slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Πολύς κόσμος ευχήθηκε σήμερα το πρωί στον Μητροπολίτη μας… ελάχιστοι πολιτικοί και ο ίδιος ο Στρατηγός

Με πάρα πολύ κόσμο στο μητροπολιτικό μέγαρο γιορτάστηκε σήμερα το πρωί η εορτή του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος καί Ιαματικού Παντελεήμονος. Ο δε Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων Ιερούργησε στόν Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου

Στην συνέχεια δέχθηκε τις ευχές εκατοντάδων πιστών στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Μεταξύ των όσων του ευχήθηκαν ο Μανώλης Τσέπλεης και ο Στρατηγός Γιώργος Καμπάς. (Έλαμψαν δια τις απουσίας τους οι πολιτικοί του τόπου μας… αλλά να ήταν καλύτερα έτσι…).

Το μεγαλύτερο portal της Ξάνθης το XantihNews.gr ήταν εκεί και όχι μόνο ευχήθηκε στον Άξιο Μητροπολίτη μας υγεία και μακροημέρευση αλλά η δημοσιογράφος Μαίρη Δαληκριάδου του χάρισε και ένα κάδρο με μια μεγάλη εναέρια φωτογραφία της Μονής Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας την οποία έχει τραβήξει η ίδια με drone.

Η ιστορία του Αγίου Παντελεήμονος

Ο Άγιος Παντελεήμων (275 – 27 Ιουλίου 305) είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έδρασε στα τέλη του 3ου αιώνα. Έζησε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και παρέδωσε μαρτυρικώς τη ζωή του. Τα θαύματα και θρύλοι για το πρόσωπό του μαρτυρούνται από τις μαρτυρολογίες, ενώ μπορεί να υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη μάρτυρα με το όνομά Παντελεήμων, αλλά κάποιοι θεωρούν τις ιστορίες για τη ζωή και το θάνατό του ως μόνο μύθους.

Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε περί τα μέσα του 3ου αιώνα στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Παντολέων και προερχόταν από εύπορη οικογένεια της πόλης. Ο πατέρας του ήταν εθνικός, ενώ η μητέρα του είχε ασπαστεί το χριστιανισμό. Ο Παντολέων απέκτησε από μικρή ηλικία καλή εγκύκλια παιδεία και όταν την ολοκλήρωσε σπούδασε την ιατρική, διακρινόμενος όμως και για την ρητορεία του. Οι σχέσεις μάλιστα της οικογένειάς του με το παλάτι ήταν πολύ καλές και σύντομα θα τον έφερναν ως γιατρό στην αυλή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο ίδιος τελικά όμως ασπάστηκε το χριστιανισμό. Η μεταστροφή αυτή συνέβη μετά από γνωριμία με κάποιο ιερέα Ερμόλαο, την εποχή ενός διωγμού κατά των χριστιανών. Λίγο αργότερα θα βαπτιστεί Χριστιανός μυστικά και θα προσπαθήσει να πείσει τον πατέρα του να γίνει κι αυτός, όπως και συνέβη.

Ο πατέρας του μετά από λίγο διάστημα πέθανε με αποτέλεσμα να γίνει κάτοχος μεγάλης περιουσίας. Τότε εκποιεί την περιουσία του για να βοηθήσει τους φτωχούς και προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του χωρίς χρέωση σε όποιο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει. Η πρακτική του αυτή όμως ώθησε πολλούς ιατρούς να τον καταγγείλουν και να υποδείξουν στα ανάκτορα πως είναι Χριστιανός. Έτσι συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αυτοκράτορα. Εκεί κλήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα για να αφεθεί ελεύθερος. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε, λέγοντας πως δε θα θυσιάσει σε ψεύτικους Θεούς. Τότε μπροστά του έστειλαν ένα παράλυτο, ώστε να τον θεραπεύσει, είτε αυτός, είτε οι ιερείς των ανακτόρων για να φανεί ποιος είναι ο αληθινός Θεός. Ο Άγιος Παντελεήμων θεράπευσε τον παράλυτο, κάτι που προξένησε μεγάλη κατάπληξη. Παρόλα αυτά ο Αυτοκράτορας θέλησε και πάλι να τον μεταπείσει.

Ο Παντελεήμων αρνήθηκε και οδηγήθηκε στο μαρτύριο. Άλλοτε έκαιγαν το σώμα του με πυρσούς, άλλοτε τον μαστίγωναν και άλλοτε του έριχναν καυτό λάδι. Σε πολλές από τις περιπτώσεις όμως τα μαρτύρια δεν του προξενούσαν πόνο. Έτσι, για να τον θανατώσουν τον έριξαν στα θηρία, αυτά όμως δεν τον έβλαψαν. Τελικά αποφασίστηκε να τον αποκεφαλίσουν.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Ιουλίου.

loading...

Σχετικά Άρθρα