Διαβάστε γιατί είναι σημαντικό να είναι καθαρό και συντηρημένο το air condition τώρα το καλοκαίρι - Νέα, Ειδήσεις, Εκδηλώσεις στην Ξάνθη
slider Τελευταία Νέα Τεχνολογία

Διαβάστε γιατί είναι σημαντικό να είναι καθαρό και συντηρημένο το air condition τώρα το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι ξεκινά σιγά σιγά μιας και ο καιρός φτιάχνει από εδώ και πέρα. Οι καύσωνες που έχουμε μπροστά σημαίνουν ακατάπαυστη λειτουργία των κλιματιστικών. Ωστόσο, αν δεν έχετε φροντίσει για την σωστή συντήρηση του air condition του σπιτιού ή του καταστήματός σας, τότε βγαίνετε χαμένοι με τρεις διαφορετικούς τρόπους: Χάνετε χρήματα, αφού τα κακοσυντηρημένα κλιματιστικά υπολογίζεται πως είναι κατά 5% λιγότερο αποδοτικά κάθε χρόνο, αυξάνετε τις πιθανότητες μηχανικής βλάβης και κυρίως, ρισκάρετε την υγιεινή του χώρου σας και την υγεία όσων ζουν στο σπίτι.

Όσο για το πώς θα φροντίσετε για την συντήρηση του κλιματιστικού, κατ’ αρχήν, το ιδανικό είναι να καλείτε μία φορά τον χρόνο ειδικό τεχνικό- ψυκτικό για να προχωρήσει σε «βαθύ», επαγγελματικό καθαρισμό. Αν ωστόσο θέλετε να κάνετε περισσότερη οικονομία, συγκεντρώνουμε παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε για να το κάνετε μόνοι σας. Είναι συμβουλές που μας τις έδωσε ο κ. Παύλος Πατάκας ψυκτικός με 30ετή εμπειρία στον χώρο, ιδιοκτήτης του καταστήματος Εξοπλισμοί Καταστημάτων Πατάκας.

 

Πότε καθαρίζουμε το κλιματιστικό

Στην αρχή του καλοκαιριού, πριν την «βαριά» χρήση του, η συντήρηση και ο καθαρισμός της εσωτερικής μονάδας είναι απαραίτητος, καθώς υπάρχει συγκέντρωση πολλής σκόνης και μικροοργανισμών στις επιφάνειες και τα εξαρτήματά της. Ωστόσο, ο καθαρισμός των φίλτρων και ο έλεγχος του σωλήνα αποβολής νερού επιβάλλεται συχνότερα, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

 

Πώς καθαρίζουμε τα φίλτρα

Αφαιρώντας προσεκτικά την «μάσκα» του κλιματιστικού σας, θα δείτε στα δεξιά και στα αριστερά δύο φίλτρα, ήτοι μεμβράνες, η δουλειά των οποίων είναι να συγκρατούν την σκόνη ώστε να μην ανακυκλώνεται στον χώρο. Αφαιρέστε τα φίλτρα και πλύνετέ τα με κρύο νερό- μπορείτε να τα επανατοποθετήσετε αφού έχουν στεγνώσει. Προτείνεται να τα πλένετε κάθε 50- 60 ώρες λειτουργίας του air condition, δηλαδή περίπου μία φορά τον μήνα την καλοκαιρινή περίοδο στο σπίτι σας, ή δύο φορές τον μήνα αν πρόκειται για εργασιακό χώρο.

Πώς καθαρίζουμε τον εξατμιστή

Πρόκειται για το «κυρίως» εξάρτημα της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού, του οποίου ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με ειδικό αντιβακτηριδιακό/ αντιμουχλικό καθαριστικό, το οποίο θα τοποθετήσετε σε καθαριστική «τρόμπα». Ψεκάζετε με την βοήθεια της τρόμπας το υγρό στο εσωτερικό της μονάδας και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, καθαρίζετε και με ένα πινέλο. Στην συνέχεια, αντικαθιστάτε το υγρό στην τρόμπα με νερό, και ξαναψεκάζετε το εξάρτημα.

