fbpx
Τελευταία Νέα

Επιστολή Ευριπίδη Στυλιανίδη προς τον Π/θ Αλέξη Τσίπρα

Aνοιχτή επιστολή Ευριπίδη Στυλιανίδη  προς τον Π/θ Αλέξη Τσίπρα: «ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ , ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΟΥΣ ΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙΤΕ ΤΗ ΘΡΑΚΗ…»

ΚΟΜΟΤΗΝΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Κύριε πρωθυπουργέ καλώς ήλθατε στη Θράκη!

Η Θρακιώτικη κοινωνία, πρέπει να ξέρετε, είναι ανοιχτή και φιλόξενη σε όλους τους επισκέπτες, πολύ δε περισσότερο στους κυβερνήτες της Ελλάδας, όταν αυτοί τη θυμούνται όχι από σκοπιμότητα, ούτε από ανάγκη, αλλά από πραγματικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται με πράξεις και όχι με λόγια…

Κύριε πρόεδρε

Κουραστήκαμε να βλέπουμε το ενδιαφέρον του Εθνικού Κέντρου μας να ξυπνά, κάθε φορά που η παρεμβατικότητα των γειτόνων μας γιγαντώνεται ενοχλητικά, συστηματικά και επικίνδυνα, αμφισβητώντας ακόμα και την Ανοιχτή Δημοκρατική Κοινωνία, που με πολύ κόπο χτίσαμε εδώ όλοι μαζί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.
Αγανακτήσαμε να ακούμε λόγια ψηφοθηρικά, που την επόμενη μέρα μετατρέπονται σε αδιαφορία και εγκατάλειψη για την ακριτική Ελλάδα.
Δε γνωρίζω αν θα τολμήσουν να σας τα πουν οι συνεργάτες ή οι σύντροφοι σας. Εγώ όμως νιώθω το χρέος να σας μιλήσω ανοιχτά, δημόσια, ειλικρινά και αυστηρά, με αποκλειστικό κίνητρο το Εθνικό Συμφέρον καθώς και το συμφέρον του τόπου μου και των ανθρώπων του, όπως άλλωστε πάντα έκανα ακόμα και στους αρχηγούς και κυβερνήτες της δικής μου παράταξης.

Μας εγκαταλείψατε κύριε Τσίπρα.
• Η Ελληνική Πολιτεία χρωστάει στις βιομηχανίες της περιοχής από το 2010 πάνω από 270 εκ. ευρώ, εγκεκριμένα και ισολογισμένα από τις επιχειρήσεις, βάση του νόμου του 12% επιδότησης εργασίας. Ποσό που τους στέρησε κεφάλαιο κίνησης, οδηγώντας τες στο μαρασμό, με αποτέλεσμα να κλείσουν ή να μετακομίσουν σε γειτονικές χώρες οι περισσότερες από αυτές, εκτινάσσοντας την τοπική ανεργία στα ύψη.
• Η φορολογία γονάτισε χιλιάδες Θρακιώτικες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που αντί να βρουν στήριξη από την Ελληνική Πολιτεία, δέχθηκαν εκατοντάδες πρόστιμα φέτος, που μόνο για την μικρή αγορά της Ροδόπης ξεπέρασαν τα 2 εκ. ευρώ, αναλογικά πολύ μεγαλύτερα από άλλες πιο εύρωστες περιοχές της Ελλάδας. Πολλές έκλεισαν ήδη.

