Πήγαμε Είδαμε Τελευταία Νέα

Η προσκυνηματική εκδρομή της ενορίας του Αγίου Ελευθερίου στις Σέρρες. Ξανθιώτες πιστοί επισκέφθηκαν ιστορικά μοναστήρια

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Πριν τις Άγιες μέρες του Πάσχα ο Ιερός ναός Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης και ο πατέρας Άνθιμος  διοργάνωσαν με επιτυχία μια προσκυνηματική εκδρομή στις Σέρρες την Τετάρτη 5 Απριλίου σε τρία μοναστήρια και συγκεκριμένα στις ιερές μονές Αναλήψεως του Σωτήρος στην Σίψα, στην Αγία Παρασκευή Δομήρου  και Αναλήψεως Χριστού στην Πρώτη Σερρών.

100 εκδρομείς δήλωσαν συμμετοχή όπου με 2 λεωφορεία ξεκίνησαν στις 11 το πρωί από την δημοτική αγορά για να μεταβούν στα μοναστήρια του νομού Σερρών.

Η διαδρομή είναι ήταν εύκολη αφού σε 1μηση ώρα βρέθηκαν στο πρώτο μοναστήρι  Αναλήψεως του Σωτήρος όπου προσκύνησαν οι εκδρομείς αλλά και ακούσαν την ιστορία του μοναστηριού και του αγίου από την γερόντισσα

Η Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος βρίσκεται στο χωριό Ταξιάρχες του νομού Δράμας.

Η ιστορία του μοναστηριού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το βίο και το ποιμαντικό έργο του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη του Ομολογητού. Ο Άγιος Γεώργιος, ερχόμενος από την Αργυρούπολη του Πόντου (1930), εγκαθίσταται στο χωριό Σίψα (Ταξιάρχες) Δράμας. Το 1939 ξεκινά  την ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής, ο ναός της οποίας αφιερώνεται στην Ανάληψη του Σωτήρος. Δίπλα στο ναό χτίζει το μικρό κελλί του.

(στην παραπάνω φωτογραφία ο π. Άνθιμος)

Στο μοναστήρι αναπτύσσει θεόπνευστο και θεάρεστο ποιμαντικό έργο. Πολύς κόσμος από τη γύρω περιοχή, αλλά και από όλη την Ελλάδα καταφθάνει για να λάβει την ευχή του και να ζητήσει τη βοήθεια και τη νουθεσία του.  Από το 1959 όμως, έτος της Οσιακής κοιμήσεώς του, έως το 1970 η Ι. Μονή είχε εγκαταλειφθεί.

Το 1970 με παρότρυνση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Διονυσίου επανδρώνεται και εγκαθίσταται γυναικεία αδελφότητα. Έκτοτε ο σωματικός και πνευματικός μόχθος της αδελφότητας, με τη βοήθεια του στρατού και τις ευλογίες του Οσίου Γεωργίου συνέβαλλαν στην ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής και θεμελιώθηκε νέος Ιερός Ναός αφιερωμένος στην Υπαπαντή  Του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Η εκδρομή συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής  που βρίσκεται στα νότια του Ν. Σερρών, δυο χιλιόμετρα από το χωριό Δόμηρος και πέντε 5 χιλιόμετρα από τους πρόποδες του Παγγαίου όρους, σε μια γραφική τοποθεσία, με ιστορία 7,5 αιώνων. Το πότε και πώς ιδρύθηκε είναι άγνωστο, θεωρείται πάντως ένα από τα παλαιά Μοναστήρια της πατρίδας μας. Δύο φορές καταστράφηκε η Μονή δια εμπρησμού από τους Βουλγάρους. Εκεί  οι εκδρομείς από την Ξάνθη παρακολούθησαν την  θεία λειτουργία προηγιασμένων δώρων από τον πατέρα Άνθιμο με τις ψαλμωδίες από τις μοναχές.

 

 

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο μοναστήρι   Αναλήψεως Χριστού Πρώτης που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα από την Πρώτη Σερρών και σε υψόμετρο 930 μ. στο Παγγαίο όρος με πανοραμική θέα στον κάμπο του νομού, βρίσκεται η Ι.Μονή της Αναλήψεως.

Παλαιό μετόχι της Ι.Μονής της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, ανασυστάθηκε το έτος 1979 στο ίδιο σημείο, που από τον 18ο αιώνα υπήρχε το ομώνυμο, ανδρικό όμως, μοναστήρι.

Μεγάλη η προσφορά της Μονής στους Χριστιανούς της περιοχής. Αυτό ήταν η αιτία για τις επανειλημμένες κατά καιρούς καταστροφές, από τους τούρκους και τους βουλγάρους κατακτητές, που υπέστη, με μεγαλύτερες κατά τα έτη 1913, 1917και 1944.

Εκεί τελέσθηκε από τον π.Άνθιμο η ακολουθία μεγάλου αποδείπνου ενώ ακολούθησε καφές και λουκούμι από τις μοναχές στο αρχονταρίκι

 

 

Σχετικά Άρθρα