Το απόγευμα της Παρασκευής στον συνεδριακό χώρο του Elisso, ο Χρήστος Πανόπουλος τιμήθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την πολύπλευρη προσφορά του στην Ξάνθη, την Θράκη και την ευρύτερη περιοχή. Στην κατάμεστη αίθουσα παραβρέθηκε κόσμος όλων των ηλικιών, όλες οι επίσημες αρχές της περιοχής, επώνυμοι από τον επιχειρηματικό χώρο και τον χώρο του ποδοσφαίρου αλλά και πολλοί φίλαθλοι της ομάδας.
Την λαμπερή εκδήλωση συντόνισε ο ξανθιώτης δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης έκαναν κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει στην Ξάνθη εδώ και πολλά χρόνια. Η Ξάνθη και η Περιφέρεια τιμά τον Χρήστο Πανόπουλο, έναν άνθρωπο που αυτή την περιοχή την τίμησε εδώ και 26 χρόνια. Από το 1989 η Ξάνθη είναι στην Α! Εθνική και από το 1991 μαζί του.
Στη συνέχεια ο κ. Χασαπόπουλος αναφέρθηκε στις προσωπικές εμπειρίες του στα χρόνια που ζούσε την ομάδα πριν την εποχή της Α! Εθνικής του Χρήστου Πανόπουλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως ο κόσμος τότε, δεν ήξερε αν θα παραμείνει η ομάδα στην Β! ή στην Γ! Εθνική κάθε νέα αγωνιστική περίοδο, κάτι που το έφερε σε αντιπαράθεση με τους τωρινούς 30άρηδες και τους νεότερους σε ηλικία που έχουν ζήσει την ομάδα μόνο στην Α! Εθνική και στις κορυφαίες της στιγμές με ευρωπαϊκές συμμετοχές και τον τελικό κυπέλλου μεταξύ άλλων. «Κι αυτό, το λέω και ανατριχιάζω, είναι ένα πολύ μεγάλο κατόρθωμα και ο λόγος που με έφερε στην Ξάνθη για να πούμε δύο λόγια για τον Χρήστο Πανόπουλο», υπογράμμισε με νόημα ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος.
Κλείνοντας την σύντομη εισαγωγή του, ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος αναφερόμενος στο πρόσωπο του Χρήστου Πανόπουλου ανέφερε πως: «Κάποιοι τον έχουν αποκαλέσει «Δον Κιχώτη», «ψιλοπερίεργο», «απόμακρο», ότι αλλάζει προπονητές σαν τα… πουκάμισα… Επιτρέψτε μου να σας πω ότι κανείς δεν τον ξέρει καλά. Ο Χρήστος Πανόπουλος είναι ένας άνθρωπος που αυτό που τον ικανοποιεί περισσότερο απ’ όλα είναι να προσφέρει! Κι αυτό έκανε και στην Ξάνθη! Τα τελευταία 26 χρόνια αυτό που ζούμε όλοι οι Ξανθιώτες όπου κι αν είμαστε, είναι ότι η Ξάνθη έλυσε τα οικονομικά της προβλήματα, έχει δικό της γήπεδο, κάνει τις προετοιμασίες της κανονικά, πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα, βγαίνει και στην Ευρώπη. Κι αυτό δεν μπορείς να μην το αναγνωρίσεις σε αυτόν τον άνθρωπο.
Εκείνο όμως, που είναι πιο σημαντικό, είναι αυτό που είχε πει ο κύριος Πανόπουλος και νομίζω ότι εκφράζει όλους τους ξανθιώτες. Ότι η Ξάνθη όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε παράρτημα κανενός. Κανενός στο κέντρο, ούτε του Ολυμπιακού, ούτε του Παναθηναϊκού, ούτε της ΑΕΚ, ούτε του ΠΑΟΚ. Ήταν η Ξάνθη αυτόνομη. Ο ίδιος – και μιλώ γνωρίζοντας τα πράγματα στην Αθήνα και στη Super League προσωπικά και τώρα που έχουμε τις μεγάλες αλλαγές – αυτά που προτείνει για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο χρόνια τώρα, αυτά γίνονται. Εκτός από την ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης τον Χρήστο Πανόπουλο τον βραβεύει σήμερα η Περιφέρεια και για όλα αυτά που έχει δημιουργήσει. Τις αθλητικές εγκαταστάσεις στα Πηγάδια. Το προπονητικό κέντρο, τα γήπεδα που γίνονται και οι προετοιμασίες των ομάδων αλλά και το ξενοδοχείο που έδωσε άλλη πνοή στον τομέα της φιλοξενίας στη Θράκη και στην Ξάνθη, που ξέρετε πόσο ευαίσθητα είναι αυτά τα πράγματα. Επίσης και να κλείσω μ’ αυτό, θέλω να σας πως ότι εγώ είμαι περήφανος ως ξανθιώτης στην Αθήνα γιατί το όνομα της Ξάνθης και με την ποδοσφαιρική ομάδα και γενικότερα, χάρη στον Χρήστο Πανόπουλο ακούγεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και σε όλη την Ευρώπη.
Στην συνέχεια ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος κάλεσε τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη του οποίου ήταν η ιδέα αυτής της εκδήλωσης. Στην σύντομη ομιλία του ο κ. Ζαγναφέρης ανέφερε μετά τους χαιρετισμούς στους επισήμους: «Είμαι πολύ χαρούμενος κι ευτυχισμένος απόψε για την παρουσία όλων ημών. Πήραμε μία πρωτοβουλία και την στιγμή που την αγκαλιάσατε και μου δίνετε τα συγχαρητήρια γι’ αυτήν την εκδήλωση, είμαι πολύ ικανοποιημένος. Και όλη αυτή η αγάπη δεν είναι προς το πρόσωπό μου κ. Πανόπουλε, είναι προς το δικό σας πρόσωπο. Άλλωστε το έχω νιώσει από τα συγχαρητήρια των ανθρώπων της Ξάνθης αυτό διάστημα και θα έλεγα ότι ήταν περισσότερα από τα συγχαρητήρια από την 1η εβδομάδα της εκλογής μας στις περιφερειακές εκλογές. Προσωπικά με τον Χρήστο Πανόπουλο δεν είχα ιδιαίτερες σχέσεις. Είχα την τιμή να μάθω από τους πρώτους αυτή τη συνεργασία. Είμαι αδερφικός φίλος με τον Θόδωρο Κοκκάλα και ήμασταν σε καθημερινή βάση με τον τότε Πρόεδρο της ομάδας κι ένα βράδυ που τον είδα σκεπτικό τον ρώτησε τι τον απασχολούσε. Εκείνος μου είπε πως σκέφτομαι να δώσω την ομάδα και δεν ξέρω αν είναι καλή λύση. Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε, ότι όντως δεν ήταν καλή λύση. Γιατί ήταν «Η λύση» και «Η καλύτερη λύση» και η «Άριστη λύση» που θα μπορούσε να τύχει!
