slider Αγροτικά Τελευταία Νέα

Ενισχύσεις ζητούν οι κτηνοτρόφοι για τα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα 2017

Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού χειμώνα (έντονες χιονοπτώσεις και τον ολικό παγετό για μεγάλο χρονικό διάστημα) ζητήσαμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τη στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν. Αποφασίστηκε ότι οι κτηνοτρόφοι που πληρούν τους όρους επιλεξιμότητας  για την ενίσχυση αυτή είναι 1650. Το μικρό αυτό νούμερο δικαιούχων προκύπτει από τους όρους που έθεσε το ΥΠΑΑΤ, δηλαδή οι περιοχές που επλήγησαν να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μόνο για τα αιγοπρόβατα και οι εκμεταλλεύσεις αυτές να είναι δηλωμένες ως αγελαίες. Η δικαιολογία για τους όρους αυτούς είναι ότι το διαθέσιμο ποσό είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που θα χρειαζόταν για να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που πραγματικά είχαν πληγεί.

Τι επιτυγχάνεται με αυτή την τακτική του ΥΠΑΑΤ;  Νιώθουν τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας όλοι όσοι επλήγησαν; Αποζημιώνεται ένα μέρος της ζημιάς που υπέστησαν; Ικανοποιείται το αίσθημα δικαίου βάση του οποίου πρέπει να λειτουργεί μία ευνομούμενη πολιτεία; Τι διαφορετικό έχουν οι εκμεταλλεύσεις που είναι χαρακτηρισμένες ως αγελαίες από τις υπόλοιπες; Τα υπόλοιπα είδη αγροτικών ζώων όπως τα βοοειδή, στις ίδιες περιοχές, δεν είχαν παρόμοια μεγαλύτερη ανάγκη σε ζωοτροφές και απώλειες στην παραγωγή τους; Δε σας είναι γνωστό ότι υπήρχαν περιοχές που δεν κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως οι κτηνοτρόφοι τους είχαν σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία; Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους, ότι ο τελευταίος λόγος για να κηρυχθεί μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι τα προβλήματα που έχουν οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, δυστυχώς!

Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι το πολιτικάντικο και επικοινωνιακό κουκούλωμα του προβλήματος, αφού το ΥΠΑΑΤ με πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με τις ανάγκες για πραγματική στήριξη των κτηνοτρόφων, ανακοινώνει ότι αποζημιώνει τους κτηνοτρόφους για την κακοκαιρία του χειμώνα. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ!!!

Η συσσώρευση συνεχούς άνισης μεταχείρισης των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ σε σχέση με τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους της χώρας (εκτός ελαχίστων περιοχών) στο θέμα των βοσκοτόπων, με τις απώλειες εκατομμυρίων ευρώ στον υπολογισμό από το 2015 και μετά, της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος, της εξισωτικής αποζημίωσης και τις ενισχύσεις στη βιολογική κτηνοτροφία (όπου αναμένουμε την επαναπροκήρυξη του μέτρου με δίκαιους όρους για όλη την επικράτεια) τους νέους αγρότες με κατεύθυνση την κτηνοτροφία και σε όποιο μέτρο ή πρόγραμμα έχει σχέση με την πυκνότητα βόσκησης.

Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα των ενεργειών μας κύριε υπουργέ και δυστυχώς μας απογοητεύσατε για μία ακόμη φορά!!!

 

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΛ.6972896984

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΤΗΛ.6932759101

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ.6972409960

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ.6974813465

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΗΛ.6989768662

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΛ.6936924070

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6973036466

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ ΤΗΛ.6906899820

 

 

Σχετικά Άρθρα