slider Τελευταία Νέα

Πανηγυρίζει ο ναός των 12  Αποστόλων Ξάνθης (Φωτογραφίες)

Γράφει Μαίρη Δαληκριάδου

Αύριο η εκκλησία μας τιμά την Σύναξη των Αγίων Αποστόλων, των απλοϊκών ψαράδων της Τιβεριάδος, μαθητών του Χριστού και Θεμελιωτών Της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου και Λόγου του Θεού.

Σήμερα το απόγευμα στις 7 τελέσθηκε μέγας εσπερινός με αρτοκλασία παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης. Ενώ εκτέθηκαν  για προσκύνηση στους πιστούς τα λείψανα τεσσάρων εκ των 12 Αποστολών που φυλάσσονται στον ναό.

Αύριο την ημέρα της Εορτής Παρασκευή  30η Ιουνίου στις 7 το απόγευμα θα ψαλλεί ο Όρθρος της Εορτής και η Θεία Λειτουργία , ιερουργούντος του Μητροπολίτου Ξάνθης με την συνοδεία των Διακόνων και Κληρικών, την παρουσία των Αρχόντων του Νομού και πλήθος κόσμου.

Ιστορία Ναού 12 Αποστόλων

Ο ναός των 12 Αποστόλων βρίσκεται στη συνοικία Χατζησταύρου, η οποία ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η Δημογεροντία Ξάνθης εκτιμώντας την επέκταση της πόλης καθώς και την εγκατάσταση στην περιοχή αυτή Βουλγάρων οπαδών της Εξαρχίας αποφάσισε, στις 20 Σεπτεμβρίου 1897, μετά από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ιωακείμ Σγουρού, την ανέγερση μεγαλοπρεπούς ναού. Λόγω της κωλυσιεργίας των οθωμανικών αρχών, ο ναός άρχισε να ανοικοδομείται το έτος 1907 σε οικόπεδο που παραχώρησαν οι κόρες του Σταύρου Χατζησταύρου, Πολυξένη Π. Κουγιουμτζόγλου και Ευαγγελινή Κ. Μπίκα. Τελικά ο ναός αποπερατώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1954, αφού λειτούργησε για μακρό χρονικό διάστημα. Ο ναός έχει εκλεκτικό ύφος με στοιχεία νεοκλασικά αλλά και νεοβυζαντινά. Στον περίβολο του ναού υπάρχουν δύο επιτύμβιες στήλες του Σταύρου Χατζησταύρου ή Χεκίμογλου Τζαμίχα (23 Ιουλίου 1889). Πηγή: δήμος Ξάνθης

φωτογραφία του 1932

Σχετικά Άρθρα