Τα πρώτα χρόνια της παρουσίας δεν υπήρχε αποδοχή από τον κόσμο της Ξάνθης με αρκετούς να διατυπώνουν αυτή την άποψη και δημόσια. Όταν σιγά – σιγά ξεκινήσαμε να κάνουμε εκδρομές ανά την Ελλάδα με την Ξάνθη, ακούγαμε από άλλους Νομούς κι άλλα μέρη της Ελλάδος, ότι έχουμε ένα «θησαυρό» στην Ξάνθη, τον Χρήστο Πανόπουλο. Πραγματικά πιστεύω ότι οι περισσότεροι το έναυσμα για να αγαπήσουν και να αναγνωρίσουν το έργο του Χρήστου Πανόπουλου, το έδωσαν οι άλλοι Νομοί κι όχι εμείς οι ίδιοι. Άλλωστε εμείς οι φίλαθλοι έχουμε δει μεγάλα ονόματα της επαρχίας που μεσουρανούσαν στο παρελθόν όπως η Δόξα Δράμας, η Καβάλα, ο Πιερικός κ.ά. να μην βρίσκονται στον κορυφαίο ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας μας.
Κλείνοντας ανέφερε δύο περιστατικά που τον συνδέουν με την ξανθιώτικη ομάδα. «Θέλω να αναφέρω πως ο γιος μου ήταν για μία 10ετία στα τμήματα υποδομής της Ξάνθης. Στα χρόνια της εφηβείας του, σας πληροφορώ, ήταν το καλύτερο σχολείο. Και την καριέρα που κάνει σαν ποδοσφαιριστής τώρα την οφείλει στην Ξάνθη. Τη διαπαιδαγώγησή του στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας την οφείλει στην Ξάνθη. Και θέλω να επισημάνω κάτι. Χωρίς ούτε ένα ευρώ από τον οικονομικό μας προϋπολογισμό. Η άλλη σχέση μου με τον Χρήστο Πανόπουλο, ήταν το 2015 όταν και είχαμε αναλάβει την Διοίκηση της Περιφέρειας με τον Γιώργο Παυλίδη, τον εκλιπόντα, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το τουρνουά του μπάσκετ. Άλλος ο προϋπολογισμός, στο τέλος άλλος παρουσιάστηκε. Είχαμε ανάγκη κάποια βοήθεια και απευθυνθήκαμε στον Άρη Πιαλόγλου για να επικοινωνήσουμε με τον Χρήστο Πανόπουλο όπου του εκθέσαμε το πρόβλημά μας μιας και δεν θέλαμε να χάσουμε το σπουδαίο αυτό τουρνουά για την πόλη μας. Η απάντηση του μεγαλομετόχου της Ξάνθης, ήταν η εξής: «Και μόνο που ρωτάς μας προσβάλλεις!» Η Εθνική Ελλάδος φιλοξενήθηκε δωρεάν στο Le Chalet και χάρη στη βιοήθεια αυτή έγινε ένα από τα καλύτερα τουρνουά. Αυτές ήταν οι προσωπικές μου εμπειρίες με τον Χρήστο Πανόπουλο και δεν είχα κάτι προσωπικό για να τον τιμήσω. Ήταν μία εκδήλωση που έπρεπε να γίνει γιατί αυτός ο άνθρωπος έχει προσφέρει πάρα πολλά στο Νομό μας, όπως όλοι γνωρίζουν. Και θέλω να τον διαβεβαιώσω, είναι παρών και ο κ. Περιφερειάρχης, όταν είπαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι θα τιμήσουμε τον Χρήστο Πανόπουλο δεν υπήρξε από κανένα Νομό καμία διαφωνία. Μάλιστα κι ένας Καβαλιώτης είπε με παράπονο, μακάρι να είχαμε κι εμείς έναν Πανόπουλο κι ας τον τιμούσαμε όχι μία, αλλά δέκα φορές! Κι εμείς θέλουμε κι άλλους Πανόπουλους, αλλά τους θέλουμε για τον Νομό μας! Εύχομαι στον κ. Πανόπουλο μακροημέρευση, σ’ αυτόν τον τόπο εδώ, μαζί με όλους να προσφέρουμε μαζί κι ελπίζω αυτά που λένε οι Κασσάνδρες ότι θέλετε να αποχωρήσετε, να μην ισχύουν.
Ακολούθησε ένα όμορφο και καλαίσθητο βίντεο με άγνωστες πτυχές της προσωπικής του ζωής και της επαγγελματικής του δράσης σε ένα εξαιρετικό timeline συνδυασμένο με στιγμές της ομάδας της Ξάνθης και της ίδιας της πόλης.
Μετά το τέλος του βίντεο που κράτησε περίπου 15 λεπτά, ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος τόνισε: «Αυτός είναι ο Χρήστος Πανόπουλος, και όπως είδαμε όλοι, υπάρχουν πτυχές της ζωής που όσο και καλά να νομίζεις ότι τον ξέρεις, δεν ξέρεις αυτές τις πτυχές της ζωής του.»
Ακολούθησε το χειροκρότημα στους τρεις προπονητές που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις μεγάλες επιτυχίες της Ξάνθης. Ο Γιάννης Μαντζουράκης, ο Νίκος Καραγεωργίου (συμμετοχή σε κύπελλο UEFA) και ο Ραζβάν Λουτσέσκου (συμμετοχή στον τελικό κυπέλλο).
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιος απηύθυνε στη συνέχεια χαιρετισμό: «Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι Είναι χαρά και τιμή για τους πολίτες τηςΞάνθης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίαςκαι Θράκης να έχουμε μια δυνατή ομάδα όπως η ΠΑΕ Ξάνθη που αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια στο υψηλότατο επίπεδο και ανταγωνίζεται με τις κορυφαίες ομάδες της χώρας. Και για όλους εμάς που μας αρέσει το καλό ποδόσφαιρο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να το απολαμβάνουμε κι εδώ στην περιφέρειά μας. Περαιτέρω, η δράση αλλά και οι διακρίσεις της ΠΑΕ Ξάνθης τιμούν και αναδεικνύουν γενικότερα την πόλη της Ξάνθης αλλά και ολόκληρη την Περιφέρεια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να ευχαριστήσω συγχαρώ τον Χρήστο Πανόπουλο για όλα όσα προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια στον αθλητισμό και στον τόπο μας συνολικά .Σας ευχαριστούμε κύριε Πανόπουλε. Θα ήταν όμως παράλειψη μου, να μην συγχαρώ και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, τον κ. Ζαγναφέρη γιατί η πρωτοβουλία αυτή που πήρε και αποδεικνύεται απόψε πόσο πετυχημένη είναι.»
