fbpx
slider Ατζέντα Παλιά Πόλη Τελευταία Νέα

Συναυλία Coda Project Σάββας & Γιώτα: Δείτε το πρόγραμμα των γιορτών παλιάς πόλης για σήμερα Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

20:30 Συναυλία Coda Project Σάββας & Γιώτα

Οι Coda project είναι ένα ντούετο που αποτελείται από την Γιώτα Χατζίδου και τον Σάββα Περτσινίδη, δύο νέους  μουσικούς που κατάγονται από την Ξάνθη. Το ντουέτο αυτό δημιουργείται το 2015 με στόχο να μιλήσει για το τι μπορεί να συμβεί μέσα  από δύο ανθρώπους και μια κιθάρα. Παρόλο που και οι δύο συμμετείχαν σε διάφορα ανά καιρούς σχήματα από μικρή ηλικία, το 2015 τους φέρνει σε αυτήν την ανάγκη να ενωθούν καλλιτεχνικά και να εμπνέουν μια ενότητα. Τα πρώτα τους βήματα γίνονται στην Ξάνθη και στη Θεσσαλονίκη με εμφανίσεις σε διάφορα μαγαζιά της πόλης διασκευάζοντας και ερμηνεύοντας μουσικές κάθε είδους με ήχους που θυμίζουν κάτι από άλλη εποχή.

 

21:30 Συναυλία Les Au Revoir

Οι Les Au Revoir μας παρουσιάζουν για πρώτη φορά επί σκηνής σε Full Band εκδοχή το υλικό τους, που θα περιλαμβάνει τόσο τις δικές τους διασκευές μέσα από το πρώτο τους album «Retro’ Clock», όσο και άλλες αγαπημένες συνθέσεις.

Κάθε live των Les Au Revoir είναι πάντα μια μοναδική εμπειρία, ένα ιδιαίτερο ταξίδι στο χρόνο με μελωδίες του χθες και του σήμερα, σε bossa nova, swing και lounge ρυθμούς, που σίγουρα θα σας ταξιδέψουν σε μαγικούς προορισμούς!

Οι Les Au Revoir είναι:

Αλεξάνδρα Μπουνάτσα (Τραγούδι), Κώστας Καραμήτσος (Πλήκτρα – programming), Λεωνίδας Αναγνώστου (Ακουστική Κιθάρα).

 

Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

15:00 – 19:00 Capoeira – Σεμινάριο ΙΙ

To Εργαστήριο Capoeira της ΦΕΞ οργανώνει σεμινάριο Capoeira με τον Mestre Pitbull από το  Group Jacobina Arte της  Θεσ/νικης, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες εγγραφές στο 2541025421 & Σταυρούλα Ταβουλάρη (professora Pipoca) 6938886605.

Το εργαστήρι capoeira της Φ.Ε.Ξ. ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011, είναι κομμάτι του Groupo International Jacobina Arte με ιδρυτή το Mestre Pitbull από την Bahia, Βραζιλία και έχει παρουσία σε 6 χώρες.

Η Capoeira είναι μια μοναδική τέχνη του Βραζιλιάνικου πολιτισμού που συνδυάζει μουσική, χορό, μάχη, ακροβατικά, φιλοσοφία, κουλτούρα και αυτοάμυνα. Είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες εκφράσεις που συναντώνται στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Δημιουργήθηκε πριν 400 χρόνια στη Βραζιλία από Αφρικανούς σκλάβους και έκτοτε έχει ακολουθήσει τη φυσική πορεία της εξέλιξης ανάλογα με τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις που αντιμετώπισε στη διαδρομή της.

Οργάνωση: ΦΕΞ, Εργαστήριο Capoeira

 

Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ  

19:00 «Ως την άκρη του νερού» για παιδιά και όχι μόνο

Τέσσερα παιδιά από τα πέρατα του κόσμου συνομιλούν με τα αηδόνια, τον  άνεμο, το χώμα, το νερό.

Φιλούν τη σιωπή της νύχτας.

Γίνεται η νύχτα μουσική και η σιωπή τραγούδι. Ξημερώνει…

Ο Αζαρίας, η Λινκ Λινκ, ο Τρελός Άνεμος και η Οάμρα ταξίδεψαν πολύ.

