fbpx
ΜειονότηταΤελευταία Νέα

Τουρκία: «Νίκη χωρίς δόξα» για τον Ερντογάν στο δημοψήφισμα

Με καταμετρημένο το 94,8% των ψήφων, το «Ναι» προηγείται του «Όχι» με 51,32% έναντι 48,68%. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων υπολογίστηκε στο 86,28%.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές του προεδρικού γραφείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ερντογάν συνεχάρη λίγο νωρίτερα τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί για την οριακή επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το «Ναι» προηγείται του «Όχι» με 51,34% έναντι 48,66%. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν ιδιαίτερα υψηλή (85,85% – 49,2 εκατομμύρια σε σύνολο 57,3 εκατομμυρίων).

Ενστάσεις από την αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, κάνει λόγο για «ζητήματα νομιμότητας», καταγγέλλοντας την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια, δια στόματος του αναπληρωτή προέδρου του.

HDP: Το δημοψήφισμα διεξήχθη υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης

Και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP εκφράζει ενστάσεις για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος καθώς οι πολιτική ηγέτες του παραμένουν φυλακισμένοι και το δημοψήφισμα διεξήχθη ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μάλιστα το HDP ανακοίνωσε πως θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος.


Καταγγελίες για νοθεία

Σύμφωνα με καταγγελία Τούρκου δημοσιογράφου στο twitter, σε εκλογικό τμήμα καταμετρήθηκαν 400 ψηφοδέλτια ενώ οι εγγεγραμμένοι ήταν 360, από τους οποίους ψήφισαν οι 240.

Το δημοψήφισμα χωρίς ερώτηση

Στα ψηφοδέλτια δεν θα αναγραφόταν κανένα ερώτημα καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, οι πολίτες γνώριζαν τις προτεινόμενες αλλαγές.

Τι αλλάζει στην Τουρκία

Το αποτέλεσμα δίνει το «πράσινο φως» τη συνταγματική αναθεώρηση που θα εκχωρήσει σημαντικές εκτελεστικές εξουσίες στον προεδρικό θώκο και τον άνθρωπο που κάθεται για την ώρα σε αυτόν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αναθεώρηση θα σημάνει την αντικατάσταση της σημερινής προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με ένα πολίτευμα ενισχυμένης προεδρίας, που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να διεκδικήσει την παραμονή του στην εξουσία, έως και το 2029.

Ερντογάν: Αυτός είναι ο μόνος δρόμος

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι το προεδρικό σύστημα είναι η «μοναδική λύση για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Τουρκίας απέναντι στην τρομοκρατία» την ώρα που οι επικριτές του αντιτείνουν ότι προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη «μονοκρατορία» του στην πολιτική σκηνή.

Μεταξύ άλλων, οι προωθούμενες αλλαγές θα επιτρέψουν στον πρόεδρο να κηρύσσει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να εκδίδει διατάγματα για τη λειτουργία του κράτους, να συντάσσει τον προϋπολογισμό, να αποπέμπει υπουργούς και να διαλύει τη Βουλή, προκηρύσσοντας ταυτόχρονες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Οι αλλαγές δίνουν επίσης στον πρόεδρο το δικαίωμα να διορίζει μέρος της έδρας σε δύο ανώτατα δικαστικά σώματα.

Σχετικά Άρθρα