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη: «Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κύριε Διοικητικά του Δ’ΣΣ, εκλεκτοί καλεσμένοι, τιμώμενο πρόσωπο κύριε Πανόπουλε Χρήστο, ειλικρινά όταν πήρα την πρόσκληση δεν σκέφτηκα καθόλου, διότι αυτό που πραγματικά λείπει από τη Θράκη μας, είναι να έρχονται άνθρωποι εκτός της περιοχής, να προσφέρουν, να επενδύουν και πάνω από όλα να παράγουν και να προάγουν πολιτισμό. Ο κ. Πανόπουλος δεν έκανε απλώς μια αθλητική ομάδα. Αυτό θα ήταν μέσα σε όλα τα πλαίσια που συμβαίνει και για τους άλλους οι οποίοι θα είναι ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων. Όπως θα είδατε στο βίντεο, έκανε ένα υπέροχο αθλητικό κέντρο, ένα προπονητικό κέντρο και ένα ιδιόκτητο γήπεδο. Όταν ερχόμασταν μαζί τον ρώτησα πόσα παιδιά έχουν τα τμήματα υποδομών. Δηλαδή πόσα ελληνόπουλα της περιοχής και της ευρύτερης περιοχής αθλούνται εδώ πέρα. Σε πόσα δημιουργεί έναν αγωνιστικό θα έλεγα, όχι απλώς αγωνιστικό, αυτό που λείπει από τα νιάτα μας, τους δίνει ήθος, τους προσφέρει χαρακτήρα, τους κάνει να είναι αγωνιστές, όπως ήταν ο ίδιος όταν ήταν αθλητής, κι αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά. Αν αναλογιστείτε λοιπόν, ότι στα 26 χρόνια, έχουν περάσει πάνω από 5.000 παιδιά από αυτή την ομάδα, από αυτούς τους ανθρώπους που σφυρηλατούν χαρακτήρες, δημιουργούν νέα παιδιά τα οποία θα αντικαταστήσουν εμάς που αποχωρούμε συν τω χρόνω και θα φτιάξουν τη νέα κοινωνία, αυτή που οραματιζόμασταν όταν ήμασταν εμείς μικροί και που δυστυχώς έχουμε χάσει, όχι απλώς το όραμα, αλλά και την ελπίδα. Κύριε Πανόπουλε αυτό το έργο πιστεύω είναι το πλέον σημαντικό που παράγει η Ξάνθη, πέρα των πρωταθλημάτων, πέρα των τίτλων που διεκδικεί η ομάδα πέρα όλων των άλλων που προσφέρει, ακόμη και τον εγωισμό σ’ αυτή την πόλη ότι έχει μια ομάδα, η οποία σχεδόν τρεις δεκαετίες τώρα την εκπροσωπεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και βέβαια, εγώ σαν Κομοτηναίος, ζηλεύω πραγματικά γιατί ο Πανθρακικός διαλύθηκε φέτος. Και δεν υπήρξε ένας Πανόπουλος, στην αντίστοιχη πόλη, την ανταγωνιστική θα έλεγα της Ξάνθης, για να δημιουργήσει έναν άλλο πόλο έλξης για τα νέα παιδιά. Εκείνο όμως το οποίο θα ήθελα να σας πω, είναι ότι όλα αυτά τα οποία συνθέτουν την προσωπικότητα του κ. Πανόπουλου, ακριβώς αυτή είναι η προσφορά στη νεολαία και θα ήθελα μεταξύ των άλλων να του δώσω ένα βιβλίο το οποίο γράφτηκε από τον Νεόφυτο Βάμβα το 1818. Επίσης θα προσφέρω στον κ. Πανόπουλο, ένα ακόμη βιβλίο στο οποίο γράφει λεπτομέρειες για το τι τράβηξε ο Θρακικός πληθυσμός ώστε σήμερα η ελληνική Θράκη να είναι ελεύθερη. Ειλικρινά το παράδειγμά σας είναι σπουδαίο κι εγώ προσωπικά αλλά κι εκ μέρους των Θρακιωτών σας υπερ-ευχαριστώ και ομολογώ ότι ήταν μεγάλη τιμή για μένα να σας προσφωνήσω και να χαρακτηρίσω το έργο σας ιδιαίτερα εποικοδομητικό, όσο αφορά αυτά τα παιδιά τα οποία σας εμπιστεύονται και κυρίως για τον αγώνα τον οποίο δίνεται εν μέσω δεινής οικονομικής καταστάσεως.»
Ακολούθησε η ζωντανή σύνδεση μέσω skype, με τον ξανθιώτη αρχηγό της Εθνικής Ελλάδος Βασίλη Τοροσίδη, ο οποίος στον χαιρετισμό του είπε: «Καλησπέρα σε όλους, πραγματικά θα ήθελα να είμαι εκεί μαζί με όλους σας, αλλά λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεων που έχω αυτή τη στιγμή με την Μπολόνια, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Καταρχήν, θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη για την πρωτοβουλία που πήρε να βραβεύσει τον κ. Πανόπουλο”.
“Τον κ. Πανόπουλο τον γνώρισα προσωπικά όταν εντάχθηκα στην επαγγελματική ομάδα της Ξάνθης την περίοδο 2002-03. Σαν φίλαθλος και σαν ποδοσφαιριστής της Β’ ομάδας φυσικά και τον ήξερα λόγω του ότι ήταν ιδιοκτήτης της ομάδας της πόλης μου και της ομάδας της οποίας υποστήριζα. Με την πάροδο του χρόνου τον γνώρισα και προσωπικά κι έχουμε αποκτήσει μία πάρα πολύ καλή σχέση κι αυτή έχει κρατήσει μέχρι και σήμερα που έχουν περάσει 10 χρόνια που έφυγα από την ομάδα. Όταν ανέβηκα στην πρώτη ομάδα, αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες στο πρωτάθλημα. Ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος λόγω των τραυματισμών που είχαμε, ενώ προερχόμασταν από την πρώτη μας ευρωπαϊκή συμμετοχή και ο κόσμος είχε μάθει λίγο διαφορετικά. Θυμάμαι ένα παιχνίδι την τελευταία αγωνιστική το 2003-04 με τον Ιωνικό όπου είχαμε χάσει με 0-1 και μετά το τέλος του αγώνα ο Χρήστος Πανόπουλος είχε έρθει στα αποδυτήρια κάπως νευριασμένος και φυσιολογικά νευριασμένος καθώς η ομάδα δεν απέδιδε τα αναμενόμενα κι έτσι οι πρώτες επαφές μαζί του ήταν κάπως… περίεργες και σαν μικρός που ήμουν και άβγαλτος ήταν λίγο δύσκολη για μένα η αρχή και λίγο μου κακοφάνηκε”.
