slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Προσκυνηματικό Ταξίδι των απόστρατων της Ξάνθης σε Καστοριά – Βίτσι – Β. Ήπειρο, 25-28 Αυγούστου 2017 (φωτογραφίες)

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), διοργάνωσε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, τα σεμνά Επετειακά Μνημόσυνα και εκδηλώσεις, στο Γράμμο και στο Βίτσι, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών και ταυτόχρονα απότιση φόρου τιμής στους ηρωικούς πεσόντες Αξιωματικούς και Οπλίτες του Εθνικού Στρατού και των άλλων Κλάδων των Ε.Δ, όπως και των αντίστοιχων των Σωμάτων Ασφαλείας και λοιπού πληθυσμού της χώρας μας, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά τις επιχειρήσεις 1946 – 1949, πιστοί στο καθήκον και στο κάλεσμα των νόμιμων κυβερνήσεων, εξασφαλίζοντας με τη θυσία τους την την Εδαφική Ακεραιότητα και την Ελευθερία της Πατρίδος μας.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν πλήθος κόσμου, μεταφερόμενοι με λεωφορεία που είχε μισθώσει η ΕΑΑΣ, αλλά και με δικά τους μέσα, από όλες τις περιοχές της Πατρίδος μας. Μεταξύ αυτών, δύο ξεχωριστές παρουσίες, δύο ηρωικές μορφές, που είχαν λάβει μέρος στις τότε επιχειρήσεις, οι Στρατηγοί ε. α. Κωνσταντίνος Κόρκας και Παπαμαρκάκης, αειθαλείς και οι δύο παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους.

Την Επετειακή Ομιλία, μεστή περιεχομένου με ιστορικά στοιχεία από επίσημα έγγραφα, καθώς τις συνέπειες του σπαραγμού, εκφώνησε με συγκινητικό τρόπο ο Υπτγος ε.α Τζωρτζόπουλος Ηλίας, Πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ του Ν. Καστοριάς.

Το Παράρτημα της ΕΑΑΣ του Ν. Ξάνθης, στη συνέχεια της αδιάλειπτης παρουσίας του, παραβρέθηκε και φέτος στο ΒΙΤΣΙ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Παραρτήματος, Υπτγο ε.α Γεώργιο Γεωργιάδη, 60 μέλη του Παραρτήματος με τις οικογένειες τους, αλλά και απλοί συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας, συνολικά 95 άτομα. μεταφερθήκαμε με 2 λεωφορεία στο χώρο του μνημείου, σε υψόμετρο 2.100 μ., παρακολουθήσαμε την θεία λειτουργία στο παρακείμενο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, προσευχόμενοι υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων Ηρώων μας και αποτίσαμε το οφειλόμενο φόρο τιμής. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για τους Ήρωες μας.  Μεταξύ των προσκυνητών και η πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου, του Νομού Ξάνθης, η κ. Άννα Μπαλτζοπούλου, η οποία κατέθεσε και στεφάνι.

Το Προσκυνηματικό μας ταξίδι συνδυάστηκε, κατά την μετάβαση, με επίσκεψη-προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά και στην επιστροφή με στάση στον Αγ. Νικόλαο Ναούσης. Διανυκτερεύσαμε δύο βράδια στην γραφική πόλη της Καστοριάς, την πόλη με τις 72 Βυζαντινές Εκκλησίες και είχαμε την ευκαιρία στο πλαίσιο της ξενάγησης μας στα αξιοθέατα της πόλης, να επισκεφθούμε κάποιες χαρακτηριστικές, όπως την «Κουμπελίδικη» και την «Παναγία τη Μαυριώτισσα»’’.

Παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες, είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ένα ολοήμερο προσκύνημα στα Άγια Χώματα της Β. Ηπείρου.

