slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ για τα προβλήματα με την στέγαση σχολείων της Ξάνθης

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών 

Θέμα: Στεγαστικό πρόβλημα 15ο Νηπιαγωγείου και 15ου – 20ου Δημοτικών Σχολείων Ξάνθης

Επανερχόμαστε, για τέταρτη φορά στο χρονίζον πρόβλημα της στέγασης των σχολείων 15ο Νηπιαγωγείο, 15ο – 20ο Δημοτικά Σχολεία που βρίσκονται στον οικισμό του Δροσερού στην Ξάνθη. Ήδη από το 2009 το Κόμμα μας έχει καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, όμως από τότε μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει δρομολογηθεί κανένα μέτρο για την επίλυση του προβλήματος, αλλά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Τα σχολεία στεγάζονται σε παλιές προκατασκευασμένες αίθουσες, ενώ ακόμα και στο γυμναστήριο έχουν δημιουργηθεί αίθουσες για να στεγαστούν τάξεις. Σύμφωνα με καταγγελίες του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης στα δημοτικά σχολεία που συστεγάζονται φοιτούν περίπου 500 παιδιά, με τμήματα όπου υπερβαίνεται ακόμα και το ανώτατο όριο των 25 μαθητών. Στο σχολείο δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες που πέρα από τις γενικότερες κοινωνικές αιτίες συμβάλουν στη σχολική διαρροή. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο νηπιαγωγείο.

Να σημειωθεί ότι το οικόπεδο που είχε παραχωρήσει ο ΟΣΚ στο Δήμο Ξάνθης με σκοπό τη δημιουργία νέου σχολείου για τα παιδιά του Δροσερού, επέστρεψε τελικά και πάλι στον ΟΣΚ και οποιαδήποτε διαδικασία έχει πλέον παγώσει.

Την ίδια στιγμή που μαθητές και εκπαιδευτικοί αφήνονται σε άθλιες συνθήκες μόρφωσης και εργασίας, βρίσκονται δις ευρώ για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, δίνονται δις ευρώ επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος και την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, χρηματοδοτούμενων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, που ουσιαστικά ιδιωτικοποιούν τη σχολική στέγη και επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

Να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η υλοποίηση ενός σύγχρονου προγράμματος σχολικής στέγης, για το 15ο Νηπιαγωγείο και 15ο – 20ο Δημοτικά Σχολεία Ξάνθης, υπαγμένο στο κράτος και καταργώντας τα ΣΔΙΤ, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μαθητών της περιοχής, δίνοντας άμεση λύση στο οξυμένο αυτό πρόβλημα και μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα.

Οι βουλευτές 

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

 

 

Σχετικά Άρθρα