Είδαν τόπους που έμοιαζαν και δεν έμοιαζαν με τον δικό τους.

Άκουσαν τραγούδια που θύμιζαν και δε θύμιζαν το τραγούδι τους.

Γνώρισαν μουσικούς με παρόμοια και διαφορετικά όργανα.

Ανέβαιναν στη σχεδία και συμπλήρωναν τη μελωδία.

Μεγάλωνε η μελωδία, μεγάλωνε και η σχεδία.

Μεγάλωνε η σχεδία, μεγάλωναν και τα χρόνια.

Αιώνες έγιναν…

Τέσσερα παιδιά από τα πέρατα του κόσμου βάλανε σκοπό να  φτάσουν στην αυλή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου της πόλης μας για να μας συναντήσουν. Μεγάλοι και μικροί θα γίνουμε μια μεγάλη συντροφιά, η χαρά μας θα σπάσει την σιωπή θα γίνει μουσική! Η συγγραφέας κα. Βασιλική Νευροκοπλή με τον δικό της μοναδικό τρόπο θα μας ανοίξει την μαγική πόρτα των ιστοριών και των παραμυθιών και θα μας αφηγηθεί την ιστορία «Ως την άκρη του νερού», το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Αν θα έρθετε να είστε σίγουροι πως θα γίνετε συνεπιβάτες  στο μαγικό χαλί της αφήγησης της. Να μην λείψει κανείς!

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει μέσα στο Μουσείο.

Οργάνωση: ΦΕΞ, Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, βιβλιοπωλείο Πυργελή.

 

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Ισόγειο

20:00 «Κρυφές γωνιές της Ξάνθης»

Η ιστοσελίδα «Αλλιώτικες προτάσεις» μας παρουσιάζει δέκα καλά κρυμμένες γωνιές  της Ξάνθης. Η πόλη με τα χίλια χρώματα, η Ξάνθη, συνεχώς μας εκπλήσσει και μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τους κρυμμένους θησαυρούς της μέσα από την εικονική περιήγηση του διαχειριστή της παραπάνω ιστοσελίδας,  εκπαιδευτικού κ. Δημητρίου Γκαγκαλίδη.

 

Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

21:30 Latin Salsa – Στις 3 του Σεπτέμβρη γιορτάζουμε…

Στην Ξάνθη, την παραμυθένια παλιά πόλη, τη διατηρητέα, και στις γιορτές που την αναδεικνύουν κάθε χρόνο σε κοιτίδα πολιτισμού δίνουμε και φέτος το ραντεβού μας στις 3 Σεπτεμβρίου για να χορέψουμε σε κουβανέζικους ρυθμούς γιορτάζοντας παράλληλα τα δέκα (10) χρόνια λειτουργίας του Εργαστηρίου latin της ΦΕΞ. Σας περιμένουμε…

Εργαστήρι Latin Salsa – Μαθήματα εκμάθησης Λατινοαμερικάνικων χορών για αρχάριους και προχωρημένους. Διδάσκονται οι χοροί Salsa Cubana, Merengue-bachata.

Υπεύθυνος: Ιωαννίδης Βασίλης τηλ. 6948538539

Οργάνωση: ΦΕΞ, Εργαστήρι Latin Salsa της ΦΕΞ

 

Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης

21:00 Ήχοι της Θράκης από τον  «Θριηκίο ήχο».

Η υποδειγματική διαχείριση του Λαϊκού Πολιτισμού της Θράκης από το Σύλλογο Εβριτών, τον καθιέρωσε στις συνειδήσεις των συμπολιτών μας και όχι μόνο, σαν πρότυπο πολιτιστικό κέντρο. Αποτελεί τον κρίκο μια αλυσίδας δημιουργίας που οραματίζεται τολμηρά και δημιουργεί πάνω στην έννοια της παράδοσης, αντιδρώντας στην πολιτισμική ισοπέδωση και στην καλλιτεχνική παρακμή.

Ο ΘΡΗΙΚΙΟΣ ΗΧΟΣ είναι ένα Ξανθιώτικο μουσικό σύνολο που εκφράζεται μέσα από τα αρχέγονα όργανα και το Διονυσιακό ηχόχρωμα της Θράκης. Ένα σχήμα παραδοσιακό που κατόρθωσε να συνδυάσει την ποικιλία με την ποιότητα σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που ικανοποιεί και τα πιο απαιτητικά γούστα.

