slider Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Πάνω από 1000 άτομα στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο (φωτογραφίες και βίντεο)

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, συμμετέχοντας από το 2008 στον εορτασμό της Πανσελήνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποίησε την Δευτέρα 7 Αυγούστου και ώρα 21.00 στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων ένα μουσικό ταξίδι στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι, με οδηγούς αγαπημένα πρόσωπα της μουσικής σκηνής της Ξάνθης, τον Αντώνη Μουσαδέ και την Ασμίκ Μπεκλαριάν. Νωρίτερα προηγήθηκε περίπατος στους δρόμους της αρχαίας πόλης με την αρχαιολόγο Μαρία Χρυσάφη, Η είσοδος ήταν ελεύθερη και η συμμετοχή των Ξανθιωτών ήταν πέραν του αναμενόμενου αφού πάνω από 1000 άτομα παραβρέθηκαν στον χώρο απολαμβάνοντας το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι και τις μουσικές του Αντώνη και της Ασμίκ…

 

Και το παρατράγουδο:

Μέσο μηνύματος στην xanthinews.gr λάβαμε το παρακάτω μήνυμα:

Καλησπέρα, δράττοντας την ευκαιρία του άρθρου σας για τη συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων θα σας διηγηθώ ένα περιστατικό που συνέβη σήμερα στο χώρο την ώρα της συναυλίας κ θα ήθελα να δημοσιευθεί. Είμαι παραθερίστρια στην πόλη σας μια και που ο σύζυγός μου κατάγεται από τα μέρη εδώ. Φτάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο, κάνουμε τη βόλτα μας στους χώρους χαζεύοντας τα εκθέματα μέχρι που σκοτείνιασε και ξεκίνησε η συναυλία. Βλέποντας τον κόσμο και μη χωρώντας να καθίσουμε στις καρέκλες που είχαν στηθεί στο χώρο και ας σημειωθεί πως είδαμε κόσμο να έρχεται με τα καρεκλάκια του ανά χείρας, περνώ το θάρρος και πηγαίνω στις κυρίες στην είσοδο και ρωτάω αν μου επιτρέπουν να φέρω ένα φουσκωτό στρώμα που κυκλοφορεί στην αγορά το τελευταίο διάστημα ώστε να καθίσουμε κάπου.

Οι κυρίες συγκατατέθηκαν οπότε το φουσκώσαμε όσο μας επέτρεπε η άπνοια, το ακουμπήσαμε κάτω και καθίσαμε. Κάποια στιγμή έρχεται ένας κύριος και κάθεται μπροστά μας όρθιος. Φυσικά και δεν έδωσα σημασία γιατί είχε τόσο κόσμο που αν ο καθένας ήθελε να έχει άριστη ορατότητα στους καλλιτέχνες (τους οποίους δε γνώριζα και δε με ενδιέφερε η οπτική επαφή μια και που χάζευα την πανσέληνο) θα επικρατούσε μια μόνιμη γκρίνια και μουρμούρα. Ξαφνικά γυρίζει πίσω ο κύριος και απευθύνοντας μας το λόγο μας λέει πως επίτηδες ήρθε μπροστά μας για να μας κόψει τη θέα όπως την κόβουμε και εμείς στους συμπολίτες μας που κάθονταν στις… ΠΕΤΡΕΣ πίσω μας.

Μετά το πρώτο σοκ του απαντάμε πως δεν έχουμε πρόβλημα να καθίσουμε πιο πέρα (όπως και έγινε) αλλά δε θα έπρεπε να έχει παράπονο κάποιος που δε σεβάστηκε τον τόπο και το χώρο που βρίσκεται!!! Και ναι εγώ είμαι ξένη αλλά κύριοι και κυρίες αυτή είναι η άποψη κάποιον συμπολιτών σας για το αρχαίο τείχος των Αβδήρων… Ένα μάτσο πέτρες που μας βοηθάει να δούμε μια δωρεάν συναυλία!!! Και κλείνοντας απορώ, πως θέλουμε να πάμε μπροστά; Για ποια παιδεία και πολιτισμό μιλάμε; Γιατί απορούμε γιατί δείγματα αρχαιοκαπηλίας; Όταν οι άλλες χώρες σέβονται το παραμικρό εύρημα και εμείς το θεωρούμε πέτρα; Συγγνώμη αν σπατάλησα το χρόνο σας απλά σήμερα αγανάκτησα από τον κυριευμένο με αρχές και ήθη κύριο που ήρθε να με βάλει στη “θέση” μου…

Σχετικά Άρθρα