Την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση που έγινε με συνεργασία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Επιμελητηρίου Δράμας, για το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου στην Ανατολική Μακεδονία –Θράκη.
Ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, αφού έκανε παρουσίαση για τη λειτουργία και τις δράσεις του Πανεπιστημίου στη Θράκη, παρουσίασε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα επέκτασης του Πανεπιστημίου στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, συμπεριλαμβανόμενων της Δράμας και της Καβάλας. Ανέλυσε το στρατηγικό σχέδιο της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, το οποίο αξιολογήθηκε σαν ένα από τα καλύτερα, και τόνισε ότι η υλοποίησή του θα συμβάλει στην ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας. Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της Συγκλήτου και το αιτιολογικό της, με την οποία αποφασίστηκε η επαναεπικαιροποίηση της μελέτης ίδρυσης Σχολών/Τμημάτων του Πανεπιστημίου στην Καβάλα και στη Δράμα και έθεσε ένα πρώτο πλαίσιο συνεννόησης των φορέων για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Κατέθεσε δε μια σειρά από έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το Δ.Π.Θ. είχε την βούληση από το 2006 να επεκταθεί, αλλά για λόγους που ξεπερνούν την αρμοδιότητα και τη δυνατότητά του αυτό δεν επετεύχθη.
Ο Αναπληρωτής Πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Φώτης Μάρης παρουσίασε το σχεδιασμό του Πανεπιστημίου να αξιοποιήσει πλήρως τις εγκαταστάσεις του δασικού χωριού της Ελατιάς, η χρήση του οποίου περιήλθε στο Δ.Π.Θ. μετά από αίτημά του. Τόνισε δε ότι η εκπαίδευση των φοιτητών σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών αλλά και η έρευνα φοιτητών και διδασκόντων στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελατιά, που αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα στην Ευρώπη, δίνει στη Δράμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ανακοίνωσε δε ότι προβλέπονται μια σειρά από άλλες δραστηριότητες, ενισχυτικές της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης, και στους τοπικούς πληθυσμούς όπως οι υλοτόμοι.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος, τόνισε ότι ο φορέας και οι επιχειρήσεις και δεν θα επιτρέψουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες για απαξίωση αυτής της προσπάθειας. Τάχθηκε υπέρμαχος της ποιοτικής και ουσιαστικής συνεργασίας των φορέων και του Δ.Π.Θ., αποδεχόμενος την πρόταση του Πρύτανη για συνεργασία ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να έχει κατατεθεί επικαιροποιημένος ο φάκελος της μελέτης στο Υπουργείο. Όπως είπε «πρέπει να αντιμετωπίζουμε ειδικά σήμερα μέσα στην κρίση τα προβλήματα με τις δικές μας δυνάμεις και να φεύγουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω το παρελθόν και την μικροπολιτική που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση». Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από δράσεις που υλοποιεί το Επιμελητήριο Δράμας σε συνεργασία με το ΔΠΘ, αναδεικνύοντας ότι ο στόχος και των δύο φορέων είναι να υπάρξει ουσιαστική και αποδοτική σύνδεση της επιστήμης και των επιχειρήσεων, δηλαδή σύνδεση του Πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες και με την αγορά.
Στην προσπάθεια αυτή επέκτασης του ΔΠΘ στην Δράμα και την Καβάλα αλλά ταυτόχρονα και στην γενικότερη αναπτυξιακή στρατηγική, τάχθηκαν υπέρ οι φορείς της περιοχής που ήταν παρόντες στην εκδήλωση (Αντιπεριφέρεια, Δήμος Δράμας, Τεχνικό Επιμελητήριο, Φορέας Διαχείρισης Ροδόπης, επαγγελματικοί φορείς και σύλλογοι).