• Οι ασφαλιστικές εισφορές συνδυασμένες με την υπερφορολόγηση ανάγκασαν πολλούς νέους επιστήμονες(δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, φαρμακοποιούς,…) να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, αλλοιώνοντας πλήρως την ισορροπία του πληθυσμού και αποδυναμώνοντας δημογραφικά τη Θράκη.
• Εγκαταλήφθηκαν οι Παλινοστούντες Πόντιοι με αποτέλεσμα να φύγουν κι αυτοί στην Κύπρο, την Ρωσία και τη ΕΕ, ακυρώνοντας μια ακριβή ενισχυτική δημογραφική πολιτική που ξεκίνησε από το 1990.
• Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, διότι η φορολόγηση του, η πολυδιάσπαση του κλήρου, η απουσία διαρθρωτικών πολιτικών, το πάγωμα των υποδομών(παρότι ολοκληρώσαμε τη μελέτη για το φράγμα Ιάσμου το έργο αναμένει έκτοτε την ένταξη του με 120εκ για το φράγμα και 100εκ για τα δίκτυα), η τραγική καθυστέρηση των αναδασμών εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής, καθιστώντας μη βιώσιμο πλέον το μέσο αγρότη της περιοχής.
• Υπονομεύεται σοβαρά η επιτυχέστερη επένδυση που έγινε στη Θράκη μετά τη Μεταπολίτευση, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο προϋπολογισμός του μειώθηκε από 17,8 εκ. ευρώ το 2008 σε 5,7 εκ. σήμερα. Μειώθηκαν διδάσκοντες με επιπτώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και φοιτητές με επιπτώσεις στη δυναμική του Ιδρύματος και φυσικά στη τοπική οικονομία και ανάπτυξη. Η Θράκη που έπρεπε να είναι το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο της χώρας ζει μια αφόρητη παρακμή στην Εκπαίδευση, με παρατηρητή το Υπουργείο Παιδείας.
• Είναι σημαντική εξέλιξη η απόφαση του Ιδρύματος Νιάρχου να κατασκευάσει το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, διότι δεν υπάρχει στην περιοχή μας οικογένεια που να μην έχει πληρώσει ακριβά την κατάσταση που επικρατεί στο παλιό Νοσοκομείο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του συρρικνωμένου προσωπικού του. Το νέο όμως κτήριο για να επιτύχει χρειάζεται η Κυβέρνηση να αναλάβει εγκαίρως τις ευθύνες που της αντιστοιχούν φροντίζοντας για την πλήρη στελέχωση, την επαρκή τακτική χρηματοδότηση και την αποτελεσματική λειτουργία.
• Πάγωσαν τα βασικά έργα υποδομής. Ενώ ολοκληρώθηκε με μεγάλη προσπάθεια μας από το 2006 ο Κάθετος Άξονας Κομοτηνή-Βουλγαρία, απεντάχθηκε από τους Ευρωπαικούς Άξονες και ακόμα δεν έχει διασφαλισθεί η διέλευση λεωφορείων και φορτηγών, με αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και το εμπόριο. Περίπου 2 εκ. ΙΧ αυτοκίνητα εισέρχονται το χρόνο μόνο από τη Νυμφαία χωρίς να πληρώνουν έστω και ένα στοιχειώδες διόδιο, την ώρα που οι συμπολίτες μου πληρώνουν καθημερινά περισσότερα διόδια στην Εγνατια Οδό και 8 ευρώ κάθε φορά που θέλουν να εισέλθουν στη Βουλγαρία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τουρκικά φορτηγά που εισέρχονται από τους Κήπους,παρακάμπτουν τα διόδια και καταστρέφουν το εθνικό δίκτυο προκαλώντας συχνά και ατυχήματα.

• Τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας παραμένουν εκεί που τα αφήσαμε το 2009, χωρίς καμία συνέχεια στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό που τότε ξεκινήσαμε. Το ίδιο δυστυχώς ισχύει και για τα αντίστοιχα λιμάνια.
• Ο προαστικός της Θράκης που είχε ξεκινήσει σταμάτησε, όπως και η Σιδηροδρομική Εγνατία που είχαμε σχεδιάσει συνδέοντας το τρένο με το λιμάνι της Καβάλας και τις Βιομηχανικές Περιοχές των πόλεων. Δε γίνεται πλέον κουβέντα για διπλή γραμμή, ηλεκτροδότηση του σιδηροδρόμου, ταχύτερη σύνδεση με τις αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας.
• Η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στους Κήπους με νέο Συνοριακό Σταθμό παραμένει στις υπογραφές που βάλαμε πριν χρόνια.
• Το ίδιο στις υπογραφές παραμένει η Συμφωνία που κάναμε με την Τουρκία για σύνδεση του λιμένος Αλεξανδρούπολης με Σαμοθράκη-Ιμβρο-Τσανάκαλε για τη μεταφορά Φορτηγών Ro Ro από την Ιωνία στην Εγνατία Οδό.
• Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθίσταται ενεργειακό σταυροδρόμι, χωρίς όμως να προβλέπεται η αντίστοιχη αντιπαροχή στην τοπική οικονομία. Η σύνδεση του αερίου με τις μεγάλες πόλεις, η αξιοποίηση της γεωθερμίας προς όφελος της αγροτικής παραγωγής και όχι μόνο, η επέκταση των αντισταθμιστικών προς όφελος και άλλων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα αιολικά πάρκα, η τουριστική προβολή και αξιοποίηση των προστατευόμενων οικολογικά περιοχών, παραμένουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.
• Καρκινοβατούν οι ανασκαφές και οι αναπλάσεις αρχαίων, βυζαντινών και νεοτέρων μνημείων που αποδεικνύουν τη διαχρονική κυριαρχία του Ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή και θα μπορούσαν να αποτελούν σημεία αναφοράς για την τουριστική ανάπτυξη. Είναι κλειστό και χωρίς εγκεκριμένο Οργανισμό Λειτουργίας το Μέγαρο Μουσικής που γρήγορα τότε είχαμε ολοκληρώσει. Η διδασκόμενη ιστορία στα σχολεία δεν αναδεικνύει, παρά τις διαρκείς προσπάθειες μας, το μέγεθος της συνεισφοράς των Θρακών στην Ελληνική ιστορία, στους Εθνικούς αγώνες, στον διαχρονικό πολιτισμό μας.

Κύριε πρωθυπουργέ

Ήλθατε στη Θράκη σε μια στιγμή που δεν υπάρχει επιχείρηση που να μην κλονίζεται, χωριό που δεν αδειάζει, άνθρωπος που δεν δοκιμάζεται, οικογένεια που να μην έχει άνεργο ή ξενητεμένο παιδί…
Σε αυτό το περιβάλλον τα μεγάλα λόγια, οι μικροκομματικές λογικές, οι ψηφοθηρικές προσεγγίσεις υπονομεύουν την τελευταία ελπίδα που έμεινε στους ακρίτες αυτής της Ελληνικής γης για Εθνική Συνεννόηση και επιστροφή της Ελλάδας και της Θράκης στο Μέλλον.
Η περιοχή αυτή έχει τα φυσικά και επίκτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν ή να σηκώσει στην πλάτη της την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας σε διεθνώς πρωταγωνιστικούς ρόλους ή να κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές τα σοβαρότερα εθνικά ζητήματα.
Γι`αυτό δεν ενδείκνυται για ανούσια παιχνίδια εντυπώσεων. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση, εθνικό σχέδιο, διακομματική και διαχρονική συνεννόηση.
Γι αυτό εδώ και τρία χρόνια περιμένουμε και επιμένουμε στην σύσταση «Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης», όπως την προτείναμε 60 περίπου βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Εισπράξαμε καλές προθέσεις που δυστυχώς δεν συνοδεύτηκαν από πράξεις. Ειλικρινά λυπάμαι γι’αυτό, κύριε πρωθυπουργέ, διότι δηλώνει αδιαφορία και περιφρόνηση, υπονομεύοντας ευθέως την αξιοπιστία των λόγων και των όποιων καλόηχων εξαγγελιών.
Μην υποτιμάτε άλλο τους Θρακιώτες.
Μην περιφρονείτε και εγκαταλείπετε άλλο τη Θράκη.
Μην υπονομεύετε τη δυνατότητα αυτού του τόπου να αποτελέσει την γεωπολιτική υπεραξία της σύγχρονης Ελλάδας και την δύναμη εξωστρέφειας και ανασυγκρότησης της Ελληνικής Οικονομίας.

Με ειλικρινή αγωνία για την πατρίδα μου και με πίστη στις δυνατότητες του τόπου μου σας καλώ να μην εξαντληθείτε στα λόγια.

Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης

Σχετικά Άρθρα