«Όταν ανέλαβε την ομάδα ο κ. Πανόπουλος εγώ ήμουν μικρός, 4-5 χρονών, αλλά με την πάροδο του χρόνου ασχολιόμουν κι εγώ με την ομάδα σαν φίλαθλός της. Όποιος είναι νοήμων, μπορεί να καταλάβει ότι έχοντας έναν ιδιοκτήτη, ο οποίος επί 26 συναπτά έτη, τρέχει γι’ αυτή την ομάδα, μοχθεί γι’ αυτή την ομάδα και την έχει στην κορυφαία κατηγορία, είναι κάτι πολύ δύσκολο αυτή την εποχή ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κατάστασης. Όλοι οι Ξανθιώτες πρέπει να αισθανόμαστε πάνω από όλα περήφανοι, γιατί είναι ένας άνθρωπος που επενδύει σε κάτι που δύσκολα μπορεί να του αποφέρει χρήματα, γιατί αν δούμε το ποδόσφαιρο όπως το βλέπουν στην Ευρώπη, είναι κι αυτό μια επιχείρηση. Πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί όλοι εμείς στο Νομό της Ξάνθης και όσο μπορούμε να αγκαλιάσουμε και να προστατεύσουμε αυτή την οικογένεια, την οικογένεια του κ. Πανόπουλου που επενδύει πάνω από όλα στην πόλη μας και στο Νομό μας δίνοντας θέσεις εργασίας και στην ομάδα και στις εγκαταστάσεις και στο ξενοδοχείο και γενικά σε όλα αυτά που έχει κάνει, για να μείνει για άλλα τόσα χρόνια στην Ξάνθη. Είναι πολύ σημαντικό που η ομάδα της Ξάνθης, η Διοίκηση της Ξάνθης βγάζει υγεία. Στην Ελλάδα την παραδέχονται όλοι σαν ομάδα, είναι μία άκρως επαγγελματική ομάδα, κι αυτό φαίνεται από το αθλητικό κέντρο της. Με υποδομές που θα ζήλευαν και οι ευρωπαϊκές ομάδες. Η πλειοψηφία των προπονητών και των ποδοσφαιριστών στην πλειοψηφία τους, αν όχι όλοι, θα ήθελαν να εργαστούν στην Ξάνθη γιατί ξέρουν ότι είναι μία σοβαρή ομάδα που πληρώνει στην ώρα της. Η διαφήμιση που κάνει η ομάδα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η Ξάνθη για δύο – τρία πράγματα φημίζεται και το κορυφαίο από αυτά, είναι η ποδοσφαιρική της ομάδα. Όλοι εμείς πρέπει να προστατεύσουμε την ομάδα, όποιο κι αν είναι το δικό της αύριο. Επίσης πρέπει να προστατεύσουμε αυτή την οικογένεια, τον κ. Χρήστο Πανόπουλο, που έχει δώσει την ψυχή του για να είναι η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια στην κορυφαία κατηγορία”.
«Οι ιδέες του κ. Πανόπουλου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πάντα είναι καινοτόμες. Όπως η δημιουργία και η γέννηση της Super League ήταν μία ιδέα δική του, όπως και οι τελευταίες του προτάσεις που είναι δικές του σκέψεις σε ένα μεγάλο ποσοστό. Στο μυαλό του έχει την βελτίωση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου γιατί είναι κάτω από μεγάλη κρίση αυτή τη στιγμή. Ελπίζω τις ιδέες και τα πιστεύω του Χρήστου Πανόπουλου για το ποδόσφαιρο να τα αφουγκραστούν και οι άλλοι ιδιοκτήτες- πρόεδροι των άλλων ομάδων και να βαδίσουν όλοι προς την ίδια μεριά για να γίνει σιγά – σιγά το ποδόσφαιρό μας ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Γιατί ταλέντο υπάρχει και μπορούμε να το κάνουμε. Κι αν βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους, στο ελληνικό ποδόσφαιρο το επόμενο διάστημα θα υπάρξει θαυμαστή βελτίωση.»
Μετά την ψηφιακή παρέμβαση του Βασίλη Τοροσίδη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Επίκουρος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Δετσαρίδης: «Κυρίες και κύριοι, τους περισσότερους από εσάς σας γνωρίζω τα 12 χρόνια που έρχομαι από την Αλεξανδρούπολη ανελλιπώς σε κάθε αγωνιστική δραστηριότητα της ομάδας, ωστόσο τον κ. Πανόπουλο με τον οποίο καθόμαστε στα 30 μέτρα τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε ανταλλάξει ένα… χαιρετισμό. Δεν αισθάνθηκα αυτή την ανάγκη, διότι δεν υπήρχε κανένας λόγος προς τούτο. Αγαπήσαμε όλοι αυτή την ομάδα και ήμασταν δίπλα της. Αυτό όμως που γνωρίζω για τον κ. Πανόπουλου είναι ότι έμαθα από τα media. Ότι ήταν αθλητής, ότι είναι ο πρωτεργάτης αυτής της εκπληκτικής ιδέας της Super League, ότι δημιούργησε αυτό το εκπληκτικό αθλητικό κέντρο το οποίο είναι ζηλευτό σε όλη την Ελλάδα, ότι ανέδειξε αυτόν τον Σύλλογο ο οποίος είναι σύλλογος πρότυπο, έκανε το υπέροχο ξενοδοχείο και τις εγκαταστάσεις επενδύοντας σ’ αυτόν τον τόπο. Αυτό που μου έκανε πράγματι εντύπωση και οφείλω να το καταθέσω, είναι ότι τα επαγγελματικά του συμφέροντα δεν ταυτίστηκαν ποτέ με αυτές του τις δραστηριότητες. Η Θράκη μας δεν είναι χώρος στον οποίο μπορεί κάποιος να επενδύσει με ασφάλεια. Ο Χρήστος Πανόπουλος ως έμπορος, δεν μπορούσε να επενδύσει