slider Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Οκτώβριος στη ΦΕΞ- Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι (δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων)

Μάνος Χατζιδάκις: «Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη του 1925 στην Ξάνθη τη διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες. Η συνύπαρξη εκείνο τον καιρό ενός αντιτύπου της μπελ-επόκ, με αυθεντικούς τούρκικους μιναρέδες, έδιναν χρώμα και περιεχόμενο σε μια κοινωνία-πανσπερμία απ’ όλες τις γωνιές της Ελλαδικής γης, που συμπτωματικά βρέθηκε να ζει σε ακριτική περιοχή και να χορεύει τσάρλεστον στις δημόσιες πλατείες. Σαν άνοιξα τα μάτια μου είδα με απορία πολύ κόσμο να περιμένει την εμφάνισή μου (το ίδιο συνέχισα κι αργότερα να απορώ σαν με περίμεναν κάπου καθυστερημένα να φανώ)».  Μ.Χ. «Βιογραφικό σημείωμα σε πρώτο πρόσωπο.

 …μάτια καθρέφτης  για ένα είδωλο.

Στην Ξάνθη σήμερα μπορεί να μην υπάρχουν οι κοινότητες, όμως οι κάτοικοι είναι οργανωμένοι με την μορφή των συλλόγων. Λειτουργούν περισσότεροι από 20 με διαφορετικά ήθη και έθιμα, γλωσσικά ιδιώματα και θρησκείες συνεχίζοντας να δίνουν στην Ξάνθη ένα τεράστιο πολιτιστικό πλούτο.

Στην Ξάνθη σήμερα λειτουργούν σχεδόν όλοι οι ναοί.  Χριστιανικοί ορθόδοξοι, μοναστήρια, αλλά και χώρος των Καθολικών, η Αρμενική εκκλησία, των Παλαιοημερολογιτών, του Ιεχωβά, των Ευαγγελιστών, των Πεντηκοστιανών, Τζαμιά, Τουρμπέδες και Τεκές.

Στο πρόσωπο του Μάνου Χατζιδάκι η Ξάνθη βρήκε την προσωπικότητα εκείνη που μπορεί να την χαρακτηρίζει ως κοσμοπολίτισσα.  Η Ανατολή και η Δύση συνυπάρχει, σαν την γλυκιά μελαγχολία της μουσικής του.

 

Οκτώβριος 2017  /  τα φεστιβάλ του μήνα

All that Music festival «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

Οκτώβριος – Νοέμβριος 2017

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1925 στην Ξάνθη, μια ακριτική καπνοπαραγωγική πόλη της Ελλάδας. Ο πατέρας του, Γεώργιος Χατζιδάκις, καταγόταν από τη Μύρθιο Ρεθύμνου και ήταν δικηγόρος. Η μητέρα του, Αλίκη (Βασιλική), το γένος Αρβανιτίδου καταγόταν από την Αδριανούπολη. «Από την μητέρα μου», όπως έλεγε ο ίδιος, «κληρονόμησα όλους τους γρίφους που από παιδί μ’ απασχολούν και μέχρι σήμερα κάνω προσπάθειες να τους λύσω. Χωρίς τους γρίφους της δεν θα ’μουν ποιητής…». Από την ηλικία των τεσσάρων ετών αρχίζει τα πρώτα μαθήματα πιάνου, με δασκάλα την Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της Ξάνθης, αρμενικής καταγωγής… Φ.Ε.Ξ. «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι».

 

Micro μ Festival

Σάββατο 14 Οκτωβρίου  και ώρα 7.00  στο  Λαογραφικό &  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Δεκαπέντε πόλεις θα έχουν την ευκαιρία να εκμηδενίσουν για λίγο τα χιλιόμετρα και τις διαφορές τους για να απολαύσουν μαζί φρέσκο ελληνικό “μικρό” κινηματογράφο.

Το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους φέτος στην έβδομη πλέον χρονιά του, προβάλλει δεκαπέντε ταινίες μικρού μήκους την ίδια ημέρα και ώρα σε έντεκα πόλεις της ελληνικής επικράτειας και τέσσερις του εξωτερικού προς αναζήτηση της «αγαπημένης» ταινίας του κοινού. Περισσότερα: www.micromfestival.gr

 

Οι δράσεις της εβδομάδας

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ συνεχίζει τον κύκλο προβολών «Ο Κινηματογράφος των Δημιουργών».  Εκείνων των σκηνοθετών που σφράγισαν την τέχνη του κινηματογράφου. Τα έργα τους είναι σύνθετα δημιουργήματα που μέσα από την κατανόηση της γλώσσας τους μπορούμε όχι απλώς να δούμε μια ταινία, μα να νιώσουμε μια κινηματογραφική εμπειρία. Να γοητευτούμε και να συγκινηθούμε κρυφά.