Πρωί της 27ης Αυγούστου φθάσαμε στην πολύπαθη Κορυτσά. Συναντηθήκαμε με τους άλλους συμπροσκυνητές του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ροδόπης και γίναμε πλέον μια ομάδα των 150 ατόμων. Εκεί μας περίμενε ο ξεναγός μας, υποδιευθυντής του 9χρονου Ελληνικού Σχολείου «ΟΜΗΡΟΣ», ο ομογενής κ. Θεμιστοκλής Μπάμπουλας. Επισκεφτήκαμε τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως της Μητροπόλεως Κορυτσάς. Μας υποδέχθηκαν ως εκπρόσωπος του Γενικού Ελληνικού Προξενείου Κορυτσάς, η κ. Γαβρίλη, όπως και ο κ. Μπάμπουλας, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τους εκεί ομογενείς μας, για τις δραστηριότητες τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στη συνέχεια μας ξενάγησε στην πόλη. Είδαμε μεταξύ άλλων, το Μητροπολιτικό μέγαρο, το σπίτι του νομπελίστα ποιητή μας Σεφέρη, Πρόξενος Κορυτσάς (1936-1938), όπως και τόσα άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν την Ελληνικότητα της πόλεως. Περπατήσαμε στο δρόμο που έκανε παρέλαση ο νικηφόρος Ελληνικός Στρατός μετά την κατάληψη της πόλεως το 1940, την πρώτη σημαντική επιτυχία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός ελληνικών συνόρων, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολούθως επισκεφθήκαμε το άλλοτε κραταιό Ελληνικό χωριό και κεφαλοχώρι της περιοχής, την «Νέα Αθήνα» ή τον «Νέο Μυστρά», την Μοσχόπολη. Μάρτυρες της μεγάλης ακμής της πόλης, οι επιβλητικοί Ναοί του Αγίου Νικολάου (1721), του Αγίου Αθανασίου (1721) και των Ταξιαρχών (1722) που κοσμούνται από πολλές και αξιόλογες αγιογραφίες. Ξεναγηθήκαμε στα αξιοθέατα, επισκεφθήκαμε τους Ναούς και επιστρέψαμε στην Κορυτσά.

Η επόμενη μας στάση, τα Ελληνικά Σχολεία. Το 9χρονο «ΟΜΗΡΟΣ» και το Λύκειο «ΠΛΑΤΩΝ» στα οποία φοιτούν αντιστοίχως 409 και 80 μαθητές, στην πλειοψηφία τους από οικογένειες ομογενών. Εκεί μας υποδέχθηκαν μερικές μαθήτριες των Σχολείων. Έγινε ξενάγηση στους χώρους του «ΟΜΗΡΟΣ» και στη συνέχεια ενημέρωση για την λειτουργία, την εκπαίδευση γενικά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τους παραδώσαμε όλα τα είδη που μας είχαν ενημερώσει ότι είχαν ανάγκη, καθώς και παραδοσιακά γλυκά Ξάνθης. Τα δώρα με πολύ ευγένεια και αγάπη, μας πρόσφεραν συμπολίτες μας, καθώς και οι Ομογενείς μας από τον Καναδά, που μας ενίσχυσαν με σημαντική οικονομική βοήθεια, ανταποκρινόμενοι με μεγάλη προθυμία στο κάλεσμα μας.

Τελευταίος μας προορισμός ήταν η Μπομποστίτσα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κορυτσά, όπου υπάρχει Μνημείο των Ηρώων πεσόντων στις επιχειρήσεις του 1940/41, καθώς και οστεοφυλάκια με λείψανα από 9 άταφους Ήρωες μας. Πραγματοποιήσαμε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους, κατάθεση στεφάνων από τους προέδρους των Παραρτημάτων της ΕΑΑΣ των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης, κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή και ψάλαμε όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο. Συγκινητική η παρουσία στο χώρο του μνημείου ενός 87χρονου ομογενή που μας περίμενε από το πρωί, ντυμένος με τα καλά του, με το χαρακτηριστικό του καβουράκι που φοράει μόνο στις Εθνικές Επετείους και μας διηγήθηκε ιστορίες που θυμάται από τις επιχειρήσεις στην περιοχή, όντας παιδί τότε.

Με ανάμικτα συναισθήματα, γεμάτοι αγαλλίαση και υπερηφάνεια για τους προγόνους μας αλλά και αγανάκτηση και θυμό που μετά από 77 χρόνια από τον πόλεμο του 1940, υπάρχουν άταφοι Ήρωες μας και δεν μπορούν να ησυχάσουν οι ψυχές τους, εγκαταλείψαμε, αργά το απόγευμα, τη Β. Ήπειρο, υποσχόμενοι στους ομογενείς μας ότι δεν τους ξεχνάμε και θα επανέλθουμε.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, σε όσους και όσες ήταν μαζί μας, όπως και σε όλους που συνετέλεσαν στην επιτυχία αυτού του Προσκυνήματος.

Για το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης

Αργύριος Ανδριώτης

Ταξίαρχος ε.α.

Σχετικά Άρθρα