά με τη βοήθεια του Δ’ Σ. Στρατού, με χρηματοδότηση από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, αλλά και από εράνους ή μεμονωμένες βοήθειες από τα μέλη τους και άλλους.

Όλοι αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία αυτή και όλα τα παρεκκλήσια ανακαινίστηκαν πλήρως, με αποτέλεσμα, να διατηρηθούν οριστικά πλέον, να λειτουργούν συχνά και οπωσδήποτε στους εορτασμούς των Αγίων που είναι αφιερωμένα, να ηχούν οι καμπάνες τους, με την τακτική παρουσία πιστών από την πόλη της Ξάνθης και άλλων περιοχών, να ακούγονται οι ψαλμωδίες & τα τροπάρια των Αγίων, έχοντας ως απαραίτητους ακοίμητους φρουρούς και παραστάτες τους, αντικριστά την Ελληνική και τη Βυζαντινή σημαία, που εφεξής διαρκώς κυματίζουν περήφανα, τονίζοντας έτσι το Θρησκευτικό συναίσθημα των εκκλησιαζομένων, αλλά και το αλληλένδετο Εθνικό Φρόνημα των Κατοίκων.

Το πρόγραμμα του 2018, περιλαμβάνει συνολικά 35 εκκλησιασμούς, αρχίζοντας σταδιακά από τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο με τους Γ’ και Δ’ Χαιρετισμούς, συνεχίζοντας τον Απρίλιο με τρείς (3) αξιοσημείωτους εκκλησιασμούς στον Αγ. Γεώργιο (ΕΧΙΝΟ): ‘’Δοξολογία και Εορτασμός Επετείου Μάχης Οχυρών Απρ.1941’’, ‘’Περιφορά Επιταφίου’’ (Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) και ‘’Ανάσταση’’ (Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ), ενώ ολοκληρώνεται στις 26 Νοεμβρίου (Εορτή Αγ. Στυλιανού). Το πλήρες πρόγραμμα υπάρχει στην τελευταία σελίδα.(σελ.4).

Σας προσκαλούμε, ΕΔΩ, ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ και προσδοκούμε ότι θα εντάξετε στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας, με αφίξεις και τουλάχιστον μία (1) διανυκτέρευση στην Ξάνθη, με ταυτόχρονη επίσκεψη -παρακολούθηση ενός εκκλησιασμού, μαζί μας, στα γραφικά αυτά εκκλησάκια, που απεικονίζονται στην αφίσα και στις ημερομηνίες που αναγράφονται. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλετε ουσιαστικά στην ισχυροποίηση-ενίσχυση των παραπάνω επιδιώξεων, καθότι η συνέχιση και η καθιέρωσή τους, αποτελεί ιερή υποχρέωση ΟΛΩΝ, για τη διατήρηση της πνευματικής, αλλά και της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.

Εφόσον στον προγραμματισμό της εκδρομής σας, δεν σας εξυπηρετούν οι αναγραφόμενες ημερομηνίες εκκλησιασμού, υπάρχει δυνατότητα κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης- συνεννοήσεως, τέλεσης και σε διαφορετική ημερομηνία που να εξυπηρετεί τις οργανωμένες εκδρομές του Πρακτορείου ή του Συλλόγου σας

Έχοντες σαφή επίγνωση της οικονομικής στενότητας όλων, για το θέμα της διαμονής σας, έχουμε επιτύχει έκπτωση για όσους κάνουν ομαδική κράτηση στο Πρόγραμμα «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια» στα Ξενοδοχεία της Ξάνθης. Οι εκπτωτικές τιμές, ενδεικτικά για το 2-κλινο (με πρωινό), στα ξενοδοχεία 3* κυμαίνονται από 35 – 40 € ( ήτοι :17-20 € / άτομο).

Τηλέφωνα και στοιχεία επικοινωνίας, υπάρχουν στη συνημμένη αφίσα, ενώ επίκαιρες πληροφορίες (πχ, ακριβής ώρα έναρξης, αναχωρήσεις λεωφορείων, πρόσθετοι εκκλησιασμοί, κλπ), αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας: www.eaasxanthis.gr.

 

Επιπρόσθετα σας πληροφορούμε, ότι είμαστε στη διάθεσή σας για παροχή διευκρινίσεων & τυχόν πρόσθετων πληροφοριών, όπως και για άλλα μοναδικά Μνημεία & αξιοθέατα της Περιοχής της Ξάνθης, προκειμένου να τα συνδυάσετε σε ενδεχόμενη επίσκεψη σας. Συνιστάται επίσκεψη στο μοναδικό Μουσείο του Κύπριου Αγωνιστή και Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. (Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα http://xanthi.cyprusnet.gr/Mouseio.html).

Σας προσκαλούμε όλες και όλους, από κάθε περιοχή της Πατρίδας μας. Η ΘΡΑΚΗ σας ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.

Παρακαλούμε για την προώθηση του παρόντος, τόσο στον κοινωνικό-επαγγελματικό σας κύκλο για την ενημέρωση τους, στα Ταξιδιωτικά Γραφεία της επιλογή σας, όπως και στους αναγραφόμενους ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ της περιοχή σας, καθώς και για την ανάρτηση στις ιστοσελίδες σας..

Οι Πρόεδροι των ‘’αναδόχων’’ Συλλόγων του Ν. Ξάνθης

 

Σχετικά Άρθρα