Είσοδος ελεύθερη

Τις Τρίτες  3- 10- 17 -24 & 31  Οκτωβρίου 2017

[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αφιέρωμα  στον Soxei Imamura

Ο Σοχέι Ιμαμούρα (1926-2006), δύο φορές βραβευμένος με το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Κανών (Η Μπαλάντα του Ναραγιάμα, Το Χέλι), ήταν ένας από τους  πιο σημαντικούς  Ιάπωνες σκηνοθέτες. Πρωτοπόρος του νέου κύματος στην χώρα του ο Ιμαμούρα, μαζί με τους Ναγκίσα Όσιμα και Μασαχίρο Σινόντα, έδρασε κόντρα στα μεγάλα στούντιο και κυρίως αντίθετα με το πνεύμα και το ρεύμα του δασκάλου του, Γιασουχίρο Όζου.  Οι ταινίες του εισδύουν κάτω από την επιφάνεια της ιαπωνικής κοινωνίας για ν’ αποκαλύψουν πηγές αισθησιασμού και ενεργείας, συχνά έξω από τα όρια της λογικής. Εξύψωσε τη μυστήρια, την απρόβλεπτη φύση και ανέδειξε τα πρωτόγονα και αυθόρμητα στοιχεία της.

 

2-3 πράγματα που ξέρω για…  τις  πόλεις

Οι προσκεκλημένοι μας παρουσιάζουν 2-3 πράγματα που θα βοηθήσουν στην κατανόηση «των πόλεων».

Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 11  Οκτωβρίου 2017

[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Η αρχαιολογική έρευνα στη Μαρώνεια»

Με την Χρύσα Καραδήμα, Αρχαιολόγο –προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Αναπληρώτρια προϊσταμένη της εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.

 

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Γέννηση και θάνατος: οι διαβατήριες τελετουργίες της φύσης και του ανθρώπου»

Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ

 

 

Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες  στο Μουσείο

Τις Πέμπτες 5 -12-19 & 26  Οκτωβρίου 2017

[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης  & της ΦΕΞ  οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β΄θμιας Εκπαίδευσης

Είσοδος ελεύθερη

 

Meetup στο Μουσείο

Η συγγραφική κοινότητα Ξάνθης σας προσκαλεί σε ξεχωριστές βραδιές βιβλίου …

Οργάνωση: Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής –  Φιλαναγνωσία – Βασιλική Στρώλη.  Τηλ. 25410 67540

Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

[21.00]  Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Meetup – «Hello Edgar». Ιδανική μέρα για ιστορίες μυστηρίου.

Αυτή τη φορά η συγγραφική μας ομάδα  διαβάζει  ιστορίες  μυστηρίου και τρόμου με τον  αέρα της εποχής του 1840. Έπειτα γράφει τις δικές της ιστορίες για να τις μοιραστεί  με όλους. Σε καλούμε να γράψεις μαζί μας ή αν θέλεις να ακούσεις τις δικές μας ιστορίες

 

Παρασκευή 27  Οκτωβρίου 2017

[21.00]  Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Meetup – «Like a fairytale».  Η ζωή είναι σαν το παραμύθι, σε κάποιους εμφανίζονται εμπόδια, σε άλλους όχι. Άλλους τους περιτριγυρίζουν μάγισσες και άλλους νεράιδες. Ένα είναι όμως το σίγουρο: Πως στη ζωή το ‘’happy end’’ θα το φτιάξεις μόνο σου , χωρίς μαγικά ξόρκια. Σε καλούμε να ξυπνήσεις τη φαντασία σου και να  γράψεις μαζί μας .

 

Χάρτινες και μουσικές πόλεις

Η Λέσχη Ανάγνωσης και η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελήοργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα. Αφιέρωμα  «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι».

Είσοδος ελεύθερη

 

Καλεσμένοι αυτόν τον μήνα:

 

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2017

[19.00] Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

«Σκληρές αλήθειες» του Ηλία Μωραΐτη

 

Σάββατο 21 Οκτωβρίου

[19.00] Πολυχώρος τέχνης και σκέψης – (το σπίτι που γεννήθηκε ο μ. Χατζιδάκις)

«Μεγαλώνοντας με το παιδί μου»  Καλεσμένος ο ψυχίατρος και συγγραφέας Κώστας Γκοτζαμάνης

 

Κυριακή 29 Οκτωβρίου

[19.00]  Πολυχώρος τέχνης και σκέψης – (το σπίτι που γεννήθηκε ο μ. Χατζιδάκις)

«Γλυκά  νερά». Η συγγραφέας Ιωάννα Καρακασίδου και η ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής της ΦΕΞ, θα μας μεταφέρουν στην μυθιστορηματική Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά Άρθρα