 

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζετε για την εσωτερική μονάδα

Καλό είναι να καθαρίζετε συχνά τις γρίλιες και τα πτερύγια του μηχανήματος, για να μην συσσωρεύεται σκόνη σε εκείνα τα σημεία, η οποία θα επιστρέφει έτσι στον χώρο σας.

 

Πώς καθαρίζουμε την εξωτερική μονάδα

Πρόκειται για τη μονάδα που τοποθετείται σε εξωτερικό χώρο του σπιτιού και αποτελείται από το «ανεμιστηράκι» και το σωληνάκι αποβολής του νερού. Αυτό το μέρος του μηχανήματος το πλένουμε άφοβα και επιφανειακά με λίγο νερό, για παράδειγμα με το λάστιχο του κήπου. Όσο για το σωληνάκι, ελέγχουμε ότι δεν είναι μπλοκαρισμένο ή αναποδογυρισμένο, ότι δηλαδή ρέει νερό κατά την λειτουργία του κλιματιστικού, και επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα να μένει υγρό στην εσωτερική μονάδα και να τη βλάπτει. Σημειώστε επίσης ότι καλό είναι να μην τοποθετούνται φυτά ή έπιπλα πάνω ή γύρω από την εξωτερική μονάδα, για να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία του αέρα στο μηχάνημα.

 

Τι παραπάνω θα κάνει ένας ειδικός;

Πέρα από την επαγγελματική προσέγγιση σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες καθαρισμού, ένας ειδικευμένος τεχνικός θα καθαρίσει τους εναλλάκτες και τον ανεμιστήρα στις εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες με ειδικά χημικά (διαδικασία απαραίτητη ανά 2 χρόνια), ενώ θα ελέγξει τις πιέσεις, την ποσότητα του ψυκτικού υγρού και θα προχωρήσει σε οπτικό και ακουστικό έλεγχο για να τσεκάρει την γενική κατάσταση του κλιματιστικού και να βεβαιωθεί ότι δεν ακούγονται περίεργοι θόρυβοι και ότι λειτουργεί σωστά.

 

Για περισσότερα ή αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι εξειδικευμένο αλλά και για υπηρεσίες συντήρησης στο σπίτι ή τον επαγγελματικό σας χώρο στην Ξάνθη και όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Παύλο Πατάκα– ψυκτικό στο τηλέφωνο 6932435509.

 

Και μια πρόταση για το καθαριστικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον καθαρισμό του κλιματιστικού σας είναι το προϊόν SHINY SIDE – Καθαριστικό κλιματιστικών – Αλουμινίου 1lt

Περιγραφή

Καθαρίζει και γυαλίζει αποτελεσματικά και πολύ εύκολα επιφάνειες αλουμινίου, κλιματιστικά.

 • Κολλάει στις κάθετες επιφάνειες
 • Γρήγορη δράση
 • Δεν περιέχει οξέα
 • Απομακρύνει στρώματα οξείδωσης
 • Το SHINY SIDE γυαλίζει και καθαρίζει επιφάνειες αλουμινίου αφαιρώντας επικίνδυνες οξειδώσεις.
 • Το SHINY SIDE έχει γρήγορη δράση που επιτρέπει την λειτουργία σε 3-5 μειώνοντας το κόστος.
 • Το SHINY SIDE κάνει αφρό που επιτρέπει στο προιόν να κολλά στις κάθετες επιφάνειες για μεγάλη απόδοση και για μειωμένη ποσότητα προιόντος.

ΤΟΜΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ:

Χρήση του SHINY SIDE για καθαρισμό και γυάλισμα:

 • Άβαφο αλουμίνιο
 • Οροφές
 • Κτίρια σκάλες
 • Τρέιλερ αλουμινίου
 • Μονάδες κλιματισμού

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΧΡΩΜΑ: KOKKINO

EMΦΑΝΙΣΗ: ΔΙΑΥΓΕΣ ΥΓΡΟ

pH(10%): 13.0

ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ: 1.17

 

Με τιμή 15 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και μπορείτε να το βρείτε εδώ. (κατά την εφαρμογή αραιώνεται και ένα μπουκάλι θα σας κρατήσει για πολλές χρήσεις)

 

SHINY SIDE Καθαριστικό κλιματιστικών – Αλουμινίου 1lt

 

Σχετικά Άρθρα