Πήγαμε Είδαμε Τελευταία Νέα

Η Παναγιά…της Ξάνθης!!!

Επιμέλεια : “Αλλιώτικες Προτάσεις”

Σηκώνεις το βλέμμα και βλέπεις το μοναστήρι της Ξάνθης. Αγέρωχο και κάτασπρο. Επιβλητικά όμορφο. Σε καλεί να ξεκινήσεις. Τα βήματα γοργά και σίγουρα. Απ΄ την παλιά στράτα του Σαμακώβ. Εδώ που πατούσαν τα χνάρια των προγόνων. Ευλαβικά, τίμια και ντόμπρα…στην ανηφοριά του βουνού. Μικροί και μεγάλοι. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Χωρίς ντροπή και αναστολές. Τους ένωνε ο πόνος και τα προβλήματα. Το ήθελαν και το ζητούσαν. Να πάνε στη Παναγιά να προσκυνήσουν. Φτάνεις στο πλάτωμα…κι όλα ησυχάζουν.

Περνάς τη πύλη σκεφτικός. «Στο σμιλευτήρι των ψυχών» ζητάς την ευλογία. Απλόχερα στη δίνει. Η θέα στην αυλή υπέροχη. Προσφέρει στο πρωινό σου το καλύτερο σκηνικό. Όλη η πόλη βρίσκεται κάτω και έχεις διψήφιους λόγους να δικαιολογήσεις τα συναισθήματά σου. Χαμήλωσες το κεφάλι στην εκκλησιά. Καλώς ήρθες.

Όπως τότε. Από παλιά. Που οι άνθρωποι έκαναν τον σταυρό τους, για να πάει καλά η μέρα. Τότε που η Ξάνθη έγινε πέτρες και χαλάσματα. Ερείπια και καταστροφή. Στον σεισμό του 1829. Ο Μητροπολίτης Ευγένιος το ξανάχτισε. Βοήθησαν όλοι. Γιατί έτσι πρέπει. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς στέκει μπροστά σου. Οι αρχάγγελοι στο πλευρό της. Μαζί και πλάι της ακουμπά ο κόσμος τον καημό του. Ψιθυρίζεις τα «Εγκώμια της Θεοτόκου». Στον αγιασμό της ψυχής σου.

Δέος και πίστη. Τα γόνατα λυγίζουν. Το κερί ανάβει. Περιμένει τη λέξη σου. Ζητάς τη «μεσιτεία» Της. Το καντήλι φαντάζει καταφύγιο. Θεατής στο θαύμα της ζωής. Δίπλα στη χιλιόχρονη κρύπτη. Εκεί κάτω από την Αγία Τράπεζα του μοναστηριού.

Φεύγεις …. Ο αέρας ανάλαφρος. Μυρωδιά από θυμίαμα και λουλούδια. Αναρωτιέσαι : «Μήπως θέλει πολύ η ψυχή για ν’ ανθίσει; Ένα ελαφρό αεράκι κι έφυγε… » (Α.  Παπαδάκη).

Διεύθυνση: Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας Ξάνθης

GPS: 41.14827349999999, 24.89472580000006

Τηλέφωνο: 2541029799

 

Σχετικά Άρθρα