slider Κόμματα Τελευταία Νέα

Τσίπρας – ΔΕΘ: “…θηλιά στο λαιμό” οι περσινές υποσχέσεις

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*

Οι περσινές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ αποτελούν, πλέον, «…θηλιά στο λαιμό της Κυβέρνησης». Η ΔΕΘ πλησιάζει προκαλώντας τρόμο στον κ. Τσίπρα, καθώς θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με τα ψέματά του. Οι περσινές του εξαγγελίες στη ΔΕΘ (10-09-2017) παραμένουν «…κενό γράμμα» και οι πολίτες απαιτούν εξηγήσεις.

 

Ο κ. Τσίπρας έχει καταστήσει τη ΔΕΘ, τόπο ανακοίνωσης των ψεύτικων υποσχέσεών του. Το 2014, με το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, υποσχέθηκε το σκίσιμο των μνημονίων και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ με τα ψέματα του 2015 (μετά το 3ο μνημόνιο, όταν υποτίθεται είχαν τελειώσει με τις ”αυταπάτες”) υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τη φορολογία και δεν θα παραχωρήσει τα κόκκινα δάνεια σε funds, για να πράξει ακριβώς τα αντίθετα.

 

Για να φτάσουμε στα περσινά ψέματα (2016): οι υποσχέσεις ότι …θα κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση και θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους αποδείχθηκαν ψευδείς: η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε το καλοκαίρι (15/06) του 2017, αντί του φθινοπώρου του 2016, με πολύμηνη καθυστέρηση, ενώ τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν παραπεμφθεί για το 2018.

 

Η εξαγγελία για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ε.Κ.Τ. και η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. κατάντησε ανέκδοτο, καθώς η Κυβέρνηση απέτυχε, 2,5 χρόνια τώρα, να μας εντάξει σε αυτό. Ομοίως, και η διαβεβαίωση ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017. Τελικά, η Κυβέρνηση ψαλίδισε τις προβλέψεις της στο μισό και αντί για ανάπτυξη 2,7%, προβλέπει 1,8% για το 2017. Ο στόχος της αποκλιμάκωσης του ύψους του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2% αποδείχτηκε ένα ακόμη ψέμα, αφού ο κ. Τσίπρας υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022 δεσμεύοντας τη χώρα σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 6.000 ευρώ αντικατέστησε τις υποσχέσεις για  μείωση φόρων.

Ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε, ούτε υπήρξε επέκταση των απαλλαγών, αλλά αντιθέτως αποτελεί βασικό εισπρακτικό μέσο της Κυβέρνησης. Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς «πήγε περίπατο» και οι πολίτες χάνουν τα σπίτια τους με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η διατήρηση των κύριων συντάξεων, έδωσε τη θέση της σε μειώσεις έως 24% από το 2019, ενώ όσοι βγαίνουν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου, παρότι δούλεψαν περισσότερα χρόνια και με αυξημένες εισφορές, βλέπουν μειώσεις μέχρι 30%.

Οι εξαγγελίες ότι θεσπίζουμε «λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης» για τους επιχειρηματίες αποτελούν εμπαιγμό, αφού όχι μόνο ακατάσχετος λογαριασμός δεν έγινε, αλλά, αντίθετα, ως το τέλος Ιουνίου 2017, είχαν γίνει κατασχέσεις σε 954.114 φορολογουμένους, ενώ 1.600.000 φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάσχεσης.

Εμπαιγμός και η υπόσχεση ότι «παγώνουν οι ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016», αφού οι διογκωμένες ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να λογοδοτήσει ενώπιον των πολιτών για την παταγώδη αποτυχία του. Αναμένουμε … τις νέες υποσχέσεις και τα νέα ψέματα που θα σερβίρει φέτος ο κ. Τσίπρας, καθώς και τις δικαιολογίες του για την αποτυχία να ανταποκριθεί σε όσα έχει υποσχεθεί.

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου.

 

Σχετικά Άρθρα