σε αυτό τον χώρο ο οποίος σήμερα έχει 24,1% ανεργία. Σ’ αυτό το χώρο ο οποίος έχει το μικρότερο ΑΕΠ της Ελλάδος. Σ’ αυτό το χώρο ο οποίος στις διάφορες βιομηχανικές περιοχές έχει μόνο… κουφάρια. Ωστόσο επένδυσε, κόντρα σ’ αυτούς τους οιωνούς και γι’ αυτό είναι αξιέπαινος. Αν κάποιος πει ότι προσδοκούσε από το ποδόσφαιρο, κατά την ταπεινή μου άποψη η κρίση του είναι λαθεμένη και ουτοπική. Ένα ποδόσφαιρο το οποίο έχει μία «υποβάθμιση» στο γενικότερο χώρο της Ευρώπης, δεν μπορεί κάποιος να επενδύσει για να βγάλει χρήματα απ’ αυτή την επένδυση. Ωστόσο, κόντρα στις προβλέψεις, έφτιαξε αυτή την ομάδα πρότυπο, ανέδειξε την πόλη της Ξάνθηςμε οικονομικό κόστος, έφτιαξε το ξενοδοχείο το οποίο παρείχε, παρέχει και θα παρέχει δουλειά σε ξανθιώτες, που θα μπορούσατε κ. Πανόπουλε να το είχατε κάνει στη Ρόδο και να βγάζατε περισσότερα, ωστόσο το φτιάξατε στην πόλη της Ξάνθης… Επένδυσε στην περιοχή της Ξάνθης, σε μία επένδυση που είναι μάλλον, έντονα επιζήμια, ωστόσο έδωσε προοπτική. Έδωσε προοπτική σε χιλιάδες παιδάκια τα οποία δεν χρειάζεται να οραματίζονται αυτόν που θα τους πλησιάσει ή αυτόν δια του οποίου θα πλησιάσουν τον παράγοντα της μεγάλης ομάδας της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης για να δοκιμαστούν. Έχει μία ομάδα η οποία βρίσκεται στα σαλόνια της Α! Εθνικής που είναι δίπλα της και μπορεί κάλλιστα να έχει τις ίδιες ή περισσότερες ευκαιρίες από τα αντίστοιχα παιδάκια που βρίσκονται στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Ότι και να πει κανείς, ακόμη και πολλά να πει θα είναι λίγα, θα ήθελα όμως να μου επιτρέψετε για να μην αδικήσω τον κ. Πανόπουλο σκιαγραφώντας τον χαρακτήρα του, κάτι που προσωπικά εμένα με συγκλόνισε, να αναφέρω μια στιγμή που έζησα τον Απρίλιο του 2010, όταν η ομάδα κινδύνευε να πέσει στη Β! Εθνική και ο κ. Πανόπουλος χωρίς την αλαζονεία του επιτυχημένου επιχειρηματία, κάνοντας κατάθεση ψυχής στον κόσμο της Ξάνθης όπου στήριξε αυτή την προσπάθεια, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Λάθη μπορεί να έκανα πολλά στα 19 χρόνια παρουσίας μου εδώ, αλλά ποτέ δεν σας κορόιδεψα. Ποτέ δεν σας παραμύθιασα. Ήμουν πάντα έντιμος και ειλικρινής μαζί σας. Άσχετα αν διαφωνούσαμε. Το ίδιο έντιμος και ειλικρινής θα είμαι όσα χρόνια κι αν είμαστε ακόμη μαζί». Είναι εύκολο να αγαπήσεις ένα τόπο όταν σου δώσουν μία μονάδα, σου δώσουν ένα ξενοδοχείο, σου δώσουν φυσικούς πόρους από το κράτος. Είναι δύσκολο όμως να αγαπήσεις ένα τόπο όταν εσύ είσαι ευεργέτης του με τα δικά σου χρήματα. Δεν ξέρω κ. Πανόπουλε, αν αυτό το ταξίδι που αρχίσατε πριν 26 χρόνια αν άξιζε. Δεν ξέρω αν άξιζε την διακινδύνευση, αν άξιζε την προσπάθεια, τον κόπο, την οικονομική αιμορραγία, ενδεχόμενα. Ωστόσο οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν πως αν ταυτίσει κάποιος το όνομά του με έναν τόπο αυτό είναι αρετή. Ένα είναι βέβαιο .Εγώ από την πλευρά μου σας εύχομαι να είμαστε για πολλά χρόνια μαζί και να σας αναφέρω κάτι: Η Θράκη και οι Θρακιώτες έχουν ανάγκη από ανθρώπους έντιμους, ειλικρινείς που δεν τους παραμυθιάζουν.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης στον χαιρετισμό εκτός από τις όμορφες και εύθυμες ιστορίες που διηγήθηκε, τόνισε πως: «Η Περιφέρεια και η Ξάνθη τιμούν τον Χρήστο Πανόπουλο, έναν άνθρωπο που τιμά εδώ και πολλά χρόνια τιμά την πόλη μας. «Η παρουσία όλου αυτού του κόσμου σ’ αυτή την εκδήλωση, μαρτυρεί πως η Ξάνθη και η Περιφέρεια αναγνωρίζουν την προσφορά του Χρήστου Πανόπουλου. Μία προσφορά στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο επί σειρά ετών στην κορυφαία κατηγορία και μάλιστα με ήθος καθώς η Ξάνθη έχει βραβευθεί για τον λόγο αυτό από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας το 2007». Συνεχίζοντας την ομιλία του έκανε λόγω για την αναβάθμιση της περιοχής των Πηγαδίων με τα έργα υποδομών της ομάδας και την δημιουργία του Le Chalet, ενώ αποκάλυψε και την ευαίσθητη πλευρά του Χρήστου Πανόπουλου κάνοντας εκτενή αναφορά στο πολύπλευρο φιλανθρωπικό του έργο είτε σε ανθρωπιστικούς είτε σε φιλανθρωπικούς φορείς της πόλης, υπογραμμίζοντας το γεγονός της εχεμύθειας. Στο τέλος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου μετά τις προσωπικές ευχές στον Χρήστο Πανόπουλο του δώρισε ένα βιβλίο, μία έκδοση της Μητροπόλεως με ευχές.
