slider Αγροτικά Τελευταία Νέα

Αλ. Κοντός και Π. Ταρενίδης απογείωσαν την ΣΕΚΕ ΑΕ. Νέο εργοστάσιο στα Βαλκάνια. Επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στους καπνοπαραγωγούς της Θράκης χθες βράδυ

Στις 1 Σεπτεμβρίου 1947 πριν από 70 χρόνια ιδρύθηκε η ΣΕΚΕ, η μεγάλη Ξανθιώτικη συνεταιριστική οργάνωση. Κάθε 10 χρόνια από την επέτειο, η ΣΕΚΕ προσκαλεί τους συνεταιριστές, τους εργαζομένους και τους παραγωγούς να γιορτάσουν μαζί τον κοινό αγώνα. Αυτό συνέβη και χθες το βράδυ στο κέντρο Κτήμα- Πολιτεία, με μια φαντασμαγορική εκδήλωση αφιερωμένη στους καπνοπαραγωγούς.

Τα 70 χρόνια της ΣΕΚΕ ΑΕ γιορτάστηκαν με προσκεκλημένους όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το Εξωτερικό ενώ μίλησαν σε αυτήν ο Πρόεδρος Παναγιώτης Ταρενίδης αλλά και ο Γενικός Διευθυντής της πρώην υπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των καπνοπαραγωγών και συνετεριστών, και όλη η πολιτική ηγεσία της Ξάνθης μαζί με τον Μητροπολίτη μας, αλλά και επιχειρηματίες που συνεργάζονται με την εταιρία τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις Βαλκανικές χώρες.

«Η ΣΕΚΕ ιδρύθηκε το 1947, από τον σπουδαίο συνεταιριστή και πολιτικό, Αλέξανδρο Μπαλτατζή. Όλα αυτά τα χρόνια, πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στους καπνοπαραγωγούς, με τους οποίους οι σχέσεις δεν έχουν διαταραχτεί ποτέ. Επί 70 χρόνια, η ΣΕΚΕ συνέβαλε ουσιαστικά στην εθνική οικονομία και τις τοπικές οικονομίες όπου υπήρχαν εργοστάσια, στην Ξάνθη, στην Καβάλα, στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη», δηλώνει ο πρόεδρος, Παναγιώτης Ταρενίδης.

Επιχειρηματικά άλματα

Τα τελευταία χρόνια, η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος έφυγε από τα ελληνικά σύνορα και δημιούργησε εταιρείες στη Βουλγαρία, στη FYROM και από τις αρχές του έτους και στην Αλβανία. «Η ανταπόκριση που τυγχάνει η ΣΕΚΕ από τις βαλκανικές χώρες είναι πολύ καλή, μάς έχουν δεχτεί οι καπνοπαραγωγοί αυτών των χωρών γιατί μας γνώριζαν. Τα καπνά της φεύγουν σε 30 χώρες και ο τζίρος της την περασμένη χρονιά ήταν 64 εκατ. ευρώ». Ο κ. Ταρενίδης τονίζει ότι στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που βιώνει η χώρα, η ΣΕΚΕ είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που αναπτύσσεται κάνοντας άλματα, καθώς είναι η πρώτη στην Ελλάδα και η δεύτερη στα Βαλκάνια στην αγορά καπνού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομία της Ξάνθης αλλά και της χώρας. Η ΣΕΚΕ απέκτησε πολύ καλό όνομα στους διεθνείς κύκλους. Αποτελεί τακτικό προμηθευτή των μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών του κόσμου, όπως είναι οι PHILIP MORRIS, JTI, KT & G, Tobacco Monopolies of North Africa κ.ά., χάρη στα εξαιρετικής ποιότητας καπνά της και τη συνέπεια στις συναλλαγές.

Ο μεγάλος ηγέτης

Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής συνέλαβε την ιδέα ιδρύσεως της ΣΕΚΕ το 1945, ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον για αγορά, μεταπώληση και εμπορία καπνών σε φύλλα, επεξεργασμένα ή μη. Ο κ. Ταρενίδης σημειώνει τη μεγάλη στήριξη που δόθηκε από τον Βασίλειο Ιλατζή, ο οποίος διετέλεσε επί πολλά χρόνια γενικός διευθυντής, το έργο του οποίου συνεχίζει από το 2009 ο νυν γενικός διευθυντής, Αλέξανδρος Κοντός, που είναι από τα στηρίγματα της Συνεταιριστικής Οργάνωσης.

Στα 70 χρόνια ζωής, η ΣΕΚΕ αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες βιομηχανίες μεταποίησης καπνού παγκοσμίως. Δημιούργησε άξια στελέχη, πολλά εκ των οποίων προήλθαν από τα οικοτροφεία της ΣΕΚΕ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στα οποία σπούδασαν, με υποτροφία της εταιρείας, παιδιά φτωχών καπνοπαραγωγικών οικογενειών. Ο κ. Ταρενίδης εξηγεί ότι τα οικοτροφεία έπαιξαν σημαντικό ρόλο τη σκληρή δεκαετία του ‘50 και διατηρήθηκαν μέχρι το 1965. «Η προσφορά της ΣΕΚΕ εκείνα τα πολύ δύσκολα χρόνια ήταν καθοριστική, καθώς σπούδασαν δωρεάν 400 παιδιά καπνοπαραγωγών, στα οποία παρείχε κατάλυμα, διατροφή, παρακολούθηση».

Η ΣΕΚΕ σήμερα, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Ταρενίδη και Γενικό Διευθυντή τον πρώην υπουργό γεωργίας Αλέξανδρο Κοντό, εφαρμόζοντας μια σύγχρονη και ορθολογική οργάνωση, καταφέρνει να διατηρεί την σημαντική θέση της στον παγκόσμιο καπνικό βιομηχανικό χάρτη, αποτελώντας ένα έμπρακτο παράδειγμα Συνεταιριστικής εφαρμογής, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Δείτε τις φωτογραφίες από την εκδήλωση και θα ακολουθήσουν βίντεο με τις ομιλίες του πρόεδρου αλλά και του κ. Αλέκου Κοντού. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η εμφάνιση του Κωστή Μαραβέλια με το συγκρότημά του που εντυπωσίασε τους καλεσμένους της ΣΕΚΕ. Τον Κωστή Μαραβέλια συνόδευσαν από την Ξάνθης η Χρύσα Μωραϊτη, Έλσα Καριώτη και η Έλενα Αρτενιάν.

Σχετικά Άρθρα