slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Λαμπρές οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου της Ξάνθης. Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου (49 φωτογραφίες)

Σήμερα 29 Αυγούστου είναι η εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Προδρόμου και η πόλη μας η Ξάνθη πανηγυρίζει τον Πολιούχο της Τίμιο Πρόδρομο, με κέντρο τον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό της Ναό, ο οποίος και δεσπόζει στον παραδοσιακό οικισμό της Παλαιάς Ξάνθης.

Κατά την χθεσινή μέρα, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, μετείχαν των Ιερών Ακολουθιών οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο οποίος και χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, ο εκ Ξάνθης καταγόμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος καθώς και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Παντελεήμων.

Επίσης εκτός από τους 1000 περίπου Ξανθιώτες στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης συμμετείχαν οι πολιτικές και οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές του τόπου, ο Περιφερείαρχης Αν. Μακεδονία και Θράκης κ. Χρίστος Μέτιος, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ΄ Σ.Σ. Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Καμπάς, με τους επιτελείς του, ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Στογιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κων. Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαρ. Δημαρχόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ξάνθης κ. Ιω. Δρεμσίζης, και πολλοί άλλοι.

Κατά τον εσπερινό στις 19:00 χθες βράδυ τα Αναλόγια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης πλαισιώθηκαν από τους χορούς του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Ξάνθης «Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης», με πρωτοψάλτη τον Μουσικοδιδάσκαλο και Καθηγητή της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης κ. Ιωάννη Κατσούλη, καθώς και των Ιεροψαλτών του Ιερού Ναού Ιω. Νταβράζου και Χ. Διαφωνίδη.

Ψαλλομένων του Απολυτικίου της Εορτής εκκίνησε η Λιτανεία της Σεπτής Εικόνος του Πολιούχου της Ξάνθης Τιμίου Προδρόμου, προηγουμένης επί στρατιωτικού οχήματος της Εφεστίας Εικόνος της Θεοτόκου της “Καλαμιωτίσσης” εκ της ομωνύμου παρά Ξάνθην Ιεράς Μονής.

Εις την Λιτανεία συμμετείχαν οι προσκεκλημένοι Άγιοι Αρχιερείς μετά του οικείου Ποιμενάρχου, οι Αρχές του τόπου καθώς και σύμπας ο Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Τιμητικά Αγήματα, η Φιλαρμονική του Δ΄ Σ.Σ., η Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης, καθώς και μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων Μικρασιατών, Ποντίων, Σαρακατσάνων και του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης μέ παραδοσιακές στολές εκατέρωθεν των λιτανευομένων Ιερών Εικόνων απήρτιζαν την λιτανευτική πομπή, η οποία διασχίζοντας τους γραφικούς δρόμους του οικισμού της Παλαιάς Ξάνθης κατέληξε στην Κεντρική Πλατεία της Πόλεως, όπου κάτω από το ιστορικό Ρολόι τελέσθηκε Αρτοκλασία κατά την οποία ευλόγησε τούς Άρτους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος.

Μετά το πέρας της Αρτοκλασίας τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο οποίος, αφού προσεφώνησε τους προσκεκλημένους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς “που διέπλευσαν πελάγη και διήνησαν χιλιόμετρα για να συμπανηγυρίσουν μαζί μας”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ευχαρίστησε τις αρχές του τόπου καθώς και τους Αρχιμανδρίτας του Οικουμενικού Θρόνου π. Σωφρόνιο Γκουτζίνη, Πρωτοσύγκελλο και π. Ιωακείμ Μούκανο, Προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης, για την επιτυχή οργάνωση της εφετινής Πανηγύρεως.

Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος εκήρυξε τον Θείο Λόγο, λαμβάνοντας αφορμή από το περιεχόμενο της Εορτής της Αποτομής της Τιμίας Κάρας του Τιμίου Προδρόμου, και αναφέρθηκε προσφυέστατα εις τον Τίμιο Πρόδρομο ο οποίος είναι “ο τελευταίος Προφήτης και ο πρώτος Απόστολος”.

Η Λιτανεία στη συνέχεια διασχίζοντας την Κεντρική Πλατεία της πόλεως κατέληξε εις τα πρόθυρα του Ιερού Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Ξάνθης, όπου και έγινε η απόλυσις του Πανηγυρικού Εσπερινού.

Σε όλη τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών ήταν συνεχής η συμμετοχή του λαού της Ξάνθης, που κατέκλυσε τις οδούς και τις πλατείες για νά λάβει την ευλογία του Πολιούχου Τιμίου Προδρόμου καθώς και της Παναγίας της Καλαμιωτίσσης.

Σχετικά Άρθρα