slider Κουζίνα Τελευταία Νέα

Μάθε γιατί παλιά ήταν προσβλητικό να αγοράζεις και να τρως μπουγάτσα

Η μπουγάτσα σήμερα είναι ότι το καλύτερο για πρωινό αλλά και για μετά την διασκέδαση του Σαββατοκύριακου. Ξέρεις όμως ότι ελάχιστοι ήταν αυτοί που πηγαίνανε σε τέτοιου είδους καταστήματα για να καταναλώσουν μπουγάτσα, την περίοδο του 50 και του 60 αφού αυτή η κίνηση θεωρούνταν προσβλητική για τη σύζυγο τους;

Εκείνη την εποχή λοιπόν για να θεωρηθεί κάποια γυναίκα καλή νοικοκυρά έπρεπε να έχει πάντα στο σπίτι της κάποια πίτα φτιαγμένη από τα χέρια της. Όταν ο κόσμος έβλεπε τον σύζυγό της να καταναλώνει μπουγάτσα από κάποιο μπουγατσατζίδικο κατέληγε στο συμπέρασμα ότι είτε η σύζυγός του δεν φτιάχνει πίτες, ή αν φτιάχνει δεν είναι καλές. Άρα δεν είναι καλή νοικοκυρά.

Αργότερα καθώς περνούσαν τα χρόνια, οι άνθρωποι άρχισαν να συνηθίζουν την ιδέα του να αγοράζεις πίτες από κάποιο κατάστημα και σταμάτησε να υπάρχει αυτό το ταμπού στις συνειδήσεις.

Τότε άρχισε να ανεβαίνει η κατανάλωση στα μπουγατσατζίδικα (τα οποία εκείνη την εποχή στην Ξάνθη ήταν μόνο ένα δύο) αφού οι Ξανθιώτες βρήκαν στην μπουγάτσα ένα έδεσμα το οποίο τους χόρταινε πριν πάνε στην δουλειά. Το καταναλώνανε κατά την διάρκεια του διαλείμματος, κάποιοι το καταναλώνανε σαν μεσημεριανό, ενώ κάποιοι άλλοι πολύ λιγότεροι, σαν βραδυνό. Η μπουγάτσα ήταν το έδεσμα εκείνο που σου πρόσφερε ποικιλία, αφού παρασκευαζόταν σε πέντε διαφορετικές γεμίσεις, με ποιότητα, και βέβαια με αγνά υλικά, όπως θα έφτιαχνε ο καθένας στο σπίτι του, και επίσης σε χαμηλή τιμή. Μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε το φαγητό του φτωχού, αφού με λίγα χρήματα μπορούσε κάποιος να χορτάσει.

 

Αν θες να δοκιμάσεις την καλύτερη χειροποίητη Μπουγάτσα της Ξάνθης τότε θα πρέπει να επικοινωνήσεις με την Μπουγάτσα Φιλοσοφίες στο τηλέφωνο 2541064547… ή να περάσεις από την Ανδρέου Δημητρίου 20. Είναι ανοικτά και κάνουν παραδόσεις από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 14:00 κάθε μεσημέρι… ακόμη και το Σαββατοκύριακο.

Σχετικά Άρθρα