Στην πρότελευταία προσφώνηση της βραδιάς, ο διακεκριμένος ξανθιώτης γιατρός της Εθνική μας κ. Γκοδόλιας μίλησε για τον Χρήστο Πανόπουλο από την Γερμανία, όπου διαμένει, μέσω skype. Αναλυτικά τα όσα είπε: «Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες, λυπάμαι πάρα πολύ που δεν είμαι σήμερα το βράδυ μαζί σας, παρότι το ήθελα πολύ, για να περάσω κι εγώ αυτές τις ωραίες ώρες μαζί με σας. Ωραίες ώρες που τις αφιερώνουμε σε έναν άνθρωπο ο οποίος κατά τη γνώμη μου έχει φτιάξει πάρα πολλά, για την ιδιαίτερή μας πατρίδα, την Ξάνθη και για όλη την περιοχή της Θράκης. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι πολλοί κατάφεραν πολλά πράγματα, αλλά αν έκανα το ερώτημα ποια επαρχιακή ομάδα μπορεί και είναι γύρω στα 30 χρόνια στην ανώτερη κατηγορία στο ποδόσφαιρο, πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη απάντηση, πιστεύω ότι είναι η ομάδα μας, κι όχι μόνο χρωστάμε ένα μεγάλο μέρος στον Χρήστο Πανόπουλο αλλά χρωστάμε σχεδόν τα πάντα γιατί μετά τα πρώτα δύο χρόνια στην Α! Κατηγορία είναι πάντα μαζί μας και συνοδεύει την ομάδα μας μέχρι σήμερα. Πώς κατάφερε η ομάδα αυτή να βρίσκεται στην κορυφαία κατηγορία τόσα χρόνια; Ήταν τύχη ή έγινε πραγματικά τέτοια δουλειά η οποία δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλο αποτέλεσμα; Προσπαθώντας από το εξωτερικό να δει κανείς τι λένε για την χώρα μας, την ομάδα της Ξάνθης βλέπει κανείς, ότι δεν υπάρχουν πουθενά άνθρωποι που να αναφέρονται με άσχημα λόγια για το σύστημα αυτό που λέγεται Ξάνθη, κάτι που πραγματικά χαροποιεί τον κάθε ξανθιώτη όταν βρίσκεται σε μια τέτοια συζήτηση. Παρότι το ποδόσφαιρό μας έχει πάρα πολλά προβλήματα αντιμετωπίζοντας δύσκολες καταστάσεις, όταν συζητάμε για την ομάδα της Ξάνθης μιλούν όλοι με τα καλύτερα λόγια. Αν σκεφτούμε γιατί ήρθαν αυτές οι επιτυχίες, θα πρέπει να πει κανείς ότι πραγματικά υπήρξαν τέτοιες προσπάθειες ιδιαίτερα στα τμήματα υποδομής και τέτοια βάση για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να προχωρήσουν όσο μπορούν περισσότερο στο ποδόσφαιρο, που δόθηκαν τόσες πολλές ευκαιρίες που δεν δόθηκαν από τα καλύτερα ευρωπαϊκά σωματεία. Συζητώντας πριν από λίγες μέρες με τον σημερινό εθνικό προπονητή μας κ. Μίχαελ Σκίμπε, μου είπε ότι θυμάται, ότι σε μια πόλη στη Βόρεια Ελλάδα με την ομάδα της Φρανκφούρτης είχε έρθει και είχε δει μια τέτοια υποδομή που εκείνο τον καιρό, την έψαχναν ακόμη και γερμανικά σωματεία. Αυτό φυσικά αποδεικνύεται και από το ότι πάρα πολλά παιδιά, από τους δικούς μας μικρούς τους λεγόμενους, κατάφεραν να σταδιοδρομήσουν όχι μόνο σε Ελληνικά αλλά και σε πολλά άλλα σωματεία. Αν δει κανείς την σημερινή Εθνική μας ομάδα βλέπει ότι είναι σχεδόν ένα κομμάτι της Ξάνθης. Ο αρχηγός μας ξανθιώτης, ο Μάνταλος έχει ξεκινήσει από τις Ακαδημίες της Ξάνθης, είναι συντοπίτης, έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή, ο Κυριακίδης ο τερματοφύλακας της Εθνικής έχει παίξει στην Ξάνθη κι όταν παίρνω πληροφορίες για το ποιοι επανδρώνουν τις μικρές Εθνικές μας ομάδας, δεν υπάρχει καμία ομάδα από τους Παίδες μέχρι την Ελπίδων που να μην αποτελείται από κάποιους παίκτες που έχουν κάποια βάση ή παίζουν σήμερα στην Ξάνθη. Όλη αυτή η υποδομή οδηγεί και σε μια εντελώς διαφορετική οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή εκείνη, γιατί καταλαβαίνετε τι ακριβώς διακινείται, τι γίνεται με τα παιχνίδια, τόσα χρόνια στην Α! Εθνική, πόσοι φίλαθλοι έρχονται από άλλα σωματεία και τι μπορεί να γίνει από οικονομικής πλευράς. Δηλαδή βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο ένα θέμα οικονομικό ή θέμα ονόματος, κάτι που μας βοηθάει όλους εμάς τους Ξανθιώτες, αλλά είναι μία συλλογική προσπάθεια η οποία προσπάθεια αυτή οφείλεται σε ένα και μόνο άνθρωπο, στον κ. Πανόπουλο. Προσωπικά, έχω την τύχη να έχω πολύ καλές σχέσεις με όλους αυτούς που έχουν να κάνουν με την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια κι ακόμη σαν γιατρός όπως ξέρετε, η σχέση ενός γιατρού με πολλούς από τους ανθρώπους ή είναι αθλητές ή παράγοντες είναι εντελώς διαφορετική γιατί έχουν να κάνουν με τον γιατρό τους και ο γιατρός τους έχει να κάνει με δικά τους προβλήματα υγείας, τα οποία μερικές φορές, προσπαθεί να τα θεραπεύσει, αν και δεν μπορεί πάντα να έχει ένα τόσο καλό αποτέλεσμα. Αυτό με οδηγεί στο να ξέρω τα πράγματα λίγο καλύτερα και βλέπω τον Χρήστο Πανόπουλο σαν το άτομο που μένει σταθερό τόσα χρόνια και βοηθάει όλη την περιοχή. Αν σκεφτώ από την άλλη μεριά, την επαφή μου με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και λαμβάνοντας υπόψη τα συνέδρια που γίνονται κάθε χρόνο (φέτος τον Μάιο θα γίνει το 25ο συνέδριο) ο Χρήστος Πανόπουλος ήταν πάντα αρωγός στην προσπάθεια αυτή, μας βοήθησε όχι μόνο οικονομικά ακόμη πάρα πολλές φορές μας έδωσε βοήθεια αν πάρουμε σαν παράδειγμα την περίπτωση που χρειαζόταν να φέρουμε του Ολυμπιονίκες από το αεροδρόμιο στην Κομοτηνή, είχαμε πάντα την βοήθειά του με το αυτοκίνητο της ομάδας, όταν χρειαζόμασταν την ομάδα ή τους προπονητές για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μερικά επιστημονικά θέματα, τους είχαμε πάντα αρωγούς και καταφέρναμε με τον τρόπο αυτό να έχουμε μία καλύτερη ποιότητα ακόμη και στις επιστημονικές εκδηλώσεις. Όπως ο Χρήστος Πανόπουλος, έτσι ακριβώς και όλοι οι παράγοντες βοηθούσαν προς την κατεύθυνση αυτή, εμένα μου μένει μόνο να τους ευχαριστήσω. Πιστεύω ότι τέτοιοι άνθρωποι, αξίζει πραγματικά να είναι σε ένα χώρο και να τους τιμά κάποιος και χαίρομαι πάρα πολύ που παίρνετε αυτήν την πρωτοβουλία από την Ξάνθη και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ για να γίνει αυτή η βράβευση γιατί πραγματικά αξίζει να δίνουμε στους ανθρώπους αυτούς την εντύπωση ότι όχι μόνο τους χρειαζόμαστε αλλά τους δίνουμε το κουράγιο να βοηθήσουν γιατί ακριβώς χρειαζόμαστε την βοήθειά τους. Προσωπικά, με τον Χρήστο Πανόπουλο στις σχέσεις μου μαζί του δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη σύνδεση, ενώ ο ίδιος μου εμπιστεύθηκε την ομάδα, σαν γιατρός της σε συνεργασία με τους γιατρούς της ομάδας, όπως τώρα με τον Χρήστο Μπίκο, παλιότερα με τους άλλους γιατρούς που είχαμε. Έχω πάρα πολλές σχέσεις και με τους παράγοντες, το Συμβούλιο, τους προπονητές, έχουν και ιατρική σχέση όλοι μαζί μου, αλλά δεν είχα ποτέ την σχέση αυτή την ιατρική με τον Χρήστο Πανόπουλο και το λέω αυτό, γιατί πιστεύω ότι είναι ένα πολύ καλό σημείο και σημάδι, γιατί σημαίνει ότι δεν με είχε ποτέ ανάγκη από ιατρικής πλευράς και το εύχομαι να μην με έχει ποτέ ανάγκη, να είναι υγιής, να βοηθάει την ομάδα μας και να τη βοηθάει κατ’ αυτό τον τρόπο όπως την βοήθησε μέχρι τώρα κι ακόμη περισσότερο και να βοηθάει όλη την περιοχή της Ξάνθης».
