Η αναπαραγωγική περίοδος των Λευκών Πελαργών του ΕΠΑΜΑΘ, φάνηκε από το ξεκίνημα του 2017, να είναι πραγματικά πολλά υποσχόμενη! Βάση των δεδομένων του προγράμματος παρακολούθησης που υλοποιεί ο ΦΔ από το 2012 στην ευρύτερη περιοχή, προκύπτει ότι την φετινή περίοδο, οι πρώτες αφίξεις των πελαργών στους τόπους αναπαραγωγής, σημειώθηκαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
Ο πρώτος Λευκός Πελαργός κατέφθασε μόλις στις 3 Μαρτίου στα Βαφέϊκα Ξάνθης, (νωρίτερα ακόμα και από τα χελιδόνια!), για να ακολουθήσει μόλις εννέα ημέρες μετά το ζευγάρι του στην ίδια φωλιά, σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου!
Οι αφίξεις στις φωλιές καταγράφονταν με γοργό ρυθμό σε όλη την έκταση της περιοχής μελέτης, με το μέγιστο κύμα των πουλιών να καταφθάνει στην περιοχή, μέσα στο 1ο δεκαπενθήμερο του Μάρτη. Βάση των τελευταίων καταγραφών που πραγματοποιήθηκαν με τις μετρήσεις του Απριλίου, πάνω από το 80% του συνόλου των φωλιών Λευκών Πελαργών της ευρύτερης περιοχής του ΕΠΑΜΑΘ, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί (Καβάλα 75%, Ξάνθη 85%, Ροδόπη 87%).
Όπως κάθε χρόνο όμως, πριν από τις πρώτες αφίξεις των πελαργών, ολοκληρώνονται όλες οι επιδιορθώσεις των φωλιών που υπέστησαν βλάβη κατά την διάρκεια του χειμώνα, όπως και οι τοποθετήσεις των νέων καλαθιών σε επιλεγμένες θέσεις, σε συνεργασία με τους ΔΕΔΔΗΕ της εκάστοτε ΠΕ.
Συγκεκριμένα, για τη φετινή περίοδο, τις επιδιορθώσεις ξεκίνησε ο ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης με 17 συνολικά επεμβάσεις στους οικισμούς: Βαφέϊκα, Γενισσέα, Κιμμέρια, Πετροχώρι, Πηγάδια, Πολύσιτο, Πόρτο Λάγος, Άβατο και Τύμπανο. Από αυτές, 5 αφορούσαν σε τοποθετήσεις νέων καλαθιών σε υπάρχουσες φυσικές φωλιές, 5 αφορούσαν σε επιδιορθώσεις καλαθιών, υπήρξε επίσης 1 μετακίνηση καλαθιού σε νέα θέση, ενώ τέλος αφαιρέθηκαν 6 άδειες τεχνητές πλατφόρμες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω επεμβάσεις παρουσίασαν 100% επιτυχία καθώς όλα τα ανωτέρω καλάθια, καταλήφθηκαν από ζευγάρια πελαργών!
Ο ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας προχώρησε σε συνολικά 14 επεμβάσεις στους οικισμούς: Ερατεινό, Κρήνη, Παράδεισο, Χρυσούπολη κ Χρυσοχώρι. Από αυτές, 6 αφορούσαν σε τοποθετήσεις νέων καλαθιών σε υπάρχουσες φυσικές φωλιές, 2 αφορούσαν σε επιδιορθώσεις καλαθιών ενώ αφαιρέθηκαν επίσης 6 άδειες τεχνητές πλατφόρμες. Βάση της τελευταίας καταγραφής στην περιοχή μελέτης της ΠΕ Καβάλας, το 50% των επεμβάσεων ήταν απολύτως επιτυχημένο!
Οι επιδιορθώσεις των φωλιών πελαργών, έκλεισαν με την έναρξη της συνεργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ Ροδόπης, ο οποίος συνολικά πραγματοποίησε 11 επεμβάσεις στους οικισμούς: Αμβροσία, Κοπτερό, Μωσαϊκό, Πολύανθο, Προσκυνητές, Σάλπη και Διαλαμπή. Από αυτές, 8 αφορούσαν σε τοποθετήσεις νέων καλαθιών σε υπάρχουσες φυσικές φωλιές, 2 αφορούσαν σε επιδιορθώσεις καλαθιού-μεταλλικής βάσης ενώ αφαιρέθηκε επίσης 1 άδεια τεχνητή πλατφόρμα. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή στην περιοχή μελέτης της ΠΕ Ροδόπης, σχεδόν το 50% των επεμβάσεων παρουσίασε επιτυχία!
Η πιο σημαντική όμως εξέλιξη στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού, έμελλε να ξεκινήσει σαν Πρωταπριλιάτικο αστείο, καθώς την 1η του Απρίλη, παρατηρήθηκε ο 1ος από τους 15 συνολικά δακτυλιωμένους πελαργούς, που καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή μελέτης μέχρι και το τέλος του μήνα!
Επρόκειτο για ενήλικα πουλιά τα οποία δακτυλιώθηκαν ως νεοσσοί στις φωλιές τους, σε οικισμούς των ΠΕ Ξάνθης κ Καβάλας, από την ειδική δακτυλιώτρια Λευκών Πελαργών κα. Εύα Στετς, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, τις δακτυλιωτικές περιόδους 2013 και 2014.
Η πλειοψηφία των επανευρεθέντων δακτυλιωμένων πελαργών, αφορά σε ώριμα αναπαραγόμενα άτομα τα οποία αυτή την περίοδο βρίσκονται σε διαδικασία επώασης, αφού πρώτα κατέλαβαν φωλιές και σχημάτισαν ζευγάρια.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι είναι η 1η φορά που καταγράφεται τόσο στην περιοχή μελέτης, αλλά κυρίως σε Εθνικό επίπεδο, τόσο μεγάλος αριθμός δακτυλιωμένων ατόμων από τον Ελληνικό πληθυσμό του Λευκού Πελαργού, με τα πρώτα στοιχεία από τις καταγραφές, να παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον αναφορικά με την «φιλοπατρία» των πελαργών, το προσδόκιμο ζωής, την σεξουαλική τους ωρίμανση κλπ.
Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, ευχαριστεί θερμά τους ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης, Καβάλας και Ροδόπης για τη συμβολή τους στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού, καθώς και τους κατοίκους των οικισμών και φίλων των Πελαργών για την ενεργό συμμετοχή τους στην προσπάθεια προστασίας και διατήρησης του είδους.