fbpx
sliderΑτζένταΤελευταία Νέα

Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής «Σέρντιβαν- Ιστορία- κι άλλη μια εκδοχή»

«Η βροχή έσβησε τα χνάρια σου κι έμεινε ο απόηχος των βημάτων, σφήνα στη μνήμη…» Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017 [21.00] Μάνδρα Ξάνθης- πλατεία. Παρουσίαση στοιχείων της ιστορίας του προσφυγικού οικισμού Σέρντιβαν Μικράς Ασίας- Μάνδρας Ξάνθης, έτσι όπως αυτά αποκαλύπτονται από το βιβλίο «Serdivan Tarihi- η ιστορία του Σέρντιβαν» από τον Ελευθεριάδη Θ. Χαράλαμπο, Βαλκανιολόγο- Τουρκολόγο.

Συμμετέχουν μέλη της θεατρικής ομάδας της ΦΕΞ «οδός ονείρων» κα τηςορχήστρας παραδοσιακής μουσικής της Φ.Ε.Ξ.

Περισσότερα:

Εισαγωγή

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡΝΤΙΒΑΝ

Την ιστορία της περιοχής του Σέρντιβαν την συνέγραψαν οι Ρεσούλ Ναρίν και Ενβέρ Κονουκτσού με την επικουρία των Ενίς Σαχίν, Χαλούκ Σελβί, Ιμπραήμ Ετχέμ Ατνούρ Ισμαήλ Εϋγιούμπογλου και Μουσταφά Σενέρ.

Σημαντικό μέρος των ιστορικών πηγών αποτέλεσε το Οθωμανικό Αρχείο που βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Πρωθυπουργικού γραφείου της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς του παραπάνω πονήματος η ιστορία του Σέρντιβαν χωρίζεται στις δύο κύριες εξής περιόδους.

  • Προ της Οθωμανικής εποχής
  • Της Οθωμανικής περιόδου συμπεριλαμβανομένης της κατάκτησης της Νικομήδειας, και της νεότερης εποχής.

Στη συνέχεια παραθέτονται ιστορικά οι ονομασίες της περιοχής, ξεκινώντας από το Σαρίντογάν (Sarıdoğan), το Σερ Ντιβάν (Ser Divan), οιΠετράδες, και οι συγγραφείς καταλήγουν στο Σέρντιβαν.

Έπειτα η αφήγηση σχετικά με τον ελληνικό πληθυσμό προχωράει με την αναφορά του Σέρντιβαν στα οθωμανικά πληθυσμιακά και περιουσιολογικά αρχεία και μητρώα ενώ παρατίθεται και πλήθος πληροφοριών μέσα από αυτά τα αρχεία όπως ονόματα, επαγγελματικές ιδιότητες, ακίνητη και κινητή έμβια περιουσία. Παρουσιάζεται πίνακας με όλα τα παραπάνω στοιχεία.

Η αναφορά στην ελληνική κοινότητα του Σέρντιβαν κλείνει με το κεφάλαιο για τον «Εθνικό Αγώνα» των Τούρκων και την επακόλουθη Ανταλλαγή Πλυθυσμών με την Συνθήκη της Λωζάννης.

Οι Ρεσούλ Ναρίν και Ενβέρ Κονουκτσού ξεκινούν την ιστορία της περιοχής με την Βιθυνία.

Επιλογή κειμένων – μετάφραση –και επιμέλεια, από το βιβλίο «Serdivan Tarihi» Instabul mayis 2013

Χαράλαμπος Ελευθεριάδης, Βαλκανιολόγος

Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας Ξάνθης ιδρύθηκε από μικρασιάτες πρόσφυγες, του χωριού Σέρντιβαν της περιφέρειας Αντάπαζαρ της Βιθυνίας. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ευαισθητοποίηση των μελών του σε θέματα που αφορούν τη διάδοση και συνέχεια της ιστορικής μνήμης, ξεκίνησε μεταξύ των άλλων μια εκστρατεία συγκέντρωσης κάθε είδους υλικού που σχετίζεται με την ιστορία του οικισμού.

Συνδιοργάνωση: ΦΕΞ – Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας Ξάνθης

Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά Άρθρα