Γυναίκα και Παιδί Τελευταία Νέα

Τα 5 βασικά λάθη που κάνουν οι γονείς

Οι σημερινοί γονείς κάνουν συνήθως πέντε καθοριστικά λάθη σε σχέση με τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την Έμα Τζένερ, βρετανίδα νταντά και συγγραφέα του βιβλίου με τίτλο «Γονείς χαλαρώστε» οι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να επιβάλλουν τους όρους της καθημερινότητας υποχωρώντας για διάφορους λόγους στις απαιτήσεις των μικρών δαιμόνων που καθημερινά δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής αλλά και της σχέσης τους. Με βάση την ταξινόμηση της συγγραφέως τα λάθη είναι:

 

– Μη φοβάστε τα παιδιά

Το παιδί δεν πρέπει να παίρνει πάντα αυτό που θέλει. Γιατί απλώς θέλει τα πάντα. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι τον τελικό λόγο στο σπίτι τον έχουν οι γονείς και όχι το ίδιο. Για παράδειγμα όταν σας ζητά την κόκκινη κούπα για το γάλα του ενώ εσείς τυχαία έχετε διαλέξει την μπλε είναι λάθος να του κάνετε τη χάρη για να μη γκρινιάζει. Γιατί τότε θα γκρινιάζει για όλα. Καλύτερα να αφήσετε το παιδί σας να έχει το ξέσπασμά του. Αυτό που είναι βραχυπρόθεσμα κέρδος για τους γονείς, μακροπρόθεσμα είναι ένα ακόμα πράγμα που θα χρειαστεί να δουλέψετε.

 

– Μην τα δικαιολογείτε συνέχεια

Όταν ένα παιδί παραφέρεται, είτε το κάνει σε δημόσιο χώρο, είτε στο σπίτι, οι γονείς συνηθίζουν να σηκώνουν τους ώμους και να λένε «παιδί είναι, δεν μπορώ να κάνω κάτι». Τα παιδιά έχουν πολλές περισσότερες δυνατότητες από αυτές που πιστεύουν οι γονείς τους. Μπορούν να έχουν καλούς τρόπους, να σέβονται τους μεγαλύτερους, να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, να είναι γενναιόδωρα και να έχουν αυτοέλεγχο. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, ένα παιδί μπορεί να πάει με τους γονείς του έξω για φαγητό και να κάτσει ήσυχο. Ο μόνος λόγος για να μην το κάνει είναι επειδή οι γονείς του δεν πιστεύουν ότι μπορεί και κατά συνέπεια δεν του έχουν δείξει τον τρόπο. Βοηθήστε το παιδί σας να ανταποκριθεί σε κάθε περίσταση.

 

-Αφήστε τη δασκάλα να κάνει τη δουλειά της

Πολλές φορές όταν κάποιος κάνει μια παρατήρηση σε ένα παιδί, ακόμα και με καλοπροαίρετο τρόπο, οι γονείς θεωρούν ότι ξεπερνάει τα όρια. Θέλουν το παιδί τους να φαίνεται τέλειο και δεν δέχονται από κανέναν να χαλάσει αυτή την εικόνα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να τα βάλουν με την δασκάλα επειδή τιμώρησε το παιδί τους όταν αυτό παραφέρθηκε. Πολλοί γονείς, λόγω προσωπικής ανασφάλειας, νιώθουν την ανάγκη να προβάλλουν μία ιδανική εικόνα για το παιδί τους και η στάση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι οι άλλοι γονείς έχουν την τάση να είναι επικριτικοί. Λίγη υποστήριξη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

 

– Η εύκολη λύση

Είναι φανταστικό πόσο η τεχνολογία έχει διευκολύνει τη ζωή μας. Αν παρατηρήσατε ότι το tablet ή το κινητό σας κατάφερε να κρατήσει απασχολημένο το μικρό σας στο πλοίο, δεν χρειάζεται να του το δίνετε κάθε φορά που τρώτε έξω. Το παιδί σας χρειάζεται να μάθει να είναι υπομονετικό και να βρίσκει τρόπους να απασχολείται και μόνο του όταν είστε έξω. Καλό είναι να διδαχτούν τα παιδιά τρόπους να ξανασηκώνονται κάθε φορά που πέφτουν χωρίς να χρειάζεται να απλώσουν το χέρι στη μαμά και τον μπαμπά.

 

-Το παιδί είναι πάνω από όλα

Οι γονείς είναι προγραμματισμένοι να φροντίζουν πρώτα από όλα τα παιδιά τους. Μαμάδες και μπαμπάδες τρέχουν πανικόβλητοι για να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία τους. Δεν είναι κακό μία μαμά να αρνηθεί να φέρει νερό στο παιδί της, όταν της ζητάει για πέμπτη φορά να σηκωθεί από το κρεβάτι της για να του το πάει ή για έναν μπαμπά να πει ότι θα σταματήσει στο επόμενο περίπτερο που θα βρει για να του πάρει χυμό κι ας βγει από το δρόμο του. Δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τη λέξη «όχι» ή του ζητάτε να περιμένει λίγο μέχρι να τελειώσει η ταινία που βλέπετε στην τηλεόραση.

 

Σχετικά Άρθρα