slider Αγροτικά Τελευταία Νέα

Πότε θα αποζημιωθούν οι μελισσοκόμοι κύριοι του Σύριζα;

«Καμία απάντηση από τον κ. Αποστόλου για χρονοδιάγραμμα και ύψος αποζημιώσεων στους πληγέντες μελισσοκόμους»

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ – Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη για τις ζημιές λόγω καύσωνα σε μελισσοσμήνη, απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου.

Στην ερώτησή του (αρ. πρωτ. 7246/13-07-2017) ο κ. Λ. Αυγενάκης είχε επισημάνει ότι «…. Το μεγάλο κύμα καύσωνα των τελευταίων μερών, με θερμοκρασίες «ρεκόρ» που άγγιξαν ακόμη και τους 46 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Μεσαράς, έπληξε σημαντικά τους μελισσοκόμους του Ν. Ηρακλείου και, ιδίως, της Μεσαράς. Σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, πολλές κυψέλες υπέστησαν σοβαρές ζημιές, αφού είτε έχουν ζημιωθεί σε μεγάλο βαθμό είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.  

… Είναι, επίσης, σημαντικό να αναφερθεί ότι πέραν της ζημιάς που προκαλείται στο ζωικό κεφάλαιο των μελισσουργών, σημαντική είναι και η ζημιά που εκτιμάται ότι προκαλείται και στην παραγωγή μελιού. …».

Με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ. Αυγενάκης είχε θέσει τα εξής ερωτήματα: «1. Ποια είναι η έκταση των ζημιών, λόγω καύσωνα, που έχουν υποστεί οι μελισσοκόμοι στο Ν. Ηρακλείου; 2. Πότε αναμένεται να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών από τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α.; 3. Ποιο είναι το εκτιμώμενο ύψος/ποσό των αποζημιώσεων για τις ζημιές στους μελισσοκόμους του Ν. Ηρακλείου;».  

Στην απάντησή του (αρ. πρωτ. 611/08-09-2017) ο Υπουργός κ. Ε. Αποστόλου αναφέρει ότι «

…σύμφωνα με τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Ηρακλείου, από τις επισημάνσεις και τις μέχρι στιγμής εξατομικευμένες εκτιμήσεις στη φυτική παραγωγή, αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο, οι ζημιές από τον εν λόγω καύσωνα είναι αποζημιώσιμες, … . Όσον αφορά στο ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλει ο ΕΛ.Γ.Α., αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, … . Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων το ύψος των αποζημιώσεων για τις παραπάνω ζημιές εάν δεν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες…».

Από το προαναφερόμενο έγγραφο προκύπτει ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα αποζημιωθούν οι μελισσοκόμοι, ούτε για το ύψος των αποζημιώσεων που θα λάβουν ανάλογα με τη ζημιά που έχουν υποστεί τα μελισσοσμήνη.

Για το θέμα αυτό και, προκειμένου, να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις στους μελισσοκόμους, ο κ. Αυγενάκης επανήλθε με νέα ερώτηση προς τον κ. Αποστόλου ζητώντας απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών και την καταβολή αποζημιώσεων του μελισσοκόμους.  

Σχετικά Άρθρα