fbpx
sliderΑγροτικάΤελευταία Νέα

Οι καπνοπαραγωγοί καλούν τις κυβερνήσεις για στήριξη και διάλογο με σκοπό να  αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας διεθνούς καπνικής αγοράς.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι εκπρόσωποι των καπνοπαραγωγών από όλο τον κόσμο στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου τους στο Λιτόχωρο Πιερίας, το οποίο συνδιοργάνωσαν η Παγκόσμια Οργάνωση Καπνοκαλλιεργητών (International Tobacco Growers Association – ITGA) και η Σ.Ε.Κ.Ε. (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοκαλλιεργητών Ελλάδος).

Στο διεθνές συνέδριο συμμετείχαν καπνοπαραγωγοί από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιταλία, τη FYROM, το Μαλάουϊ, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε, πολιτικοί εκπρόσωποι από καπνοπαραγωγές χώρες και εκπρόσωποι τσιγαρετοβιομηχανιών.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου οι εκπρόσωποι των παραγωγών υπογράμμισαν τη σημαντική συμβολή του καπνού στις οικονομίες των παραγωγών χωρών καθώς επίσης και ότι το προϊόν συμβάλει στην συγκράτηση του κοινωνικού ιστού στις καλλιεργηθείσες περιοχές και διασφαλίζει εισόδημα σε εκατομμύρια οικογένειες.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι προκειμένου να διασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για το προϊόν στο μέλλον, η ITGA θα διεκδικήσει δυναμικά τη συμμετοχή της στις συζητήσεις που γίνονται διεθνώς και σε όλα τα επίπεδα με αντικείμενο τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο προϊόν.

Κατά την έναρξη του Forum, ο Πρόεδρος της ITGA, κ. Daniel Green, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαι πολύ ευτυχής που καλωσορίζω τα μέλη της ITGA στην Ελλάδα για αυτή τη σημαντική συγκέντρωση ενώσεων καπνοπαραγωγών. Θέλω να επισημάνω την τεράστια συμβολή του καπνού στις οικονομίες αυτών των καπνοπαραγωγών χωρών, στις οποίες ο καπνός ήταν, εδώ και δεκαετίες, και ακόμα παραμένει ένας από τους κύριους υποστηρικτές της απασχόλησης και μια από τις κύριες πηγές εσόδων. Δεν υποτιμούμε πολιτικές που αποσκοπούν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Το μόνο πράγμα που ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια, είναι να είμαστε μέρος της διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει τους καλλιεργητές καπνού σε ένα βιώσιμο μέλλον»..

Ο Αλέξανδρος Κοντός, μιλώντας εκ μέρους της ΣΕΚΕ, τόνισε ότι: “Στην Ελλάδα, ο καπνός απασχολεί περίπου 128.000 ανθρώπους» και έκανε ειδική αναφορά στα ανατολικού τύπου καπνά που κυρίως καλλιεργούνται στην χώρα, τα οποία έχουν ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά και απολαμβάνουν μεγάλης ζήτησης στη διεθνή αγορά.

Σε ότι αφορά την καλλιέργεια καπνού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ότι με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία η παραγωγή κυμαίνεται σε 27.000 τόνους, εκ των οποίων 20.000 τον. Ανατολικού τύπου (Μπασμάς και Κατερίνη) και 7.000 τύπου Virginia.

Το προϊόν διατηρεί έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό (αποτελεί περίπου το 10% των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων)  και ο κλάδος γενικότερα εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας Τσβετάν Ντιμιτρόφ υπογράμμισε από την πλευρά του τη σημασία του καπνού για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και για τη σταθερότητα των περιοχών ως δημογραφικού παράγοντα. Ο κ. Dimitrov ανέφερε ότι στη χώρα του ότι έχει συμφωνηθεί ένα σχέδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των καπνοκαλλιεργητών, την αύξηση της ποιότητας του καπνού και την ενθάρρυνση των καλλιεργητών να χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους γεωργικής παραγωγής για να προσφέρουν ένα καλό εισόδημα.

Στη Βουλγαρία, ο καπνός αντιπροσωπεύει το 1,3% της αξίας της γεωργίας και το 5,2% των συνολικών εξαγωγών. 18.000 ασχολούνται με την καλλιέργεια του προϊόντος.

 

Σε ότι αφορά στις γύρω χώρες, που επίσης παράγουν καπνά ανατολικού τύπου, αναφέρθηκε ότι:

Στην Τουρκία ο καπνός έχει την υψηλότερη νομισματική αξία ανά κιλό στις αγροτικές καλλιέργειες και απασχολεί περίπου 800.000 άτομα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στην ΠΓΔΜ ο καπνός αντιπροσωπεύει το 7,8% των συνολικών εσόδων από τις εξαγωγές και το 37,8% των εσόδων από τις αγροτικές εξαγωγές. Ο καπνός έχει επίσης την υψηλότερη νομισματική αξία ανά εκτάριο.

Σχετικά Άρθρα