Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου
Την τοποθεσία, του ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου την ονειρεύτηκε μια πετροχωρίτισσα, από το παλιό Πετροχώρι. Στο χώρο αυτό ευρέθη, αγίασμα και περιτύπωμα- θεμελίωση παλαιού ναού. Στον Ιερό χώρο αυτό, που υπήρχε το περίγραμμα της λιθόκτιστης θεμελίωσης (και τμήματα τοίχου), γινόταν παλαιότερα, όσο το πετροχώρι βρισκόταν στην παλαιά τοποθεσία του, κάθε χρόνο πανηγυρική θεία λειτουργία, από τον εφημέριο του Πετροχωρίου Παπα-Νικόλα (Νικόλαο Καλτσίδη). Οι παλαιότεροι το ανέφεραν “μοναστήρι του Αγίου Νικολάου”.
Σήμερα κάποιοι που τότε ήταν μικρά παιδιά το θυμούνται. Κάποια χρόνια (στον ίδιο χώρο) έγινε μια πρόχειρη λαμαρινοκατασκευή (για την στέγαση των εικόνων). Αργότερα με πρωτοβουλία κατοίκων του παλαιού Πετροχωρίου και της Χρύσας, ξεκίνησε η κατασκευή του νέου Ιερού Ναού.
Αρχικώς υπήρξαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες, καθόσον δεν υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης στον χώρο, οι οποίες και ξεπεράστηκαν με την διάνοιξη του δρόμου πίσω από το πεδίο βολής (για τυφέκια).
Η κατασκευή ξεκίνησε περίπου το 1994-95, διήρκησε περίπου 2 με 3 χρόνια.
Ιστορικό
Η θέση του Πετροχωρίου παλαιότερα ήταν στο νυν πεδίο βολής δυτικά προς το παρεκκλήσιο Αγίου Νικολάου (τώρα από το χωριό σώζεται μόνο ένα τμήμα του σχολείου). Το χωριό μεταφέρθηκε το 1956 επί νομάρχη Νίκογλου περίπου στην σημερινή θέση που βρίσκεται τώρα. Ο λόγος της μεταφοράς ήταν ότι τα χωράφια τους ήταν πολύ μακριά από το χωριό όποτε θεωρήθηκε λογικό να μεταφερθεί το χωριό κοντινότερα στον δημόσιο δρόμο όπως λέγανε οι παλιοί.
Τα Θυρανοίξια
Τα θυρανοίξια έγιναν 22 Ιουνίου 1997 παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα και του τότε δημάρχου Ξάνθης Φίλιππου Αμοιρίδη και πλήθος κόσμου.
Στο παρεκκλήσιο κάθε χρόνο γίνεται θεία λειτουργία στις 6 Δεκεμβρίου. Φέτος με την συμπλήρωση 20 χρόνων ελπίζουμε η λειτουργία να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα .
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την ανέγερση και τα θυρανοίξια:
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την σημερινή κατάσταση του παρεκκλησίου:
Που ακριβώς βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου: