Πριν από λίγες μέρες, 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και οι βουλευτές Ξάνθης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Η ιατρική χρήση της κάνναβης και οι αναπτυξιακές προοπτικές της», φανερώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να εντείνει τη χειραγώγηση και την καταστολή της νέας γενιάς, προκειμένου να μη σηκώσει κεφάλι απέναντι στην πολιτική που καταδικάζει τη ζωή και το μέλλον της. Επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι κάθε πτυχή της «ανάπτυξής» τους είναι εχθρική για το λαό και τα παιδιά του: Θολώνει μυαλά και ψυχές, μαυρίζει θάλασσες, καταδικάζει στην ανεργία και την ανέχεια, σκορπίζει την αδράνεια.
Με τη συγκεκριμένη Ερώτηση – «λαγό» αποτυπώνεται όχι μόνο η πρόθεση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει την καλλιέργεια, παραγωγή, κατοχή και διακίνηση κάνναβης, αλλά και να δώσει την ευκαιρία να εμπλακούν και ιδιώτες.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται παραδείγματα χωρών, με ανάλογο νομικό πλαίσιο, στις οποίες όμως τα ποσοστά της χρήσης κάνναβης εκτινάχθηκαν, ενώ μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Το 66% των 16χρονων μαθητών στις ΗΠΑ κάνει χρήση κάνναβης, ενώ 1 στους 3 Αμερικανούς μαθητές έχει κάνει χρήση κάνναβης με ιατρική συνταγή, που έχει συνταγογραφηθεί για κάποιον άλλο.
Επικαλούνται τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης, όταν απ’ όλες τις έρευνες, δεν φαίνεται πουθενά και για καμία ασθένεια να είναι η κάνναβη το φάρμακο επιλογής. Η ζημιά που μπορεί να κάνει είναι πολλαπλή.
Επίσης η βιομηχανική κάνναβη λειτουργεί ως «δούρειος ίππος» για την καλλιέργεια και διακίνηση κάνναβης και τη νομιμοποίησή της. Όσο για τον «πόνο» που εκφράζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης που θα ενισχύσει τον αγροτικό τομέα, αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, όταν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ, ξεκλήρισαν μαζικά τους αγρότες, ενισχύοντας τα μονοπώλια του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος.
Τη στιγμή που ο λαός βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στις όλο και πιο άδειες τσέπες του για να πληρώσει φάρμακα που πραγματικά τα χρειάζεται. Κυβέρνηση, ασφαλιστικά ταμεία και ΕΟΠΥΥ περικόπτουν τις δαπάνες για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, πριμοδοτούν τις φαρμακοβιομηχανίες, πετούν φάρμακα έξω από τη θετική λίστα για να τα πληρώνουν οι ασθενείς στο 100%, αυξάνουν τις συμμετοχές (το 2009 προβλέπονταν για δημόσια φαρμακευτική δαπάνη 5,2 δισ. ευρώ – ποσό μακριά από τις ανάγκες – και το 2017 μόλις 1,92 δισ. ευρώ!), έχουν το θράσος να επικαλούνται, για την νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης, την διασφάλιση της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στα αναγκαία και αποτελεσματικά φάρμακα και τις σύγχρονες θεραπείες.
Είναι μια προσπάθεια ιατρικοποίησης ενός κοινωνικού προβλήματος που η ρίζα του βρίσκεται στις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, οι οποίες αποτελούν την κοινωνικοοικονομική βάση του φαινομένου. Η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η κοινωνική αποδοχή μιας ουσίας αυξάνουν την κατανάλωσή της. Η νομιμοποίηση της κάνναβης αποφέρει πολυεπίπεδα κέρδη: Από τη μία, τον κοινωνικό έλεγχο και τη φαρμακευτική καταστολή της νέας γενιάς, τη στιγμή που αγκομαχά κάτω από την καταστρατήγηση βασικών λαϊκών δικαιωμάτων. Από την άλλη, το εμπόριο ναρκωτικών (νόμιμο ή παράνομο) αποτελεί μια μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση, με κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν σταθερή θέση ότι η τοξικομανία ως κοινωνικό φαινόμενο δεν πρόκειται να εκλείψει ποτέ μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Η τοξικομανία και η διάδοση των ναρκωτικών θα αντιμετωπίζεται όλο και πιο αποτελεσματικά όσο η πάλη ενάντιά της θα συνδέεται με τη γενικότερη πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι αντίθετοι τόσο με την ισχύουσα κατασταλτική πολιτική που αφήνει ελεύθερους τους εμπόρους και φυλακίζει τους χρήστες, όσο και με τις πολιτικές διαχείρισης του προβλήματος. Παλεύει για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά, γι’ αυτό είναι αντίθετο με το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά», γι’ αυτό είναι αντίθετο με τη νομιμοποίηση της χρήσης και καλλιέργειας κάνναβης , γι’ αυτό στηρίζει την πολιτική που ενισχύει τη «μείωση της ζήτησης» και όχι «τη μείωση της βλάβης».
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θέτει την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις κοινωνικές αιτίες που αναπαράγουν το φαινόμενο ως ζήτημα πρώτης γραμμής.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ του ΚΚΕ
ΤΟΜΕΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΞΑΝΘΗΣ της ΚΝΕ