slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Μητροπολίτης Ξάνθης: «Να διατηρηθεί η Σαρία όχι ως υποχρέωση αλλά ως ελεύθερη επιλογή» (Δήλωση στην XanthiNews.gr)

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου είχαν οι τέσσερις Μητροπολίτες Θράκης την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου. Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκαν τόσο θέματα εθνικής σημασίας όσο και αμέσου ενδιαφέροντος για την Θράκη. Η xanthinews.gr και η δημοσιογράφος Μαίρη Δαληκριάδου βρέθηκε στο γραφείο του Μητροπολίτη Ξάνθης σήμερα το πρωί Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και τον ρώτησε για τα θέματα που συζητήθηκαν.

Όπως είπε ο κ.κ. Παντελεήμων, την συζήτηση απασχόλησε το Δημογραφικό η ανεργία, η προσπάθεια για την στήριξη των τρίτεκνων οικογενειών και στο υπόμνημα που έδωσαν στον κ. Υπουργό τόνισαν ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Θράκη αρκεί να τηρούν τους όρους φιλοξενίας.

«Η Θράκη» μας είπε «και η Ελλάδα είναι μια ανοικτή χώρα αλλά όταν κανείς έρχεται πρέπει να τηρεί και τους όρους της φιλοξενίας δεν μπορεί ένας αντιπρόεδρος της γείτονας χώρας να λέει ότι είναι δύσκολο το να ζει ένας Τούρκος στην Δυτική Θράκη. Καταρχήν στην Δυτική Θράκη υπάρχουν μουσουλμάνοι και Χριστιανοί Έλληνες πολίτες δεν υπάρχουν Τούρκοι. Και το δεύτερο δεν μπορεί να μας λέει ότι υποφέρουν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας εδώ στην Θράκη».

Οι τέσσερις Επίσκοποι μεταφέραμε στον Υπουργό τις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών αναφορικά με το μάθημα των θρησκευτικών και τον τρόπο διδασκαλίας του στα σχολεία της χώρας μας.

Στους εκπαιδευτικούς δίδεται η ευχέρεια για μεγαλύτερη εμβάθυνση και έμφαση στην Ορθόδοξη πίστη και παράδοση, ενώ στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς έπειτα από τις παρατηρήσεις των διδασκόντων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας το περιεχόμενο του μαθήματος θα επανεξεταστεί.

Οι Μητροπολίτες υπενθυμίσαμε στον κ. Υπουργό την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος του Ιουνίου ε.έ. να παραμείνει το μάθημα υποχρεωτικό, να μη μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας του και το μάθημα να έχει ορθόδοξο προσανατολισμό.

Για την Σαρία: «Να μην καταργηθεί»

Για το θέμα της Σαρίας, του Μουσουλμανικού Ιεροδικαίου και των δικαστικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή, μεταφέρθηκε στον κ. Γαβρόγλου η κοινή θέση για την διατήρησή της όχι ως υποχρέωση αλλά ως ελεύθερη επιλογή, διατηρώντας από την μία την δικαιοδοσία του εκάστοτε Μουφτή αλλά και εξασφαλίζοντας την δυνατότητα προσφυγής των Μουσουλμάνων στα αρμόδια δικαστικά όργανα, ώστε να ελέγχονται και τυχόν παραβιάσεις του Συντάγματος.

Σχετικά Άρθρα