slider Καβάλα Κοινωνία Τελευταία Νέα

Καβάλα: Εκκλησία, Αρχές, Κλήρος και Λαός συνόδευσαν τον ποιμενάρχη τους στην τελευταία του κατοικία. Δείτε τους επικρατέστερους διαδόχους (φωτογραφίες)

Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου

Ρεπορτάζ φωτογραφίες: kavala post

Δείτε φωτογραφίες και διαβάστε πλήρες ρεπορτάζ από την εξόδιο ακολουθία, τη νεκρική πομπή μέσα στην Καβάλα και την ταφή του μακαριστού Μητροπολίτη Προκόπιου.

Στις 12:15 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας 31 Ιουλίου 2017, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έφτασε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα συνοδεία εκπροσώπων των Αρχών του τόπου για να χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου Προκόπιου ο οποίος εκοιμήθη το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Ιουλίου 2017 στη Θάσο όταν, ενώ κολυμπούσε στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιράχης, έχασε τις αισθήσεις του και πνίγηκε.

Από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες πολίτες είχαν αρχίσει να συρρέουν στον Μητροπολιτικό Ναό για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ποιμενάρχη τους ο οποίος «υπηρέτησε» την Εκκλησία των Φιλίππων για 43 συναπτά έτη (ενθρονίστηκε στις 15 Ιουνίου 1974, σε ηλικία 35 ετών). Να σημειωθεί ότι το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Προκοπίου είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από το απόγευμα της Κυριακής 30 Ιουλίου 2017

Η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του κ. Ιερώνυμου (συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπροσώπων των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας καιΒουλγαρίας) διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, με τον Αρχιεπίσκοπο να τονίζει με το πέρας της τελετής στον χαιρετισμό του τις αρετές του εκλιπόντος ο οποίος πρόσφερε τα μέγιστα στην Εκκλησία των Φιλίππων, έχοντας να επιδείξει πλούσιο πνευματικό και ποιμαντικό έργο.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ο Αρχιεγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ο Τοποτηρητής της χηρεύσασας Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και οΠανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος.

Σύντομο χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Αμέσως μετά, συνοδεία αγήματος του Ελληνικού Στρατού, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Καβάλας και αντιπροσωπειών Πολιτιστικών Συλλόγων της Καβάλας, το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων μεταφέρθηκε με νεκρική πομπή μέχρι το μνημείο του Αποστόλου Παύλου, μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Τέλος, ακολούθησε ο ενταφιασμός του στον περίβολο της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Σίλα, πλησίον της εισόδου του ιερού ναού, σε σημείο που είχε υποδείξει ο ίδιος ο εκλιπών.

Λίγο πριν εισέλθουν στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου για να παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου Προκόπιου, εκπρόσωποι των Αρχών του τόπου έκαναν σύντομες δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Δήμητρα Τσανάκα, δήμαρχος Καβάλας

«Χάσαμε τον πραγματικό μας ηγέτη, τον πατέρα μας. 43 ολόκληρα χρόνια, υπάρχουν γενιές Καβαλιωτών που δεν έχουν γνωρίσει άλλον ιεράρχη, τον θεωρούν μια από τις σταθερές της πόλης, της ζωής τους. Είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό για εμάς. Εκτός από το ότι μείναμε όλοι έκπληκτοι γιατί τελευταία ήταν πολύ καλά, χαρούμενος, δυνατός, ξαφνιαστήκαμε όλοι. Κανείς μας δεν έχει ζήσει ξανά τέτοια κατάσταση. Ψάχναμε να βρούμε πρωτόκολλα και τι να κάνουμε. Ποτέ ξανά η Καβάλα δεν έχει πενθήσει και θάψει ιεράρχη της».

Δημήτρης Εμμανουηλίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

«Δύσκολη η σημερινή ημέρα, η τοπική κοινωνία, το χριστεπώνυμο πλήθος της πόλης πενθεί τον αδόκητο χαμό του μακαριστού Προκοπίου. Εκείνο που θα ήθελα να υποσημειώσω είναι ότι σε νεαρότατη ηλικία αναλαμβάνει την ποιμαντορία στην μητρόπολη μας κι αυτό είναι δηλωτικό της έντονης προσωπικότητας του ποιμενάρχη μας. Άφησε βαθύ αποτύπωμα στο κοινωνικό και πνευματικό γίγνεσθαι της πόλης μας, της μητρόπολης στο σύνολο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα».

Κωστής Σιμιτσής, τ. δήμαρχος Καβάλας

«Ήταν ένας άνθρωπος καλός, αλλά και άνθρωπος της δράσης. Μαζί κάναμε το γηροκομείο στον Άγιο Σίλα. Έχω κρατήσει στην μνήμη μου τη διαρκή του πίεση, την προσπάθεια να προλάβει κάτι που το είχε σκοπό ζωής. Είχαμε συνεργαστεί και στο συσσίτιο της μητρόπολης. Εγώ θα τον θυμάμαι πάντα με την συγκίνηση ενός παιδιού το οποίο ανέσυρε από τα θρανία ο μητροπολίτης, όταν είδε γραπτά του κείμενα στην σχολική εφημερίδα της εποχής και του ζήτησε να γίνει συνεργάτης στο περιοδικό «Παρουσία» που εξέδιδε η μητρόπολη μας, πριν 40 χρόνια. Ήταν ένας παιδαγωγός, ένας τρυφερός άνθρωπος παρά την αυστηρότητά του. Είχε έναν πλούτο ψυχής, μια πολύ βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο».

Μακάριος Λαζαρίδης, Διευθυντής Γραφείου Τύπου Νέας Δημοκρατίας

«Η Ελλάδα ολόκληρη αποχαιρετά σήμερα έναν θρησκευτικό ηγέτη, ο οποίος στήριξε την τοπική κοινωνία, ακούμπησε στα προβλήματα του ποιμνίου του και του νομού. Έναν θρησκευτικό ηγέτη, ο οποίος υποστήριξε την ορθοδοξία, την Καβάλα και την Ελλάδα. Το γηροκομείο της μητρόπολης, το τραπέζι της αγάπης είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τους ανθρώπους εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα».

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την αντικατάσταση του μακαριστού Μητροπολίτη Προκόπιου

Οι τρεις αρχιμανδρίτες που ήδη «ακούγονται» για την πιθανή εκλογή τους στο «τιμόνι» της Εκκλησίας των Φιλίππων.

ΗΕκκλησία της Ελλάδος έχει θεσπίσει συγκεκριμένες διαδικασίες για την εκλογή των Μητροπολιτών. Αν και δεν έχουν περάσει παρά μερικές ώρες από την «κοίμηση» του Μητροπολίτη Προκοπίου, ήδη στους εκκλησιαστικούς «κύκλους» άρχισαν να «ακούγονται» τα πρώτα ονόματα που είναι πιθανό να τον διαδεχθούν ως ποιμενάρχες της Εκκλησίας των Φιλίππων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του KAVALA POST, τρεις Αρχιμανδρίτες συγκεντρώνουν μέχρι στιγμής τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής (εικονίζονται στην κεντρική φωτό όπως αναγράφονται παρακάτω, από τα αριστερά προς τα δεξιά):

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Αρχιμ. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο Πρωτοσύγκελλος τις Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως Αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής.

Σχετικά Άρθρα