Απόψε στο Στέκι των Εβριτών, οι συνδαιτυμόνες – επισκέπτες μας, πέρα από τις Θρακιώτικες νοστιμιές που θα γευτούν σε περιβάλλον Εβρίτικης σπιτικής φιλοξενίας, θα βιώσουν και την άμεση και ζεστή ατμόσφαιρα της παρέας. Μια βραδιά γεμάτη από ήχους της θρακιώτικης λύρας και της γκάϊντας, σε ρυθμούς της Θράκης και της Μακεδονίας, που θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα του ρεπερτοριακού υλικού μας, με την συνδρομή των μελών του ΘΡΗΙΚΙΟΥ ΗΧΟΥ:

Αλέξανδρου Κοκκαλίδη (Λύρα Θράκης – τραγούδι), Ηρακλή Ψωμαδόπουλου (γκάιντα – καβάλι – κλαρίνο), Τάσου Δασκαλόπουλου (Λαούτο), Γιώργου Παπαδόπουλου (Κρουστά)

 

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου στο Parking)

Ποντιακή βραδιά παρέα με τον μοναδικό Κώστα Θεοδοσιάδη στη Λύρα και το Τραγούδι.

 

Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»

Μουσική βραδιά με τους Γιώργο Γραβάνη και Κώστα Ζλατίνη.

Κλαρίνο: Βαγγέλης Τσιλιγγίρης.

 

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»

Θράκη κυρίως με αναφορές σε νησιά και Μ. Ασία με τους:

Βαγγέλη Δωρόπουλο  – γκάιντα

Τάσο Φουρλάκη – πλήκτρα, λαούτο

Σπύρο Κούκο – βιολί

Ρούλα Κυριακάκη – καβάλι, τραγούδι

 

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Πρωτοπόροι» Λεύκης Ξάνθης

Στο στέκι της απόλαυσης φιλοξενείται  μια ομάδα μουσικών που ξέρει να ανεβάζει τη διάθεση, έχοντας σαν όπλο την εμπειρία και το μεράκι. Η Όλγα Τσακαλίδου (φωνητικά), ο Σπύρος Σταθέλλος (κρουστά), ο Δημήτρης Στέλιου (μπουζούκι) και ο Γιώργος Σεμερτζίδης (πλήκτρα) αποδίδουν τα μέγιστα, με μοναδική απαίτηση το ζεστό χειροκρότημα των φίλων μας. Το μουσικό αποτέλεσμα θα τους καταπλήξει όλους.

 

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης, «Αλησμόνητες Πατρίδες»

Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείμ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής (πάνω και πίσω απο το καφέ Μπλέ). Μικρασιάτικο γλέντι και συνέχεια με ρεμπέτικο-λαϊκό πρόγραμμα. Οι ήχοι της Ανατολής από την Καππαδοκία μέχρι την Σμύρνη συντροφιά με εκλεκτούς μεζέδες. Γιάννης Κατσούλης ούτι-τραγούδι, Χρήστος Μπαρτζόπουλος κανονάκι-τραγούδι, Γιάννης Πούλιος βιολί, Δημήτρης Χατζηδημητρίου  κρουστά, Απόστολος Δήμου πλήκτρα, Κώστας Πετρονικολός μπάσο, Τάσος Γαμβρέλης μπουζούκι.

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Ξενιτεμένοι

Τραγούδια από τους  ξενιτεμένους για τον πόντο. Ποντιακή βραδιά με πολύ κέφι.

 

Πολιτιστικός σύλλογος Κατασκηνωτές

Τσιριμπίμ-Τσιριμπόμ

“Έπειτα απ’ το μεγάλο μπουμ, χίλιοι φακοί θα κάνουν zοοm” λέει ο καλός μας  Βασίλης. Στους κατασκηνωτές βέβαια τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά ειδικά όταν μετά το μπουμ το ακολουθεί ένα ρυθμικό τσιριμπίμ-τσιριμπόμ. Be there!!! (Ελληνικό & Ξένο mainstream).

 

Σχετικά Άρθρα