Στο τέλος, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος. Αναλυτικά τα όσα είπε: «Θεωρώ ότι σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, όχι για να προσφωνούμε ο ένας τον άλλο, αλλά για να τιμούμε την Ξάνθη θα έλεγα, στο πρόσωπο του Χρήστου Πανόπουλου. Και βέβαια έχω το προνόμιο να μιλάω και να χαιρετίζω την εκδήλωση τελευταίος, αλλά ταυτόχρονα, αυτό μου δίνει το προνόμιο να δικαιώσω τον κ. Χασαπόπουλο για μία κουβέντα που είπε στην αρχή ότι κανείς δεν ξέρει τον Χρήστο Πανόπουλο, όσο πραγματικά είναι το μέγεθός του. Και δικαιώνεται ο κ. Χασαπόπουλος σ’ αυτή την κουβέντα του, γιατί απλούστατα ο κάθε ένας που μίλησε εδώ μέσα, είδε το δικό του κομμάτι, αυτό το οποίο με τη σύνδεσή του με τον Χρήστο Πανόπουλο, με τη σύνδεσή του με την Ξάνθη, με την ομάδα. Όλα αυτά, όλα μαζί είναι ο Χρήστος Πανόπουλος. Και να σας πω επίσης ότι και αυτούς τους οποίους τους ακούσαμε από πολύ μακριά να μιλάνε για τον κ. Χρήστο και αν μιλούσαν κι άλλοι 10 ή 100 κ. Χασαπόπουλε πάλι δεν θα συμπληρώναμε το «παζλ». Θα σας πω με την ευκαιρία πως γνώρισα εγώ τον Χρήστο Πανόπουλο. Ήμασταν στο μισό μέτρο απόσταση όταν καιγόταν το Le Chalet. Και είδα έναν άνθρωπο που έπιανε το κεφάλι του κι όπως κάθε άνθρωπος θα έλεγε «κοίτα τι έπαθα», αυτός περίμενε πότε θα σβήσει η φωτιά για να πάρει το σφυρί και να το φτιάξει την άλλη μέρα. Αυτός έλεγε πότε θα σβήσει να ξεκινήσω την επόμενη μέρα να χτίζω το Le Chalet. Αυτός είναι ο Χρήστος Πανόπουλος. Ένας άνθρωπος που ήρθε στην Ξάνθη όχι για να επενδύσει αν και ήταν και είναι ένας πολύ πετυχημένος επιχειρηματίας. Ήρθε στην Ξάνθη γιατί αγάπησε την Ξάνθη. Ήρθε στην Ξάνθη γιατί αγάπησε την ομάδα της Ξάνθης, ήρθε γιατί αγάπησε τον τόπο, γιατί ο Χρήστος Πανόπουλος είναι ξανθιώτης. Δεν είναι ούτε από το Καλαμάκι ούτε από τον χώρο καταγωγής του. Αυτός είναι λοιπόν ο Χρήστος Πανόπουλος. Και βέβαια ως άνθρωπος μετέφερα την εμπειρία μου, θέλω να σας πω όμως ότι αξίζουν σήμερα συγχαρητήρια γι’ αυτούς που εμπνεύστηκαν να κάνουν αυτή την εκδήλωση και να τιμήσουν έναν άνθρωπο που τιμά την Ξάνθη εδώ και 20 χρόνια. Την Περιφέρεια, τον Αντιπεριφερειάρχη κι όλους τους συνδιοργανωτές αυτής της εκδήλωσης. Και θα το πω αυτό γιατί όχι απλά γιατί όλα αυτά που είπε ο καθένας εδώ μέσα, είναι ο Χρήστος Πανόπουλος κι άλλα τόσα, θα σας το πω γιατί ένιωσα τιμή – και το νιώθει ο κάθε ξανθιώτης – είτε είναι στην Αθήνα όπως είναι ο κ. Χασαπόπουλος, ένιωσα τιμή, ένιωσε τιμή και ο Δήμαρχος της Ξάνθης όταν είδε το βίντεο που διαφήμιζε το Le Chalet, αλλά τα πιο πολλά λεπτά ήταν να διαφημίζει είτε τον καταρράκτη του Λειβαδίτη, είτε την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, είτε την όμορφη πόλη που ζει τόσο καιρό και αγάπησε ο Χρήστος Πανόπουλος. Γι’ αυτό είπα στην αρχή ότι είναι πάνω από όλα ξανθιώτης γιατί αυτή είναι η Ξάνθη. Θα σας εκμυστηρευτώ κάτι το οποίο έγινε πριν λίγο καιρό και αφορά όλους εμάς τους ξανθιώτες, όλους όσους δούμε εδώ. Στη Λαμία πρόσφατα με κάποιον ο οποίος σπούδαζε το παιδί εδώ, μου είπε ότι αγαπάει την Ξάνθη και την αγαπάει πιο πολύ από την πατρίδα του. Αφού του εξέφρασα την απορία μου στη συνέχεια μου εξήγησε τον λόγο γιατί κανείς δεν μιλάει άσχημα για την πόλη του σε αντίθεση με άλλες πόλεις. Αυτή είναι η Ξάνθη, γι’ αυτό κερδίζει την αγάπη των άλλων ανθρώπων, για τους φιλόξενους ανθρώπους που έχει, για την πολύ καλή ομάδα που έχει, για την Παλιά Πόλη, γι’ αυτό και την αγάπησε και ο Χρήστος Πανόπουλος, γι’ αυτό τιμάται σήμερα και νομίζω ότι είναι το μικρότερο πραγματάκι που μπορεί να κάνει αυτή η πόλη για τον Χρήστο. Γιατί όλο αυτό το διάστημα… (σ.σ. απευθυνόμενος στον Χρήστο Πανόπουλο, ο Δήμαρχος Ξάνθης του είπε: «Κύριε Πανόπουλε μας τιμάται που είστε εδώ, κύριε Πανόπουλε τιμάται την Ξάνθη, τιμάται όχι μόνο την ομάδα, όχι μόνο το Δήμο της Ξάνθης, αλλά και τον Δήμο Τοπείρου και τον Δήμο Αβδήρων, το Δήμο Μύκης, το Νομό της Ξάνθης, την Περιφέρεια!)».
Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή της βράβευσης με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη να κάνει την απονομή στον Χρήστο Πανόπουλο. Το τιμώμενο πρόσωπο πήρε τον λόγο και μετά τους χαιρετισμούς στους επίσημους δήλωσε: «Αυτό που αισθάνθηκα σήμερα είναι δύσκολο να το περιγράψω και το κρατάω για τον εαυτό μου, είναι μία ανθρώπινη εσωτερική στιγμή. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους εσάς, τους προλαλήσαντες για τα μόνο θετικά λόγια που είχαν να πουν για το πρόσωπό μου κι όλους εσάς που με τιμάται με την παρουσία σας. Είμαι ένας άνθρωπος που εκτός από αυτά που είπαν οι προλαλήσαντες έχω πάρα πολλά ελαττώματα. Προσπαθώ να τα διορθώνω, όσο μπορώ, κι αυτό θα κάνω μέχρι να πεθάνω και το πιο σημαντικό, μα το πιο σημαντικό από όλα, είναι να προσπαθώ να αδικώ λιγότερο τους ανθρώπους. Αυτός πρέπει να είναι ένας στόχος για τον κάθε άνθρωπο. Εκφραστήκατε όλοι με πολύ θετικά λόγια, δεν ξέρω αν πρέπει να τα πιστωθώ όλα αυτά, πάντως σας ευχαριστώ πολύ. Είχα πει κάποια στιγμή στο γήπεδο, το 2010, ότι δεν θα σας πω ποτέ ψέματα. Και δεν θα σας παραμυθιάσω, λέγοντας αυτή τη λαϊκή λέξη. Θέλω να σας πω το εξής τώρα, που το βλέπω να έρχεται και κατά την προσωπική μου άποψη, αν δεν γίνει, δεν θα υπάρχει μέρα, μια καλή μέρα για το θρακιώτικο ποδόσφαιρο. Τις οικονομικές συγκυρίες τις γνωρίζετε, τις αισθάνεται ο κάθε ένας από εσάς στο πετσί του, χωρίς να εξαιρείται ο υποφαινόμενος. Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα, γιατί το ποδόσφαιρο είναι κάτι που θα μπορούσε να ήταν σήμερα εδώ κάτι άλλο και να συζητούσαμε με τον ίδιο θερμό τρόπο. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι η Θράκη».
«Είναι η Θράκη και το κέντρο της είναι η Ξάνθη. Αυτό το αύριο που μπορεί να έρθει μέσα από το ποδόσφαιρο έχει μόνο μία διέξοδο. Δεν ξέρω αν θα γίνει με εμένα ή με κάποιον άλλον, γιατί στην ζωή που ζούμε, υπάρχει μια αρχή και ένα τέλος σε όλα. Αυτό που πρέπει να γίνει για τον τόπο μας, μέσω του ποδοσφαίρου που είναι κοινωνικό φαινόμενο που τραβάει τα νέα παιδιά και τα περιορίζει από άλλες δραστηριότητες, είναι το πώς το ποδόσφαιρο θα μπορέσει να κρατηθεί στην Θράκη και να αναπτυχθεί».
«Είναι τραγικό και δεν είμαι λαϊκιστής, είναι πάρα πολύ άσχημο για την περιοχή μας, που η Κομοτηνή δεν έχει ομάδα στην Super League. Κομοτηνή και Ξάνθη δεν έχουμε καμία σχέση με την αντιπαλότητα του Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΑΕΚ. Αυτά μπορεί ίσως να υπήρχαν πριν 30-40 χρόνια, τώρα είναι μόνο η Θράκη. Είναι πολύ άσχημο που δεν θα περνάνε ομάδες από την περιοχή.
«Βέβαια, αυτό δεν εξαρτάται από εμένα, αλλά και από εσάς κύριοι επίσημοι. Αυτό εξαρτάται από την βάση, από τον ίδιο τον κόσμο. Πρέπει στη Θράκη να δημιουργηθεί μία ομάδα. Μία ομάδα που θα την χαίρονται οι ξανθιώτες, οι Κομοτηναίοι, οι Αλεξανδρουπολίτες, μία ομάδα που θα είναι η ομάδα της περιοχής τους, που θα παίζει και στις τρεις πόλεις, που θα είναι όμως η ομάδα τους, όχι η ομάδα των 500 των 1000 ή των 3000 χιλιάδων. Αυτό πρέπει να έχουν στο μυαλό τους και να στηρίξουν όλοι οι φίλοι που αγαπάνε την Θράκη, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, μια ομάδα, το καμάρι της Θράκης, μια ομάδα που θα διεκδικεί. Μία ομάδα που θα είναι τρεις πόλεις. Μια ομάδα που θα κάνει ακόμα και… δικό της κράτος στην Θράκη, με την καλή έννοια. Γιατί όλοι ζούμε εδώ, εσείς ζείτε εδώ. Εσείς πονάτε την περιοχή».
«Μια σκέψη είναι. Μην αρχίσουν τα media να λένε ότι έχει κάνει συμφωνίες, δεν υπάρχει τίποτα. Απλώς είναι η πρώτη φορά που σας εξωτερικεύω αυτήν την σκέψη για το αύριο της Θράκης. Ακούστε με. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση. Το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο και τα μεγάλα συμφέροντα του κέντρου που θα μας διαλύσουν. Χρειαζόμαστε δύναμη και την δύναμη την φτιάχνει η ένωση».
«Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη σε όσους φανατικούς ξανθιώτες, με την καλή έννοια, τους χάλασε η κουβέντα αυτή, αλλά με όλη μου την ψυχή και στο λόγο της ανδρική μου τιμής, αυτό πιστεύω ότι είναι σωστό και θα έπρεπε δυνητικά να γίνει. Αυτό θα έπρεπε να γίνει αλλά εξαρτάται από άλλους. Να καταλάβουμε το πόσο σημαντικό είναι η Θράκη ενωμένη να είναι στην επιφάνεια και να αντιμετωπίσει και την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Να μην αισθάνεται κάτω από την ομπρέλα του οποιουδήποτε στην Βόρειο Ελλάδα ή του οποιουδήποτε από την Αθήνα.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε, ίσως να ήταν πολύ για μένα όλα αυτά τα θερμά λόγια. Εύχομαι σε όλους να έχετε υγεία με τις οικογένειές σας και ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ γι’ αυτά που έκανα, γι’ αυτά που κάνατε εσείς για μένα και που κάποιες φορές με ανεχτήκατε κιόλας γιατί… ξέφευγα. Σας ευχαριστώ πολύ».